Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Проглашене добитнице овогодишње Награде ЕУ за интеграцију Рома за Западни Балкан и Турску

Објављено 21.03.2019.

Dobitnice Treće EU nagrade za integraciju Roma za Zapadni Balkan i TurskuЕвропска комисија је на званичној церемонији објавила добитнице Треће ЕУ награде за интеграцију Рома за Западни Балкан и Турску.

Покренута 2014. године, награда има за циљ да нагласи политички значај интеграције Рома и Ромкиња у процесу проширења ЕУ, да повећа улогу кључних играча, и да покаже одлучност и посвећеност ЕУ да побољша социјалну инклузију Рома/киња.

Целовит списак и биографије добитница можете пронаћи овде, а међу њима су и две активисткиње из Србије.

Ана Шаћиповић

Ана је директорка Удружења Ромкиња „Освит” из Ниша. Удружење се фокусира на подизање свести међу Ромкињама и унутар целе ромске заједнице, о важности њиховог укључивања у друштвени, економски, образовни и културни живот. „Освит” такође има за циљ спречавање и борбу против насиља у ромским породицама оснаживањем жена да прекину циклус насиља и да утичу на јавност и доносиоце одлука да створе друштво без дискриминације.

2005. године покренула је прву SOS телефонску линију на ромском и српском језику за ромске жене и децу жртве насиља. Ова важна иницијатива је праћена едукативним радионицама и уличним акцијама за промовисање препознавања и превенције насиља у партнерским односима. Удружење такође прати рад локалних институција и издаје препоруке о јавним политикама које доприносе побољшању положаја жена и Ромкиња.

Ана је и ауторка програма „Подршка побољшању положаја Ромкиња”, који доприноси бољем квалитету услуга које локалне институције пружају Ромкињама како би оствариле своја права.

„Пред нама је дуг пут. То је процес када мењате свест, говорећи да су жене једнаке са мушкарцима. Да Ромкиње имају иста права као и друге жене без обзира на њихову етничку припадност, ниво образовања, социјални статус. Наши закони гарантују једнака права за све”, рекла је она.

Славица Васић

Славица је активисткиња и суоснивачица Ромског женског центра „БИБИЈА“, основаног 1998. године у Београду. Мисија центра је јачање положаја Ромкиња у друштву и видљивост њихових права, укључујући и право на образовање, слободан избор партнера, запошљавање и адекватне здравствене услуге. БИБИЈА је такође посвећена решавању питања насиља над Ромкињама и раних бракова у ромској заједници.

Славица је посебно укључена у социјалну интеграцију жена из вишеструко маргинализираних група. Допринела је повећању видљивости маргинализираних Ромкиња на тржишту рада, али и скретању пажње јавности на предрасуде и стереотипе према Ромкињама и другим маргинализираним групама. Посебно је посвећена помагању девојчицама у њиховом образовању.

Такође је учествовала у изради неколико стратешких докумената везаних за родну равноправност и социјалну инклузију Рома и Ромкиња. Она наставља да прати јавну политику у тим секторима.

„Моја права награда су девојке, младе жене које су успеле да промене своје животе. Већ видим промене у неким млађим девојкама; најважнија ствар за ромске жене или девојке је образовање. Желимо да смањимо број раних бракова, желимо да се ромске девојке образују, желимо да буду као и све друге жене у Србији“, каже она.

Хан: Одајемо почаст покретачицама промена

Комесар ЕУ за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да награда промовише инклузивно друштво.

„Овогодишњом наградом, ЕУ одаје почаст активисткињама Ромкињама, покретачицама промена, чија посвећеност доприноси промовисању инклузивнијег друштва. Унапређење женског лидерства и економског оснаживања је апсолутни приоритет Европске уније. Ми промовишемо равноправност полова и оснаживање жена у свим аспектима наше политике, како унутар тако и изван ЕУ, јер је то на добробит свих.“

Од процењених 10-12 милиона Рома и Ромкиња који живе у Европи, око милион живи на западном Балкану и око 2,8 милиона живи у Турској. Роми имају богату културу и историју, која је нераскидиво повезана са Европом, али су се такође суочили са дугом историјом сиромаштва и искључености. Иако су равноправни грађани и грађанке, још увек су жртве расизма, дискриминације, социјалне искључености и живе у великом сиромаштву. Побољшање инклузије Рома и Ромкиња стога и даље остаје кључни приоритет за ЕУ и ефикасна интеграција постаје један од услова које земље проширења морају испунити како би постале државе чланице.

Свечана додела награда одржана је у оквиру Четврте ромске седмице ЕУ (од 18. до 21. марта 2019. године).

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Jedan od ključnih zadataka nastavnika posle višedecenijskog rada u osnovnoj školi je da uklope iskustvo sa novinama koje se javljaju [...]
Чет, дец 02, 2021
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U svojim dosadašnjim tekstovima nisam pisao o svom detinjstvu i mislim da bi vam možda bilo zanimljivo da pročitate o [...]
Сре, дец 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Za šest meseci života na Sardiniji imala sam prilike da pričam sa ljudima iz različitih struka i uverim se kako [...]
Пон, нов 29, 2021
Source: Inkluzija blog
Valentina Lepojević
Politika me ne interesuje – kako? Ja sam apolitičan/na – šta to znači? Ove rečenice neretko čujem. Dosta sam promišljala i došla [...]
Пет, нов 26, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
U društvenim naukama već decenijama primetno je interesovanje za proučavanje generacijskih specifičnosti. Kompleksna međudelovanja ekonomskih, političkih i tehnoloških faktora oblikuje [...]
Чет, нов 25, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај жена и родна равноправност
новембар, 2021 arrow right pdf [977 KB]
Анализа дуготрајног сиромаштва у Републици Србији
новембар, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Стратегија за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године
октобар, 2021 arrow right docx [705 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]