Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Свако десето дете у свету принуђено да ради

Објављено 13.06.2019.

TDH Izveštaj o dečijem radu za 2019. godinu - naslovna stranaСкоро свако десето дете у свету, укупно више од 150 милиона, мора редовно да ради да би финансијски помогло своју породицу. Од тог броја, готово половина, 72 милиона девојчица и дечака раде у екстремним и експлоататорским условима, показао је извештај о дечјем раду организације Тер дез ом (Terre des Hommes), који је објављен поводом Међународног дана дечјег рада, 12. јуна.

Деца која раде у екстремним условима често су третирана као робље, раде у рудницима, на плантажама памука, на пестицидима загађеним њивама, или као слуге и служавке без радног времена. Та деца често пате од тешких телесних и менталних здравствених проблема, не могу да похађају школу и ретко када имају времена за игру.

Добра вест је то што је у протеклој деценији удео дечјег рада у свету значајно смањен. Још 2000. године радило је 246 милиона деце. Организација Тер дез ом ипак упозорава да проблем и даље постоји.

У неким деловима света целе привредне гране зависе од рада малолетника/ца. Тако је на западноафричким плантажама кафе, према неким проценама, запослено око 2,2 милиона деце, која делом раде и по цео дан.

Африка са укупно 72 милиона малолетника/ца који раде има највећу стопу дечјег рада у свету, а следи Азија са 62 милиона. Више од две трећине деце ради у пољопривреди.

Такав рад који је изнуђен сиромаштвом многе породице гура у зачарани круг – децу спречава да похађају школу и да тако једног дана побољшају сопствене услове живота.

Приликом посете Женеви поводом 100. годишњице оснивања Међународне организације рада (ILO) и немачка канцеларка Ангела Меркел је указала и на тај глобални проблем, рекавши да је то ситуација која се нипошто не сме прихватити. Она је рекла да је ноћна мора то што готово половина деце која раде имају свега од пет до десет година.

Комисија за децу немачке владе поздравила је рад међународних организација као што је Тер дез ом и поручила да сваки појединац свесним одлукама као потрошач може нешто да уради против експлоатације деце.

Улогу привреде у експлоатацији дечје радне снаге нагласио је и директор немачког огранка Фонда УН за децу (UNICEF) Кристијан Шнајдер. Према његовим речима, поред влада, и предузећа „сносе велику друштвену одговорност, која далеко превазилази само строгу забрану дечјег рада у њиховом глобалном ланцу пословања”.

Организације за заштиту људских права стога захтевају и свеобухватна решења. Све би државе требало да уведу обавезно школовање, а завршетак обавезног школовања морао би да буде законски усклађен са минималним узрастом за заснивање радног односа.

Захтева се и јачање надлежних државних инспекција и кажњавање послодаваца који израбљују децу. Од одсудног значаја је и упознавање родитеља са индивидуалним и друштвеним последицама експлоатације дечјег рада, сматрају те организације.

У већини држава у свету постоје закони који забрањују заснивање радног односа испод одређеног узраста.

У Србији радни однос према Закону о раду „може да се заснује са лицем које има најмање 15 година живота и испуњава друге услове за рад на одређеним пословима”.

Такав радни однос са лицем млађим од 18 година захтева „писмену сагласност родитеља, усвојиоца или стараоца”, лекарски налаз и дозвољен је само „ако такав рад не угрожава здравље, морал и образовање малолетника, односно ако такав рад није забрањен законом”.

У оквиру Циљева одрживог развоја усвојених у УН 2015. године готово све државе су се обавезале да ће до 2025. године потпуно искоренити израбљивачки дечји рад.

Извор: EURACTIV.de, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

42. Beogradski Ignite
Nacionalna konferencija programa za promociju zapošljavanja mladih „Dijalog za mlade“
Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji
sipru - logo - aktuelno
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja - aktuelnosti
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji u periodu 2014-2018 - aktuelnosti
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini - aktuelnosti
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији - актуелности
Zbornik istraživačkih radova koji je nastao u okviru Programa za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine - aktuelnosti
Objavljeno novo, dopunjeno izdanje Indeksa društvenog razvoja gradova i opština

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]