Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија снажно посвећена спровођењу Агенде 2030

Објављено 22.07.2019.

Predstvljanje Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja Srbije o sprovođenju Agende 2030 u NjujorkuМинистарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, која је и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, представила је у Њујорку први Добровољни национални извештај Србије о спровођењу Агенде 2030.

Ђукић Дејановић предводила је делегацију Србије на четвородневном министарском састанку Политичког форума на високом нивоу о одрживом развоју, који је одржан од 15. до 18. јула у седишту УН у Њујорку.

Тема овогодишњег састанка била је „Оснаживање људи и осигурање инклузивности и једнакости”, а 47 држава чланица УН представило је своје добровољне извештаје о спровођењу Агенде 2030 за одрживи развој, а међу њима по први пут и Србија.

Ђукић Дејановић је, представљајући овај извештај, истакла да је Србија овај процес схватила као више од писања једног документа.

То је, како је истакла, било сагледавање међусобне сарадње и дељење искустава, изазова и примера добре праксе између државних органа, јединица локалне самоуправе, организација цивилног друштва, привредних актера, међународних организација и осталих партнера.

Према њеним речима, централни део тог извештаја чине ставови младих и оцена Сталне конференције градова и општина (СКГО), као својеврсни јединствени глас јединица локалне самоуправе.

Визија одрживе будућности коју делимо са нашом децом и младима заузима главну улогу у овом извештају, јер ће данашња деца и млади бити носиоци друштва и друштвених промена 2030. године, истакла је она.

Министарка је указала и на значај јединица локалне самоуправе као актера који спровођењем Агенде 2030 директно утичу на доношење бољитка свим грађанима и грађанкама.

Председник Фокус групе Скупштине Србије за развој контролних механизама за имплементацију и надзор над спровођењем Циљева одрживог развоја Милорад Мијатовић осврнуо се на активности које је парламент реализовао у циљу праћења спровођења ових циљева у последње две године, али и најавио будуће деловање.

У наредном периоду, предстоје нам две врсте активности. С једне стране, то је анимирање јавности путем средстава јавног информисања на националном и локалном нивоу, како бисмо указали на значај ваљане имплементације Циљева одрживог развоја, указао је Мијатовић.

С друге стране, како је додао, планирамо да отпочнемо кампању по градовима, у којој ће посланици разговарати, пре свега, са младима о значају имплементације ових циљева за њихову будућност, али и са локалним органима власти, удружењима грађана и медијима.

Жеља нам је да чујемо и њихове потребе и идеје о томе како да направимо од Србије боље место за живот, рекао је Мијатовић.

Омладинска делегаткиња Србије у УН Тијана Чупић најавила је филм о ставовима младих о циљевима одрживог развоја и вредновању напретка у њиховом достизању, који је направљен и приказан у Уједињеним нацијама, у сарадњи са Канцеларијом UNICEF-а у Србији.

Ђукић Дејановић је учествовала и у генералној дебати у оквиру Политичког форума на високом нивоу, у којој су званичници/е указали на бројне изазове са којима се државе у различитим деловима света суочавају у примени Агенде 2030, посебно оне које су најмање развијене.

Они су нагласили потребу неопходне политичке посвећености и јачања партнерства са јавним и приватним сектором и цивилним друштвом.

Министарка је оценила да је састанак био прилика да се у седишту Уједињених нација, уз присуство великог броја представника и представница држава чланица и цивилног друштва, укаже на значај имплементације циљева одрживог развоја и процеса евроинтеграција у Србији.

Она је још једном нагласила посвећеност Србије спровођењу Агенде 2030 и испуњавању њених циљева, као и промовисању значаја регионалне сарадње у овој области.

Ђукић Дејановић је подсетила на то да је Србија у септембру 2018. године била домаћин субрегионалне конференције о промоцији напретка земаља у региону у спровођењу Агенде 2030, која је оцењена као изузетно успешна, постављајући добру основу за наставак регионалне сарадње на путу достизања ових циљева.

Такође, она је, као једна од главних панелиста/киња, учествовала на пратећем догађају на маргинама Политичког форума на високом нивоу, у организацији Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), на тему родно одговорног буџетирања.

Ако би требало да издвојим нешто по чему је Србија у региону специфична и представља пример добре праксе, то је онда родно одговорно буџетирање, које смо увели у јавне финансије 2015. године, навела је министарка, посебно се осврћући на Индекс родне равноправности, који је Србија увела 2016. године као једина земља ван ЕУ.

Она је напоменула да је између два извештајна периода направљен већи помак у поређењу са европским просеком, тако да је овај индекс у 2018. години износио 55,8 поена.

Циљ нам је да се родна равноправност у нашој земљи и даље унапређује, посебно када је у питању сегмент рада, односно неједнаких зарада за исти рад и времена, јер брига о породици, деци и болесном члану породице најчешће углавном пада на жене, закључила је Ђукић Дејановић.

Овогодишњи политички форум оцењен је као изузетно успешан, посебно имајући у виду да је окупио велики број високих званичника и званичница.

Учешће делегације Србије, као и представљање првог Добровољног националног извештаја, допринело је препознатљивости наше земље као одговорног партнера, снажно посвећеног имплементацији Агенде 2030, наводи се у саопштењу Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]