Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Прослава Дана Европе 2019. уз годишњи концерт оркестра и хора „Музика наде”

Објављено 08.05.2019.

El SistemaДелегација Европске уније у Србији у четвртак, 9. маја, поводом Дана Европе, организује пријем и концерт у Комбанк дворани. На овај начин, обележиће се 69. годишњица од доношења Шуманове декларације, првог корака ка успостављању ЕУ.

Домаћин пријема биће шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици, а присуствоваће представници и представнице Републике Србије, амбасада држава чланица и бројни други гости. Поред пријема, предвиђен је свечани концерт који ће предводити дечији хор и оркестар „Музика наде”, пројекта који реализује удружење Music Art Project.

Хор и оркестар „Музика наде” је за ову прилику припремио програм под називом „У ритму света” који представља својеврсно путовање кроз музику, ритмове и гласове широм света. На концерту ће бити изведене композиције различитих жанрова, од класичне музике, преко латиноамеричких и афричких ритмова, до етно мелодија прожетих џез импровизацијом. Младим извођачима ће се овом приликом придружити и гости: трубач Франциско Пачо Флорес, диригенткиње Јоана Сиералта и Милена Ињац, Марта и Васил Хаџиманов и Бајага и инструктори.

Удружење „Music Art Project” (MAP) основано је 2010. године са идејом да квалитетно музичко образовање треба да буде доступно сваком детету. Циљ рада удружења јесу промоција и имплементација социјално-инклузивног модела образовања, који је првенствено намењен деци и младима из угрожених и маргинализованих група, без родитељског старања, са посебним потребама. Кроз квалитетне и иновативне музичко-образовне програме, од 2014. године засноване на Ел Система методологији групног учења музике, удружење настоји да подстакне развој креативних, емоционалних и интелектуалних капацитета деце.

У мисији да младима у Србији омогући да кроз живот корачају радосно, храбро, упорно и сигурно, активно стварајући своју будућност, MAP је формирао систем оркестара и хорова на локалном, регионалном и националном нивоу и назвао их „Музика наде“. Програм обезбеђује деци могућност да уче, развијају се и истражују свој потенцијал у безбедном окружењу, ослобођеном дискриминације, у коме постепено развијају себе као пуноправног члана заједнице. Да би се таква средина образовала и дете развило свој идентитет у друштвеном контексту, кључно је и узајамно деловање појединца – учесника програма и уже и шире заједнице – породице, наставника/ца, вршњака/иња и друштва у целини. Хорови и оркестри, као облик у коме се одвија музичка активност, представљају модел друштва где се ривалство замењује заједничким стремљењима, радом и међусобном подршком, као средствима постизања заједничких циљева. Овакав групни рад се бруси на интензивним пробама, а тријумфује на честим наступима који рађају осећај одговорности, посвећеност и дисциплину, што су вредности неопходне за напредовање у било којој сфери живота.

Важна карактеристика овог програма јесте вишедимензионална повезаност свих који у њему учествују. На локалном нивоу, кроз разноврсне активности центара остварује се повезаност са заједницом у којој тај центар делује. Укључивањем родитеља, волонтера/ки, донатора и интеракцијом с публиком током честих наступа пружа се преко потребна подршка младима и остварује осећај заједништва и културни раст. На регионалном и националном нивоу, јединствена мрежа центара Музике наде обезбеђује међуодносе и омогућава учесницима/ама да у складу са својим афинитетима и залагањем заслуже место у оркестрима, ширећи на тај начин своје деловање као појединца и ван граница своје државе. Једном када достигну изврсност као музичари/ке, не заборављајући одакле су потекли, својом подршком и знањем пружају пример младим колегама и колегиницама музичарима/кама који се на њих угледају. На тај начин, круг сиромаштва претвара се у круг непрекидног напретка целокупног друштва.

Више информација о раду MAP и предстојећем концерту потражите на www.musicartpro.rs

Сазнајте више…

Сањајте велике снове, јер шта зна жеља шта је немогуће?! – Транскрипт говора Маријане Милошевић-Симић на 32. Београдском Ignite-у “Укључи се бр. 3” (29. октобар 2015, Impact Hub, Београд)

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]