Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Проглашене добитнице овогодишње Награде ЕУ за интеграцију Рома за Западни Балкан и Турску

Објављено 21.03.2019.

Dobitnice Treće EU nagrade za integraciju Roma za Zapadni Balkan i TurskuЕвропска комисија је на званичној церемонији објавила добитнице Треће ЕУ награде за интеграцију Рома за Западни Балкан и Турску.

Покренута 2014. године, награда има за циљ да нагласи политички значај интеграције Рома и Ромкиња у процесу проширења ЕУ, да повећа улогу кључних играча, и да покаже одлучност и посвећеност ЕУ да побољша социјалну инклузију Рома/киња.

Целовит списак и биографије добитница можете пронаћи овде, а међу њима су и две активисткиње из Србије.

Ана Шаћиповић

Ана је директорка Удружења Ромкиња „Освит” из Ниша. Удружење се фокусира на подизање свести међу Ромкињама и унутар целе ромске заједнице, о важности њиховог укључивања у друштвени, економски, образовни и културни живот. „Освит” такође има за циљ спречавање и борбу против насиља у ромским породицама оснаживањем жена да прекину циклус насиља и да утичу на јавност и доносиоце одлука да створе друштво без дискриминације.

2005. године покренула је прву SOS телефонску линију на ромском и српском језику за ромске жене и децу жртве насиља. Ова важна иницијатива је праћена едукативним радионицама и уличним акцијама за промовисање препознавања и превенције насиља у партнерским односима. Удружење такође прати рад локалних институција и издаје препоруке о јавним политикама које доприносе побољшању положаја жена и Ромкиња.

Ана је и ауторка програма „Подршка побољшању положаја Ромкиња”, који доприноси бољем квалитету услуга које локалне институције пружају Ромкињама како би оствариле своја права.

„Пред нама је дуг пут. То је процес када мењате свест, говорећи да су жене једнаке са мушкарцима. Да Ромкиње имају иста права као и друге жене без обзира на њихову етничку припадност, ниво образовања, социјални статус. Наши закони гарантују једнака права за све”, рекла је она.

Славица Васић

Славица је активисткиња и суоснивачица Ромског женског центра „БИБИЈА“, основаног 1998. године у Београду. Мисија центра је јачање положаја Ромкиња у друштву и видљивост њихових права, укључујући и право на образовање, слободан избор партнера, запошљавање и адекватне здравствене услуге. БИБИЈА је такође посвећена решавању питања насиља над Ромкињама и раних бракова у ромској заједници.

Славица је посебно укључена у социјалну интеграцију жена из вишеструко маргинализираних група. Допринела је повећању видљивости маргинализираних Ромкиња на тржишту рада, али и скретању пажње јавности на предрасуде и стереотипе према Ромкињама и другим маргинализираним групама. Посебно је посвећена помагању девојчицама у њиховом образовању.

Такође је учествовала у изради неколико стратешких докумената везаних за родну равноправност и социјалну инклузију Рома и Ромкиња. Она наставља да прати јавну политику у тим секторима.

„Моја права награда су девојке, младе жене које су успеле да промене своје животе. Већ видим промене у неким млађим девојкама; најважнија ствар за ромске жене или девојке је образовање. Желимо да смањимо број раних бракова, желимо да се ромске девојке образују, желимо да буду као и све друге жене у Србији“, каже она.

Хан: Одајемо почаст покретачицама промена

Комесар ЕУ за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да награда промовише инклузивно друштво.

„Овогодишњом наградом, ЕУ одаје почаст активисткињама Ромкињама, покретачицама промена, чија посвећеност доприноси промовисању инклузивнијег друштва. Унапређење женског лидерства и економског оснаживања је апсолутни приоритет Европске уније. Ми промовишемо равноправност полова и оснаживање жена у свим аспектима наше политике, како унутар тако и изван ЕУ, јер је то на добробит свих.“

Од процењених 10-12 милиона Рома и Ромкиња који живе у Европи, око милион живи на западном Балкану и око 2,8 милиона живи у Турској. Роми имају богату културу и историју, која је нераскидиво повезана са Европом, али су се такође суочили са дугом историјом сиромаштва и искључености. Иако су равноправни грађани и грађанке, још увек су жртве расизма, дискриминације, социјалне искључености и живе у великом сиромаштву. Побољшање инклузије Рома и Ромкиња стога и даље остаје кључни приоритет за ЕУ и ефикасна интеграција постаје један од услова које земље проширења морају испунити како би постале државе чланице.

Свечана додела награда одржана је у оквиру Четврте ромске седмице ЕУ (од 18. до 21. марта 2019. године).

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.01.2020.

Деск Креативна Европа Србија – Конкурс „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” (рок: 17.3.2020)

Desk Kreativna Evropa - Srbija

Конкурс „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” отворен је…

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]