Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Прича о љубави и прихватању

Објављено 29.12.2017.

Predstava DARПише: Ирина Дукић (Блог о социјалном укључивању)

Главни јунак у позоришној представи Дар је дечак Коста. Он је посебан и другачији. Он има дар. Причу о љубави, различитостима, правим вредностима, прихватању себе и других публици је на несвакидашњи, занимљив и дирљив начин представила глумица Народног позоришта Милена Ђорђевић. Представа се бави аутизмом, инклузијом, као и осталим видовима посебности и инвалидитета. Своју прву режију, за коју је награђен признањем “Мирослав Беловић” потписује Милош Ђорђевић, глумац у сталном ангажману Народног позоришта. У комаду хуманитарног карактера играју: Стојан Ђорђевић, Милена Ђорђевић, Милан Ковачевић, Боба Латиновић, Маја Ранђић, Зорана Бећић и Јелена Ћурувија. Костиме је осмислила Вања Поповић, дизајн тона потписује Јован Чета, а графички дизајнер је Андреа Сунтурлић.

Уколико сте пропустили да погледате овај комад, позоришна трупа “УРА” одиграће представу Дар у АКУД “Бранко Крсмановић” (Балканска 4) 28. јануара 2018. у 20 часова. Улазнице за представу можете резервисати на Фејсбук страници академског позоришта.

Тим поводом, разговарам са ауторком Миленом Ђорђевић.

Представа Дар бави се једном, можемо рећи, осетљивом темом, аутизмом. На који начин сте се припремали за ову тему?

Комад Дар настао је као моја потреба да подржим и, ако могу, бар мало помогнем особама са аутизмом и њиховим породицама, али и свима онима који су различити и посебни. У мом окружењу има особа са аутизмом и имала сам прилике да видим кроз шта пролазе не само особе са аутизмом него и њихове породице кад се сусретну са окружењем које из страха или незанања није подржавајуће.

Веома вешто сте избегли било какве трагове сажаљења и патетике у представи. Да ли сте, на тај начин желели да скренете пажњу – али стимулативно и афирмативно – на аутизам? У смислу да је то тема о којој је потребно више говорити и боље је разумети?

Представа служи сензибилизацији публике на ову тему, развија емпатију и мења гледаоца. А освешћен појединац је најјача карика у друштву. За мене је инклузија промена у нама и отварање према онима који су различити. То можда делује утопијски , али једина права промена је она коју учинимо са собом. Тек тада наше ближе окружење бива и само подстакнуто на промене, а онда се тај талас чисте енергије шири и добија много шире димензије. Са тог полазишта сам и почела припреме за рад на овој представи уз сарадњу родитеља деце са аутизмом и консултацијама са стручњацима.

Глумци и цела екипа која је радила на представи врло су верно пренели стања ликова у једној економски (и емотивно) нестабилној породици. Јесте ли од самог почетка желели да представите такву породицу или је разлог у томе што се већина породица у којима постоји особа са аутизмом сусреће са таквим проблемима?

Средства коришћена за рад на представи су била осмишљено сведена, преко режије, глуме, сценографије, костима до музике. Држећи се принципа “мање је више”, не потенцирајући оно што је текстом дато, извукли смо на површину оно што је суштина комада, а и живота уопште – једноставност! Највеће истине су увек врло једноставне, али их ми људи често мисаоно искомпликујемо и на тај начин побегнемо од суштине.

(…)

Текст “Прича о љубави и прихватању” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

13.02.2019.

Приступачност

Pristupačnost

Пише: Невена Тарлановић (Блог о социјалном укључивању) „Ово је земља за сву нашу децу.” Тако…
Више детаља

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Earlier
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Igor Mitrović
Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Ja vam [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Jovan Jovanović
Transkript govora Jovana Jovanovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Praktična akademija [...]
Уто, феб 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Karolina Stamenković
Transkript govora Karoline Stamenković na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
Пон, јан 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Nenad Mirković
Transkript govora Nenada Mirkovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Moje ime [...]
Пон, јан 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће допуњено издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]