Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Свака шеста млада особа престала да ради за време епидемије

Објављено 05.06.2020.

mladi_ilustracijaШиром света 17% запослених младих људи престало је да ради од избијања пандемије COVID-19, а онима који су остали на послу број радних сати је смањен за 23%, показује нови извештај Међународне организације за рад (МОР).

Четврто издање Монитора МОР: COVID-19 и свет рада, који прати ефекте пандемије, показао је да је корона криза погодила младе људе брже и више него старије.

Према том извештају, сектори великопродаје и малопродаје, прерађивачке индустрије, административних послова, смештаја и услуга пружања хране су они у којима је криза највише утицала на економске активности.

Готово три четвртине младих који раде у та четири сектора, односно 131 милион њих, неформално су запослени тако да их власти нити опорезују, нити прате.

Наводи се и да младе жене, које чине мање од 39% глобално запослених младих, чине 51% запослених младих људи у услугама смештаја и хране, а 44% у сектору административних послова.

Искључење младих са тржишта рада, имајући у виду дугорочне ефекте пандемије, „једна је од највећих опасности за друштво”, наводи се у извештају.

И пре кризе више од 267 милиона младих људи је било у статусу да нити су запослени, нити се школују, нити похађају обуке (NEET), укључујући готово 68 милиона незапослених.

Прекиди у образовању и обукама, веће тешкоће код проналажења посла, текући талас губитка посла и пропаст неких бизниса, неки су од дугорочних изазова за младе, истичу у МОР.

Међу бројним препорукама, у Монитору МОР се истиче да је сада неопходно да владе и институције делују како би спречиле ризик од „закључане генерације”.

Широк и таргетиран одговор на политику запослености, у комбинацији са подстицајним макроекономским политикама, као и улагања у тестирање и праћење широко заснованих програма гаранција за запошљавање/обуку, попут ЕУ Шеме гаранција за младе, неке су од препорука из Монитора МОР.

Извор: EURACTIV.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]