Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Срећан човек је онај који има слободу и одговорност за доношење својих одлука и избора

Објављено 20.05.2020.

Сњежана Јолић - 42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"Транскрипт говора Сњежане Јолић на 42. Београдском Ignite-у „Укључи се бр. 7” (11. децембар 2019. године, Impact Hub, Београд)

Имам Youtube канал и снимам нека своја размишљања. Вечерас бих желела да причам о томе шта је то срећан човек.

На самом почетку бих хтела да кажем да сам у прошлом видеу објаснила зашто сам се двоумила да ли да уопште почнем да објављујем снимке, јер нисам хтела да ме гледају као неког мотивационог говорника који наступа првенствено из перспективе свог хендикепа. Међутим, одлучила сам да се ипак томе посветим, јер сам видела да моје речи некако допиру до других људи, да их усрећују и да сви моји пријатељи долазе код мене по савет и подршку и износе своје проблеме. Без наметања мишљења или тога шта они треба да ураде некако сам им дала своје виђење ствари и испоставило се да их је то усрећило и на неки начин навело на решење.

Шта је то срећан човек?

Сви ми се понекад запитамо да ли смо срећни. Да ли сам ја срећан човек? Срећан човек је првенствено онај ко је срећан сам са собом, који је свестан себе, својих позитивних и негативних страна, ко их прихвата и због себе се труди се да се унапреди, да можда неке ствари побољша или промени.

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"Мени често људи кажу: „Јао, ти си увек тако насмејана. Како си ти тако срећна?“ Не значи да ако је неко стално насмејан јесте и срећан, нити ако је неко тужан, да је несрећан. То је само тренутно расположење. Срећа је нешто што живи у нама, што живи с нама. Можда ће то најбоље да се илуструје кроз оно како ми доживљавамо себе, свој живот и своју околину. Поред тога како доживљамо себе, морамо да сносимо и одговорност за своје одлуке и своје изборе. Најсрећнији смо када их доносимо сами, а тако никада нећемо доћи у ситуацију да се питамо шта би било кад би било и зашто нисам послушао своју интуицију, зашто нисам урадио овако или онако, него сам слушао неког другог. То се најчешће односи на питање запослења, односно избора чиме ћемо сутра да се бавимо, или избора животног партнера – то је можда најочигледнији пример. Наиме, сматрам да у том погледу опет треба да слушамо најпре себе, да не удовољавамо ни породици, ни пријатељима, чак ни партнеру. Него да гледамо да ли нас та особа стварно усрећује, да ли смо ми срећни с том особом. Немојте се никада трудити да удовољите другима, већ се трудите да будете срећни. Оно што бих још хтела да кажем јесте да, када је у питању избор занимања, избор било чега у животу, све је то до нас и до онога што нас чини срећним.

Закључила бих тиме да имамо право да будемо срећни са оним што желимо, докле год не угрожавамо срећу неког другог. Запратите мој Youtube kanal, следећи пут ћу говорити о томе шта је добар човек – овог пута сам покушала да кажем како да будемо добри себи, а следећи пут ћемо да причамо о томе како бити добар другима.

***

42. Београдски Ignite "Укључи се бр. 7"42. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 7”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 11. децембра 2019. године, у београдском Impact Hub-u. Догађај су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске Конфедерације. Овогодишњи Београдски Ignite о социјалном укључивању организован је у знаку десетогодишњице рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, чији су чланови и чланице отворили вече посвећено социјалном укључивању, истакавши значај свих појединаца и појединки и њиховог гласа у процесу изградње инклузивнијег и праведнијег друштва.

42. Београдски Ignite обележиле су приче о свакодневици транс особе у Србији, о слици света из угла особе са аутизмом и кориснице колица, проблемима особа са HIV-ом у Србији, младих Ромкиња које се боре за бољи статус своје заједнице, друштвеним искључивањем особа које одслуже затворску казну, важности система психосоцијалне помоћи младима који су лечени од рака, или имају проблеме са менталним здрављем, економском оснаживању жена које су биле кориснице сигурних кућа и важности концепта колективног становања за старе који укључује децу и младе.

Сњежана Јолић је рођена у Книну. Завршила је Правни факултет у Београду. Људским правима се бави годинама, а посебно правима особа са хендикепом. Говори енглески и шведски језик. Сњежана Јолић се нада да ће јој каријера мотивационе говорнице – коју почиње – донети нова искуства и омогућити јој шири простор за заступање идеје борбе против дискриминације. Воли да кува, пише, чита, плива, плеше и све што буди добро расположење. Сњежана је такође ауторка текстова за Блог о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

29.05.2020.

Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке ЈЛС/ГО у припреми Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године (рок: 19.6.2020)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објављује јавни позив  за избор…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]