Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Резултати истраживања „Права детета на здраву животну средину у Републици Србији”

Објављено 17.09.2021.

Prava deteta na životnu sredinu u Republici Srbiji - rezultati istraživanja„Забрињавају ме проблеми који се зову ‘људи’. Ови проблеми су на неки начин недоказани јер им се баш ништа и никад не може објаснити. И ту је такође проблем што сви имамо различита мишљења и њих баш брига што ће ваздух бити загађен, што ће поток бити канализациони одвод, што животиње имају право да живе. Када им се све ово спомене, они само кажу да је боље да се ћути и не прича о томе јер ко зна шта се може десити. Ја баш мислим супротно.“ (девојчица, 15 година)

Центар за права детета спровео је истраживање „Права детета на здраву животну средину у Републици Србији“ са циљем да мапира изазове у остваривању права детета на здраву животну средину у Републици Србији, испита ставове деце и младих о степену остваривања овог права и  креира препоруке за даље унапређивање права детета на здраву животну средину.

Методологија истраживања се темељила на методи испитивања путем онлајн упитника за децу и фокус група са представницима Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда, цивилног сектора, међународних организација, независних институција и представницима деце и младих. Онлајн упитник попунило је 432 деце узраста од 12 до 18 година из урбаних и руралних делова Србије из преко 20 градова и општина.

Недавно објављени налази истраживања показују да деца и млади имају изражену свест о важности заштите животне средине, негативним утицајима загађења животне средине и успостављању одрживог друштва. Међутим, један од основних изазова представља озбиљан ниво загађења животне средине у бројним местима у којима живе деца и млади, а као најчешћи извори загађења истичу се неадекватно управљање отпадом, загађење ваздуха, загађење воде, загађење хране и уништавање биодиверзитета. Узроци ових проблема налазе се у недовољно развијеном законодавном и стратешком оквиру и неефикасној примени до сада усвојених прописа и политика.

Истраживање показује да деца и млади најчешће нису укључени у процесе креирања и унапређивања локалних политика и да не познају довољно обавезе државе и садржај политика које се односе на одрживи развој, климатске промене, заштиту природе, заштиту биљних и животињских врста, одрживу исхрану, одрживу производњу и потрошњу, кружну економију, управљање отпадом, енергетску ефикасност и еколошке и зелене градове. Само 8,7% испитаника изјавило је да у месту у коме живе учествују у креирању локалних политика.

На основу добијених резултата, Центар је израдио бројне препоруке за унапређивање права детета на здраву животну средину. Неке од главних препорука односе се на израду анализе политика и законодавства Републике Србије из угла остваривања права детета на здраву животну средину, као и на утврђивање усклађености политика и законодавства са међународним стандардима. Такође је важно унапредити законодавни и стратешки оквир којим ће се обезбедити остваривање права детета на здраву животну средину, унапредити систем мониторинга и обезбедити ефикасна примена прописа, али и унапредити ниво капацитета свих професионалаца на националном и локалном нивоу, и подићи степен знања деце и младих о њиховим правима на здраву животну средину, стратешким политикама из ове области и начинима партиципације у креирању и заговарању локалних политика.

„Донео бих закон о забрани загађења ваздуха, допунио га новим мерама, попут ложења са одговарајућим средствима, забране вожње аутомобила са застарелим системима (дизел…), ограничења броја аутомобила у саобраћају, увођења бесплатних градских бицикала, обичних и оних на струју, ‘пошумљавања’ кровова и прављења кровних башти, зелених коридора између саобраћајних трака.“ (дечак, 17 година)

Право детета на здраву животну средину гарантовано је Конвенцијом о правима детета УН и другим међународним документима. Остваривање права детета на здраву животну средину представља основ за пуно остваривање бројних других права детета и истовремено обавезу држава да предузму мере ради спречавања загађења животне средине.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта „Права детета у политикама и пракси”, који Центар за права детета реализује у сарадњи са Save the Children International, а уз финансијску подршку Владе Шведске.

Кликните да преузмете резултате истраживања „Права детета на здраву животну средину у Републици Србији“ (.pdf).

Извор: cpd.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji 2021
Сиромаштво у Републици Србији
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji zaa period 2021. do 2026. godine
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2020. godini
Predstavljen projekat „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“
Pristupačnost - aktuelnosti
sipru - logo - aktuelno

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Prazna, neugledna gradska ulica. Mrak koji remete samo slaba svetla, koja trepere sa vrhova bandera. Tišinu prekidaju poneki lavež pasa [...]
Пон, окт 18, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Nastava u osnovnoj školi je vrlo složen proces i treba mu pristupiti iz različitih uglova. Najlakše je kada ispred sebe [...]
Пон, окт 04, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
U uvodu priče o usamljenosti moramo poći od konstatacije da je reč o još jednoj epidemiji koja ozbiljno muči savremenog [...]
Уто, сеп 28, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Koliko god bile lepe i uzbudljive, selidbe su uvek izazovne. Sa sobom nose bezbroj misli o stvarima koje se ne [...]
Пон, сеп 27, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Pre pokušaja da vas bolje upoznam sa zanimljivim ljudima i inicijativama iza društveno korisnih zadruga, mali osvrt na zadružnu tradiciju [...]
Пон, сеп 20, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]
Акциони план за период од 2021. до 2023. године за спровођење Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Студија о процени политика дигиталне приступачности у Републици Србији
јун, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2020. години
мај, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Ефекти таргетиране једнократне новчане помоћи на кретање индикатора сиромаштва и неједнакости
мај, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Приручник о outreach раду: организовање, спровођење и развој outreach програма
мај, 2021 arrow right pdf [2 MB]