Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

РБЦ подржава нове предузетнике и предузетнице на њиховом предузетничком путу

Објављено 30.07.2019.

RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putuРазвојни бизнис центар Крагујевац од 2018. године укључен је у реализацију европског програма Еразмус за младе предузетнике (Erasmus for Young Entrepreneurs), као контакт тачка за Србију. Реч је о програму међународне размене, који пружа прилику новим или потенцијалним предузетницима и предузетницама да путују и уче од искусних предузетника/ца о вођењу бизниса. Ове године, програм прославља 10 година постојања! Током претходних 10 година реализовано је чак 7.000 размена у којима је учествовало чак 14.000 предузетника и предузетница! Програм се спроводи на територији земаља учесница, и то: 28 земаља ЕУ, Албаније, Јерменије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Исланда, Црне Горе, Молдавије, Србије, Турске и Украјине.

Од 2018. године до сада Развојни бизнис центар омогућио је међународну размену за 8 младих предузетника и предузетница из Србије. Они су се повезали са менторима, искусним предузетницима из Португала, Шпаније, Холандије, Словеније. Поред тога, посредством РБЦ-а, двојица младих предузетника из Европе боравило је и борави у Србији, код наших искусних предузетника, ментора. Један младић из Грчке био је на размени у Београду, код искусног предузетника из области туризма, а други младић из Велике Британије тренутно борави у Нишу, где са својим ментором, искусним предузетником и оснивачем НВО Eneca, развија сопствену бизнис идеју.

Новим предузетницима и предузетницама почетницима/ама Програм пружа прилику да развију свој бизнис, изграде нове пословне контакте у Европи, успоставе мрежу потенцијалних партнера и сарадника/ца, испитају инострана тржишта, развију и унапреде предузетничка знања и вештине. Са друге стране искусним предузетницима/ама програм доноси могућност да се повежу са младим, креативним, предузимљивим људима, који имају идеје, иницијативу и знање, које могу ставити на располагање својим домаћинима/цама, менторима и менторкама.

RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putuДосадашње искуство РБЦ-а са програмом је одлично. Сви учесници и учеснице размена били су веома, веома задовољни. Један од свежих примера је млада и амбициозна предузетница Милица из Крагујевца, која је тренутно на размени у Португалу, у организацији Geo Clube. Њен хост, домаћин, зове се Карлос. Милица тамо борави већ 2,5 месеца. За ово време упознала је велики број нових сарадника/ца, стекла нове пријатеље/ице, прошла више тренинга, и сама радила као водитељка радионица и тренерица. Активно је укључена у европске пројекте на којима тренутно ради њен ментор. Кроз рад на овим пројектима, развија своје вештине управљања пројектима и стиче драгоцено знање о европским фондовима и могућностима за финансирање друштвено значајних иницијатива у Србији. Са својим ментором Карлосом редовно разговара о сопственом бизнису који је започела у Србији и заједно са њим прави стратегију како свој бизнис www.miaconsulting.rs даље да развије и учини га одрживим.

Поред Милице, ту је и Страхиња, такође из Крагујевца, младић који је покренуо сопствени бизнис у области консалтинга и маркетинга www.proman.rs. Страхиња је 3 месеца боравио на размени у Словенији. Његов домаћин био је Изток Петек, који води Луксембуршко-словеначки бизнис клуб у Љубљани. Страхиња је током 3 месеца боравка имао прилику да управља тимом практиканата и на тај начин развија своје организационе и менаџерске способности, учествовао је на бројним радионицама и meet-up-овима у Словенији и успоставио вредне контакте са организацијама, које су у међувремену постале његови клијенти. По завршеној размени постао је члан Саветодавног одбора Луксембуршко-словеначког бизнис клуба, са којим је наставио успешну сарадњу и по повратку у Крагујевац.

RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putuМилица и Страхиња само су двоје од 8 сјајних, младих предузетника и предузетница који су се, уз подршку РБЦ-а, храбро отиснули у предузетничке воде и на свом путу мудро одлучили да потраже помоћ и подршку искусних предузетника/ца из Европске уније. РБЦ се искрено нада да ће оваквих вредних и предузимљивих појединаца/ки, који воле предузетнитштво и пронашли су свој професионални изазов у покретању и развоју сопственог посла, бити још, и да ће бити у прилици да им пружи своју подршку у проналажењу правих ментора/ки и домаћина/ца из других земаља Европе.

Развојни бизнис центар Крагујевац – РБЦКГ (www.rbcentar.org) укључен је у програм Еразмус за младе предузетнике као део европског конзорцијума на пројекту StartUp 2, у коме учествује укупно 8 организација из 8 земаља Европе: Италије, Финске, Шпаније, Француске, Португала, Велике Британије, Србије и Летоније, у оквиру 10. циклуса програма. На свим досадашњим праћењима и евалуацијама реализације 10. циклуса програма, конзорцијум StartUp 2 био је најбоље рангиран на листи од 13 конзорцијума.

Сви заинтересовани нови/потенцијални предузетници/е и домаћини/це, искусни предузетници/е могу контактирати РБЦ путем телефона 063/646-252, 069/606-952 и 034/502-557 или путем е-адреса m.stojadinovic@rbcentar.org и n.jovicic@rbcentar.org да се пријаве и постану део велике Erasmus for Young Entrepreneurs породице.

Извор: rbcentar.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]