Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Приступачност је један од основних предуслова за самосталан и активан живот особа с инвалидитетом

Објављено 22.12.2015.

Jelena MiloševićТранскрипт говора Јелене Милошевић на 32. Београдском Ignite-у “Укључи се бр. 3” (29. октобар 2015., Impact Hub, Београд)

У професионалном делу живота веома сам свестрана, а тако функционишем и приватно – волим да попијем кафу са драгим људима, да одем до тржног центра (срећом, све их је више приступачних у Београду), редовно сам ишла и на Serbia Open, уживам у концертима добре музике, а посебна страст су ми позоришта. То ме одржава и даје ми снагу за свакодневицу.

Београд је велики град и има много лепих места, уживам и да их показујем драгим пријатељима из иностранства. Међутим, где год да кренемо, потребан нам је превоз, што је нормално – велики је град. Кад сте особа с инвалидитетом, то значи да возило треба да буде приступачно, да има рампу и висину да можете да уђете, као и место да се безбедно сместите. У Београду је таквих возила веома мало, а увече, током празника и викенда практично их и нема. То нису једнаке могућности. На појединим возилима Градског превоза постоји знак за приступачност, али су рампе често нефункционалне, а дешава се чак и да возачи одбију да приме особу с инвалидитетом. Такође постоји и служба адаптираних комби возила, али је број тих возила и возача мали за овако велики град, тако да они функционишу по утврђеном фиксном распореду који праве од септембра до септембра. Мали број удружења такође има и свој комби, али један комби на 300-400 чланова ни уз најбољу организацију не може да задовољи све наше потребе.

Дакле, стално смо у ситуацији да се убеђујемо, договарамо, трудимо се да будемо флексибилни и то прилично уме да исцрпи човека. Заправо, када је особа с инвалидитетом у питању, један најобичнији излазак може да буде велика авантура.

Jelena Milošević - 32. Beogradski IgniteКако то изгледа у мом случају? Упишем постдипломске студије, срећна сам, добијем распоред предавања која трају до 10 увече. То није ништа необично за мастер студије и мени одговара, али немам превоз. Плаћамо приватника са адаптираним комби возилом, што је огроман ударац на ионако скроман кућни буџет, али ја желим да идем на факултет, желим да учим, желим да упознајем нове људе! Дакле, немамо избора. Право на избор је у овом случају, као и у многим другим, и те како угрожено.

Решење не треба измишљати, само га треба реализовати у пракси. Приступачност не значи само приступачно возило, рецимо аутобус, већ и приступачно стајалиште, едукацију возача, подизање свести шире јавности… У Филаделфији сам се возила приступачним аутобусима и то је за мене било прелепо искуство, многима би то одговарало и у Београду. Међутим, мени се погоршало здравствено стање и данас, на пример, не бих могла да користим тај вид превоза, али бих могла да се возим од тачке А до тачке Б таксијем или приступачним комбијем. У Београду има преко 6.000 такси возила и ниједно није приступачно, а неколико таквих би нам свакако много значило – ако немамо другог избора – да се превеземо где желимо.

У неким земљама се пружа подршка и за прилагођавање сопствених комби возила, тако да људи самостално возе, без обзира на степен инвалидитета.

Приступачност је добит за све – на тај начин се шири круг потрошача, различитих потрошача. Зато што су особе с инвалидитетом различити људи: имамо различите потребе, различите могућности, различите навике, различите животе. (…) Приступачност је изузетно значајна карика у друштву једнаких могућности и један од основних предуслова за самосталан и активан живот особа с инвалидитетом. За мене је приступачан превоз СЛОБОДА.

***

32.bg_ignite_su_fi32. Београдски Ignite “Укључи се 3”, посвећен обележавању Међународног дана борбе против сиромаштва и теми социјалног укључивања, одржан је 29. октобра 2015. године у простору Impact Hub-а (Македонска 21) у Београду, у организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружења „Србија у покрету“.

Десет сјајних и инспиративних говорника је и овог пута, уз превод на знаковни језик и у простору који испуњава стандарде приступачности, у петоминутним наступима представило шта за њих значи социјално укључивање. Тако је публика могла да сазна: како у Србији изгледа живот са HIV/AIDS; да ли наше друштво прихвата особе које су промениле пол; да ли је кретање помоћу колица препрека за активан живот; како својој породици изградити дом сопственим рукама; како кроз самозапослење стићи до посла који се воли; како музика може да помогне у оснаживању младих; како свако од нас може помоћи избеглицама које пролазе кроз Србију; како инклузивним образовањем подржати професионални развој особа с аутизмом; да ли је могуће водити активан живот и након 60. године живота.

Јелена Милошевић је дипломирала Енглески језик и књижевност и завршила мастер студије Комуникологије. Ради као преводилац, пише, ради послове из области односа с јавношћу и активисткиња је Покрета особа са инвалидитетом. За себе каже да је радознала и да јој мира не дају Дон Кихот и Калимеро. Сматра да су здравље, образовање и успомене највеће благо које имамо. Јелена Милошевић пише за Блог о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Jedan od ključnih zadataka nastavnika posle višedecenijskog rada u osnovnoj školi je da uklope iskustvo sa novinama koje se javljaju [...]
Чет, дец 02, 2021
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U svojim dosadašnjim tekstovima nisam pisao o svom detinjstvu i mislim da bi vam možda bilo zanimljivo da pročitate o [...]
Сре, дец 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Za šest meseci života na Sardiniji imala sam prilike da pričam sa ljudima iz različitih struka i uverim se kako [...]
Пон, нов 29, 2021
Source: Inkluzija blog
Valentina Lepojević
Politika me ne interesuje – kako? Ja sam apolitičan/na – šta to znači? Ove rečenice neretko čujem. Dosta sam promišljala i došla [...]
Пет, нов 26, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
U društvenim naukama već decenijama primetno je interesovanje za proučavanje generacijskih specifičnosti. Kompleksna međudelovanja ekonomskih, političkih i tehnoloških faktora oblikuje [...]
Чет, нов 25, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај жена и родна равноправност
новембар, 2021 arrow right pdf [977 KB]
Анализа дуготрајног сиромаштва у Републици Србији
новембар, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Стратегија за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године
октобар, 2021 arrow right docx [705 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]