Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Спроведена прва економска анализа неплаћених послова у области старања

Објављено 29.07.2020.

Kućni poslovi - ilustracija„Жене у Србији проводе дупло више времена у обављању кућних послова и бризи о домаћинству и члановима породице. Када би ти послови постали видљиви и када би им се придодала економска вредност, то би значило да би жене месечно зарађивале 546 евра”, изјавила је 20. јула потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равнорпавност проф. др Зорана Михајловић.

Она је поводом израде прве анализе економске вредности неплаћених послова у области старања, коју је спровело Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са  UN Women и уз финансијску подршку Владе Уједињеног Краљевства и британске амбасаде у Србији, истакла да су неплаћени послови старања разлог за неактивност жена на тржишту рада у много већем проценту него код мушкараца.

„Чак 96 одсто жена као разлог за скраћено радно време наводи бригу о деци и другим члановима породице, док само четири одсто мушкараца тврди исто. Криза због корона вируса додатно је показала да жене преузимају огроман терет на себе – као здравствене раднице, запослене у трговини, али и у кући. Знатно им је теже да ускладе породичне и пословне обавезе, немајући слободног времена за себе. Ова анализа је први и важан корак у планирању наших даљих активности како бисмо ствари у овој области променили набоље. Јер само друштво у којем су сви грађани и грађанке задовољни и имају једнаке могућности је друштво које може да напредује”, рекла је она.

Ребека Фабрици, заменица амбасадорке Велике Британије у Србији, изјавила је да неплаћени кућни рад и брига о породици представљају један од домена изражених родних неједнакости у Србији, као и у свету.

„Пандемија вируса корона и мере за сузбијање оголиле су и повећале сав тај неплаћени рад који углавном обављају жене. Сматрали смо да је од изузетне важности да подржимо Координационо тело за родну равноправност и UN Women у изради ове анализе и отварању разговора у јавности о овој великој теми у циљу равномерне расподеле неплаћених послова старања, већег укључивања жена на тржишту рада, као и адекватне подршке заједнице”, рекла је она.

Милана Рикановић, директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), истакла је да захваљујући овој анализи коначно знамо која је економска вредност неплаћеног, невидљивог и непризнатог рада у Србији који жене обављају сваког дана у години, прековремено, без боловања и годишњег одмора.

„То је први корак на путу ка друштвеном и економском признању те вредности, и надамо се да ће послужити као основа за креирање политика и система подршке и услуга у заједници у чијем недостатку управо и долази до оволике количине неплаћеног рада”, рекла је Рикановићева.

Прва економска анализа неплаћених послова у области старања спроведена је у оквиру пројекта „Родно одговорно управљање – прерасподела неплаћеног рада”, који заједнички реализују Координационо тело за родну равноправност и UN Women, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и британске амбасаде у Србији.

Извор: www.rodnaravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]