Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

СЗО објавила резултате истраживања о здрављу, друштвеним навикама и менталној добробити деце пубертетског узраста

Објављено 29.05.2020.

Mladi - ilustracijaАдолесценти у Европи суочавају се са менталним проблемима, изазовима које са собом носе нове технологије и проблемима који су последица нездраве исхране и недовољне физичке активности, показала је најновија студија Светске здравствене организације (СЗО) спроведена на више од 225.000 деце пубертетског узраста у 45 земаља.

У студији су обрађени подаци о физичком здрављу, друштвеним навикама и менталној добробити школске деце, прикупљени у обимним истраживањима која су између 2014. и 2018. године обухватила 227.441 дете узраста 11, 13 и 15 година у целој Европи и Канади. СЗО верује да ће најновија студија Здравствене навике деце школског узраста (HBSC) бити и одлична основа за будућа истраживања о утицају пандемије COVID-19 на живот младих људи.

Студија је показала да деца како одрастају имају све више менталних проблема и да се бар једном недељно сусрећу са нервозом, раздражљившћу и несаницом, при чему су ти проблеми израженији код девојчица него код дечака. Показало се, међутим, и да се подаци о менталном здрављу деце веома разликују од земље до темље и да у перцепцији тх проблема веома важну улогу играју културни, политички и економски фактори.

Па ипак, упркос друштвеним, економским и политичким тешкоћама са којима су се многе земље суочавале у протеклој деценији, истраживање 2017/2018 HBSC је утврдило да већина младих своје окружење доживљава позитивно и као подршку и да у многим сферама живота деце постоји напредак. Видљиви су, ипак, и неки алармантни трендови.

Истраживања су установила да се у приближно трећини земаља код адолесцената појачао осећај да их школске обавезе притишћу и да је све више деце која кажу да не воле школу. Према налазима студије, свега 28% деце рекло је да воли да иде у школу. У већини земаља непријатељство према школи постаје интензивније како су деца старија и упоредо расте и перцепција да не наилазе на довољну подршку својих вршњака и учитеља.

Сличан тренд забележен је, како показује студија, и у Србији, која се по негативном ставу деце према школи налази при врху табеле европских земаља. Деца у Србији у истраживању су углавном рекла да не воле школу и да немају подршку школских другова и наставника, иако су углавном навела да не доживљавају школске обавезе као посебан терет.

Супротно томе, прикупљени подаци говоре да су деца из Србије, заједно са вршњацима из Албаније и Северне Македоније у самом европском врху по уверењу да имају добру комуникацију са родитељима и да и мајци и оцу могу да кажу све што их тишти, и да уживају пуну подршку породице.

Такође, и дечаци и девојчице пубертетског узраста из Србије су, са вршњацима из Албаније и Северне Македоније, у самом врху Европе по задовољству сопственим здравственим стањем, а са децом из Северне Македоније, Казахстана, Молдавије, Румуније, Јерменије и Азербејџана су у просеку и најзадовљнији својим животом, иако се показало да у том погледу међу европским адолесцентима нема великих одступања.

Дечаци из Србије при врху су европске табеле и по томе колико често су се, према сопственим тврдњама, у периоду који је претходио истраживању, бавили умереним или тежим физичким ативностима, показује студија. Показало се. међутим, и да су српски тинејџери, и то оба пола, изнад европског просека по конзумацији алкохола и цигарета.

Студија је иначе показала да се наставља пад конзумације алкохола и пушења код европске деце, али да та стопа остаје висока код дечака узраста 15 година, при чему је 20% испитаника из те категорије рекло да су били пијани два или више пута у животу, док је готово 15% признало да су били пијани у протеклих месец дана.

У студији је проучен и растући утицај дигиталних технологија на адолесценте и установљено је да, поред многих позитивних утицаја, нове технологије могу да појачају рањивост и унесу у живот деце нове претње, попут сајбер-насиља, које далеко више погађа девојчице. Анкета је показала да је међу десет европских школараца, најмање један у претходна два месеца био жртва таквог насиља.

Деца из Србије, и то узраста како 11, тако и 13 и 15 година су са вршњацима из Северне Македоније и Италије на прва три места у Европи по томе колико често електронскии комуницирају са пријатељима и познаницима. На самом зачељу по интензитету коришћења електронских комуникација су деца из Немачке, Чешке и Азербејџана.

По одоговорима на низ питања о томе да ли су имала лоша искуства на друштвеним мрежама, деца из Србије су у европском просеку, а најгора су искуства, са симптомима сличним зависности, по сопственим изјавама имали малолетници узраста 13 и 15 година са Малте и из Шпаније.

Студија је показала да је у Европи међу малолетницима и даље разлог за забринутост ризично сексуално понашање, пошто је установљено да од тинејџера који упражњавају секс, један од четворо то чини без заштите. У анкети је, међу петнеастогодишњацима, 24% дечака и 13% девојчица рекло да су имали сексуалне односе.

Истраживања су потврдила и да велики део малолетника не поштује савете о здравој исхрани и да двоје од троје адолесцената не једе квалитетну храну. Тако је 48% деце рекло да не једе редовно сваки дан ни воће ни поврће, али је установљено да све више једу слаткише и пију заслађена пића.

Показало се и да је од 2014. године до 2018. порасла гојазност међу децом и да сада погађа 25% дечака и 16% девојчица у Европи, при чему је постотак виши код млађе деце. Један од четворо адолесцената сматра да је дебео, што посебно важи за девојчице.

„Чињеница да се све више дечака и девојчица широм Европе жали на менталне тегобе – на потиштеност, нервозу или раздражљивост – повод је за забнутост за све нас”, рекао је поводом објављивања студије директор СЗО за Европу Ханс Клуге, додајући да ће одговор на тај све већи проблем утицати на генерације које долазе.

Програмски директор за здравље младих у европској канцеларији СЗО Мартин Вебер нагласио је да широк распон тема покривених студијом HBSC даје важан увид у животе данашњих адолесцената и да ће бити и корисно полазиште за мерење утицаја пандемије корона вируса.

„Анализа података омогућиће нам да измерино размере и обим у којем су затварање школа и ограничења кретања у заједницама утицала на друштвени живот младих и на њихово физичко и менатално здравље”, оценио је Вебер.

HBSC са канцеларијом СЗО за Европу спроводи истраживање о здрављу и добробити адолесцената од 1982. године сваке четири године у готово 50 земаља Европе и Северне Америке, са циљем да њени резултати послуже као основа за политике које ће унапредити животе малолетника, који чине 42% популације планете.

Извор: EURACTIV.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]