Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Са новим намештајем улази спокој у домове

Објављено 01.03.2013.

Радослава Ђурђевић после 17 година живота у соби у колективном центру сада има где да распореди ствари као свака домаћица

Радослава Ђурђевић после 17 година живота у соби у колективном центру сада има где да распореди ствари као свака домаћица

Крагујевачка компанија „Forma Ideale” пројектом „За живот у идеалној заједници” промовише солидарност, друштвени активизам и еколошку свест. Један од праваца деловања је донирање намештаја социјално угроженим категоријама становништва, као и установама које се баве збрињавањем угрожених категорија. Такође, „Forma Ideale“ је послодавац управо великом броју људи из категорија угрожених сиромаштвом – Ромима и особама са инвалидитетом.

Породица Ђурђевић је 1992. године морала да напусти свој стан у Загребу, у Хрватској. Више од 17 година глава породице Борислав, супруга Радослава, кћерка Сузана, која је оболела од церебралне парализе, и син Новица живели су у собичку колективног центра у Крњачи. Са првим лепим данима 2006. почели су уз помоћ Данског савета и Комесаријата за избеглице, преко кога је ишла расподела помоћи у виду грађевинског материјала, да зидају кућу у београдском насељу Борча. Завршили су, тачније оспособили, три просторије за живот пред крај 2010. уз помоћ Бориних колега и пријатеља са којима је провео све избегличке године, најчешће као грађевински радник „на црно”.

У почетку су спавали на патосу, а ствари су стајале у једном ћошку, у кесама. Онда се вредна Радослава, посвећена нези кћерке Сузане, обратила Комесаријату за избеглице за помоћ. Добили су најпре пећ на дрва, а убрзо је кућа у последњој улици на путу ка селу Црвенка добила обрисе правог дома.

Захваљујући донацији крагујевачке компанија „Forma Ideale” и пројекту „За живот у идеалној заједници” на нову адресу стигли су комоде, ормари, два троседа, фотеља…

– Не знам како бисмо то себи приуштили. Ево већ годину и по дана не радим. Нигде нема посла. Нас четворо живимо од плате коју заради син као возач у једној приватној фирми – и даље муче бриге главу породице – Борислава.

– Ипак, сада је много лакше, каже супруга Радослава.

Примера ради, Сузана – којој је 33 године – спава сама на троседу, док је све претходне године, иако у немогућности да се креће, делила постељу са мајком.

Сузана у омиљеној фотељи

Сузана у омиљеној фотељи

– У фотељу ретко коме дам да седне, то је моје место најближе шпорету – да се у ове хладне дане угрејем, каже уз благи осмех девојка која нажалост и даље, приликом ретких излазака из куће, користи инвалидска колица која су њени родитељи понели из бившег дома. Само што је тада била девојчурак, а сада је девојка од 33!?

– Потребе избегличких и расељених породица у Суботици, Новом Саду Ужицу и Београду за основним покућством уочили су наши повереници, каже Душица Берлековић , из Комесаријата. Онда је захваљујући донацији компаније„Forma Ideale” њихов живот за нијансу постао веселији и бољи. Укупно 35 породица од којих 20 у Београду добило је нов намештај.

– Углавном је намештај за опремање дневних, спаваћих и дечијих соба. Акција ће бити настављена и даље, у складу са потребама прималаца донације, а у склопу решавања проблема интеграције угрожених популација, појашњава Никола Ружичић, руководилац службе за медије и односе са јавношћу компаније „Forma Ideale”. Он додаје да се вредност до сада донираног намештаја избеглој и интерно расељеној популацији, посредством Комесаријата за избегла и интерно расељена лица, мери милионских износима.

Не само због ове акције већ целокупног односа, донаторских и других видова подршке друштвеним групама у Србији (избеглим и интерно расељеним лицима, особама са инвалидитетом, деци) компанија која је почела са радом 1995. као породична фирма, а тренутно има преко 1.100 запослених, добитник је Virtus награде за 2012. у категорији „Допринос социјалном укључивању“.

Који су облици помоћи и друштвено одговорног пословања које компанија „Forma Ideale“ спроводи, питамо Николу Ружичића?

– Кроз пројекат „За живот у идеалној заједници” промовишемо вредности солидарности, друштвеног активизма и еколошке свести. Кроз поменути пројекат донирали смо намештај социјално угроженим категоријама: избеглим и интерно расељеним лицима, деци, као и установама које се баве збрињавањем социјално угрожених категорија. Такође, као један од најзначајнијих послодаваца у Шумадијском округу, запошљавамо велики број људи из категорије социјално угрожених.

Непосредно после добијања награде, домаћи медији пренели су вест да је компанија опремила просторије Мале домске заједнице у Дому за незбринуту децу „Вера Благојевић” у Бањи Ковиљачи.

Потпуно опремљен дневни боравак и спаваће собе

Потпуно опремљен дневни боравак и спаваће собе

Опремљен је дневни боравак где су целодневно смештени малишани са посебним потребама из дома у Кулини код Алексинца. „Forma Ideale” је и раније на овај начин помогла домове са сличним наменама у Белој Цркви код Вршца и у Сомбору.

А кроз сарадњу са локалним огранком Националне службе за запошљавање, неколико десетина радника из социјално угрожених група (интерно расељена лица, Роми и особе са инвалидитетом) нашло је сталан или повремени посао.

– Ове колеге су задовољне пруженом шансом, а ми смо посебно поносни што смо успели да прилагодимо производни процес свим категоријама запослених, како би њихов учинак (дакле, и зараде) били максимизирани. Друштвени значај читавог процеса је евидентан и ми смо поносни на то, истиче Ружичић.

На крају питамо колико који су следећи кораци и акције које ће спровести током 2013. године?

– Компанија издваја значајна средства за друштвено одговорне активности у склопу пројекта „За живот у идеалној заједници” и у 2013. планиран је наставак активности, у сарадњи са партнерским установама на националном и локалном нивоу.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]