Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија снажно посвећена спровођењу Агенде 2030

Објављено 22.07.2019.

Predstvljanje Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja Srbije o sprovođenju Agende 2030 u NjujorkuМинистарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, која је и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, представила је у Њујорку први Добровољни национални извештај Србије о спровођењу Агенде 2030.

Ђукић Дејановић предводила је делегацију Србије на четвородневном министарском састанку Политичког форума на високом нивоу о одрживом развоју, који је одржан од 15. до 18. јула у седишту УН у Њујорку.

Тема овогодишњег састанка била је „Оснаживање људи и осигурање инклузивности и једнакости”, а 47 држава чланица УН представило је своје добровољне извештаје о спровођењу Агенде 2030 за одрживи развој, а међу њима по први пут и Србија.

Ђукић Дејановић је, представљајући овај извештај, истакла да је Србија овај процес схватила као више од писања једног документа.

То је, како је истакла, било сагледавање међусобне сарадње и дељење искустава, изазова и примера добре праксе између државних органа, јединица локалне самоуправе, организација цивилног друштва, привредних актера, међународних организација и осталих партнера.

Према њеним речима, централни део тог извештаја чине ставови младих и оцена Сталне конференције градова и општина (СКГО), као својеврсни јединствени глас јединица локалне самоуправе.

Визија одрживе будућности коју делимо са нашом децом и младима заузима главну улогу у овом извештају, јер ће данашња деца и млади бити носиоци друштва и друштвених промена 2030. године, истакла је она.

Министарка је указала и на значај јединица локалне самоуправе као актера који спровођењем Агенде 2030 директно утичу на доношење бољитка свим грађанима и грађанкама.

Председник Фокус групе Скупштине Србије за развој контролних механизама за имплементацију и надзор над спровођењем Циљева одрживог развоја Милорад Мијатовић осврнуо се на активности које је парламент реализовао у циљу праћења спровођења ових циљева у последње две године, али и најавио будуће деловање.

У наредном периоду, предстоје нам две врсте активности. С једне стране, то је анимирање јавности путем средстава јавног информисања на националном и локалном нивоу, како бисмо указали на значај ваљане имплементације Циљева одрживог развоја, указао је Мијатовић.

С друге стране, како је додао, планирамо да отпочнемо кампању по градовима, у којој ће посланици разговарати, пре свега, са младима о значају имплементације ових циљева за њихову будућност, али и са локалним органима власти, удружењима грађана и медијима.

Жеља нам је да чујемо и њихове потребе и идеје о томе како да направимо од Србије боље место за живот, рекао је Мијатовић.

Омладинска делегаткиња Србије у УН Тијана Чупић најавила је филм о ставовима младих о циљевима одрживог развоја и вредновању напретка у њиховом достизању, који је направљен и приказан у Уједињеним нацијама, у сарадњи са Канцеларијом UNICEF-а у Србији.

Ђукић Дејановић је учествовала и у генералној дебати у оквиру Политичког форума на високом нивоу, у којој су званичници/е указали на бројне изазове са којима се државе у различитим деловима света суочавају у примени Агенде 2030, посебно оне које су најмање развијене.

Они су нагласили потребу неопходне политичке посвећености и јачања партнерства са јавним и приватним сектором и цивилним друштвом.

Министарка је оценила да је састанак био прилика да се у седишту Уједињених нација, уз присуство великог броја представника и представница држава чланица и цивилног друштва, укаже на значај имплементације циљева одрживог развоја и процеса евроинтеграција у Србији.

Она је још једном нагласила посвећеност Србије спровођењу Агенде 2030 и испуњавању њених циљева, као и промовисању значаја регионалне сарадње у овој области.

Ђукић Дејановић је подсетила на то да је Србија у септембру 2018. године била домаћин субрегионалне конференције о промоцији напретка земаља у региону у спровођењу Агенде 2030, која је оцењена као изузетно успешна, постављајући добру основу за наставак регионалне сарадње на путу достизања ових циљева.

Такође, она је, као једна од главних панелиста/киња, учествовала на пратећем догађају на маргинама Политичког форума на високом нивоу, у организацији Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), на тему родно одговорног буџетирања.

Ако би требало да издвојим нешто по чему је Србија у региону специфична и представља пример добре праксе, то је онда родно одговорно буџетирање, које смо увели у јавне финансије 2015. године, навела је министарка, посебно се осврћући на Индекс родне равноправности, који је Србија увела 2016. године као једина земља ван ЕУ.

Она је напоменула да је између два извештајна периода направљен већи помак у поређењу са европским просеком, тако да је овај индекс у 2018. години износио 55,8 поена.

Циљ нам је да се родна равноправност у нашој земљи и даље унапређује, посебно када је у питању сегмент рада, односно неједнаких зарада за исти рад и времена, јер брига о породици, деци и болесном члану породице најчешће углавном пада на жене, закључила је Ђукић Дејановић.

Овогодишњи политички форум оцењен је као изузетно успешан, посебно имајући у виду да је окупио велики број високих званичника и званичница.

Учешће делегације Србије, као и представљање првог Добровољног националног извештаја, допринело је препознатљивости наше земље као одговорног партнера, снажно посвећеног имплементацији Агенде 2030, наводи се у саопштењу Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
Сре, јул 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
Чет, јул 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
Пет, јун 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
Уто, јун 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]