Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Свако десето дете у свету принуђено да ради

Објављено 13.06.2019.

TDH Izveštaj o dečijem radu za 2019. godinu - naslovna stranaСкоро свако десето дете у свету, укупно више од 150 милиона, мора редовно да ради да би финансијски помогло своју породицу. Од тог броја, готово половина, 72 милиона девојчица и дечака раде у екстремним и експлоататорским условима, показао је извештај о дечјем раду организације Тер дез ом (Terre des Hommes), који је објављен поводом Међународног дана дечјег рада, 12. јуна.

Деца која раде у екстремним условима често су третирана као робље, раде у рудницима, на плантажама памука, на пестицидима загађеним њивама, или као слуге и служавке без радног времена. Та деца често пате од тешких телесних и менталних здравствених проблема, не могу да похађају школу и ретко када имају времена за игру.

Добра вест је то што је у протеклој деценији удео дечјег рада у свету значајно смањен. Још 2000. године радило је 246 милиона деце. Организација Тер дез ом ипак упозорава да проблем и даље постоји.

У неким деловима света целе привредне гране зависе од рада малолетника/ца. Тако је на западноафричким плантажама кафе, према неким проценама, запослено око 2,2 милиона деце, која делом раде и по цео дан.

Африка са укупно 72 милиона малолетника/ца који раде има највећу стопу дечјег рада у свету, а следи Азија са 62 милиона. Више од две трећине деце ради у пољопривреди.

Такав рад који је изнуђен сиромаштвом многе породице гура у зачарани круг – децу спречава да похађају школу и да тако једног дана побољшају сопствене услове живота.

Приликом посете Женеви поводом 100. годишњице оснивања Међународне организације рада (ILO) и немачка канцеларка Ангела Меркел је указала и на тај глобални проблем, рекавши да је то ситуација која се нипошто не сме прихватити. Она је рекла да је ноћна мора то што готово половина деце која раде имају свега од пет до десет година.

Комисија за децу немачке владе поздравила је рад међународних организација као што је Тер дез ом и поручила да сваки појединац свесним одлукама као потрошач може нешто да уради против експлоатације деце.

Улогу привреде у експлоатацији дечје радне снаге нагласио је и директор немачког огранка Фонда УН за децу (UNICEF) Кристијан Шнајдер. Према његовим речима, поред влада, и предузећа „сносе велику друштвену одговорност, која далеко превазилази само строгу забрану дечјег рада у њиховом глобалном ланцу пословања”.

Организације за заштиту људских права стога захтевају и свеобухватна решења. Све би државе требало да уведу обавезно школовање, а завршетак обавезног школовања морао би да буде законски усклађен са минималним узрастом за заснивање радног односа.

Захтева се и јачање надлежних државних инспекција и кажњавање послодаваца који израбљују децу. Од одсудног значаја је и упознавање родитеља са индивидуалним и друштвеним последицама експлоатације дечјег рада, сматрају те организације.

У већини држава у свету постоје закони који забрањују заснивање радног односа испод одређеног узраста.

У Србији радни однос према Закону о раду „може да се заснује са лицем које има најмање 15 година живота и испуњава друге услове за рад на одређеним пословима”.

Такав радни однос са лицем млађим од 18 година захтева „писмену сагласност родитеља, усвојиоца или стараоца”, лекарски налаз и дозвољен је само „ако такав рад не угрожава здравље, морал и образовање малолетника, односно ако такав рад није забрањен законом”.

У оквиру Циљева одрживог развоја усвојених у УН 2015. године готово све државе су се обавезале да ће до 2025. године потпуно искоренити израбљивачки дечји рад.

Извор: EURACTIV.de, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]