Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Прелиминарна листа структурних реформи за ERP стављена на увид јавности

Објављено 14.10.2020.

Vlada Republike SrbijeВлада Републике Србије је саопштила да је припремљена Прелиминарна листа структурних реформи за Програм економских реформи (ERP) 2021–2023. и да се коментари и сугестије на тај документ, који обухвата 24 структурне реформе, могу слати до 18. октобра.

У оквиру процеса економског и фискалног надзора државе чланице Европске уније израђују документе којима се обезбеђује мултилатерални надзор и координација економских политика ЕУ.

У циљу припреме за поменути процес, Република Србија, као држава кандидат за пријем у чланство ЕУ, у претприступном периоду израђује документ под називом Програм економских реформи („Economic Reform Programme“ – ERP), а у току је седми циклус израде овог документа за период 2021–2023. године.

У ширем контексту, економско управљање („economic governance“) подразумева дефинисање и приоритизацију структурних реформи, у циљу отклањања препрека привредном расту и развоју, као и повећању конкурентности привреде.

Структурне реформе, у оквиру Поглавља 5 – ERP 2021–2023, у складу са смерницама Европске комисије, организоване су у осам кључних области. Реч је о следећим реформама: реформа тржишта енергије и транспорта; пољопривреда, индустрија и услуге; пословни амбијент и борба против сиве економије; истраживање, развој и иновације и дигитална трансформација; реформе у области економских интеграција; образовање и вештине; запошљавање и тржиште рада и социјална заштита и укључивање, укључујући здравствену заштиту.

ERP је преносни („rolling“) програм тако да сваки нови циклус његове израде треба да у извесној мери представља континуитет у области приоритета.

Одабране структурне реформе су у складу са приоритетима дефинисаним у претходном ERP 2020–2022, националним документима, националним и регионалним стратегијама, кључним документима у процесу приступања Србије ЕУ и препорукама Савета за економска и финансијска питања (ЕКОФИН Савет).

У циљу избора структурних реформи, обављене су интензивне интерресорне консултације са ERP координаторима у ресорним институцијама за припрему Прелиминарне листе структурних реформи за документ ERP 2021–2023, која обухвата 24 структурне реформе и ставља се на увид јавности од 5. до 18. октобра.

Нацрт документа ERP 2021–2023 биће стављен на увид јавности пре званичног усвајања на Влади Србије, након чега ће бити достављен Европској комисији крајем јануара 2021. године.

ERP ће бити размотрен са представницима ЕУ, док ће у оквиру економског дијалога, на састанку ЕКОФИН Савета са министрима финансија и привреде, представницима централних банака држава чланица ЕУ и надлежним европским институцијама, током маја 2021. године бити усвојене и нове препоруке учесницима у процесу (Западни Балкан и Турска).

Сви заинтересовани могу да доставе своје коментаре и сугестије на Прелиминарну листу структурних реформи до 18. октобра на следећу електронску адресу: erp@mfin.gov.rs.

Последњи документ ERP 2020–2022 може се наћи на следећој интернет страници: www.mfin.gov.rs/dokumenti/program-ekonomskih-reformi-erp/

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Калкулатор социјалних давања

Kalkulator socijalnih davanja

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) развио је апликацију  Калкулатор социјалних давања.Калкулатор социјалних давања има за циљ да грађанима…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
Уто, окт 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Konstantan tehnološki razvoj nameće stalnu potrebu za unapređenjem obrazovne tehnologije na svim nivoima. Pojava računara i drugih savremenih nastavnih sredstava [...]
Пет, окт 23, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
Пет, окт 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
Пет, окт 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
Чет, окт 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Оцена кретања сиромаштва, животног стандарда и одговор на последице Covid-19 пандемије
октобар, 2020 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [114 KB] arrow right xlsx [33 KB]
Водич кроз транзицију за транс особе у Србији
октобар, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]