Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Становање уз подршку – Наше куће новосадске

Објављено 05.11.2010.

Сестре Ана и Елена, Саша и Миша, станари „Наша кућа 1”

Сестре Ана и Елена, Саша и Миша, станари „Наша кућа 1”

У Новом Саду од 2008. у „Нашој кући 1” а од јуна ове године и у „Нашој кући 2” живе самостално, уз минималну помоћ асистенткиња, бивши станари дома „Срце у јабуци”, из Јабуке, осморо лица са интелектуалним тешкоћама.

Становање уз подршку је облик збрињавања особа са интелектуалним тешкоћама чија се суштина огледа у омогућавању овим грађанима да живе у складу са својим потенцијалима.

Деинституционализација, односно, трајна подршка ван институција социјалне заштите још увек је у Србији алтернативни облик, али искуство постојећих сервиса за самостално становање(први су отворени 2004. године) показује да оваква пракса доприноси осамостаљивању и већој равноправности.

У Новом Саду је од 2008. године почео процес деинституционализације. У, за сада, две кућне заједнице живе, по четворо, особе са интелектуалним тешкоћама. У „Нашој кући 1” станари су сестре Ана и Елена, Новосађанин Саша и тридесетшестогодишњи Миша.

Како каже Мирјана Лазор, педагог ОШОС „Милан Петровић” која је покренула пројекат, припремни процес од три месеца је текао паралелно у дому „Срце у јабуци”, у Јабуци, где су до тада живели и у Новом Саду. – У прво време биле су ангажоване три асистенткиње. Временом је остала потреба за две, објашњава Мирјана Лазор.

У обе кућне заједнице најстарији члан има 59 а најмлађи 25 година.

Сестре Ана и Елена, Саша и Миша, станари „Наша кућа 1”

Сестре Ана и Елена, Саша и Миша, станари „Наша кућа 1”

Средства за почетак рада обезбедио је Фонд за отворено друштво – Mental Health Initiative. Од октобра 2008. до априла 2009. године новац је обезбеђивало Министарство рада и социјалне политике. Од пролећа 2009. године Градска управа Новог Сада за дечију и социјалну заштиту преузела је трошкове становања и стручне подршке чиме је постала прва локална самоуправа која буџетским средствима финансира самостално становање.

Станари су, како кажу, срећни што живе сами. Обрадују се свакодневном доласку асистенткиње Нене која им помаже када иду код лекара или у већу набавку. Имају љубимце: зеца Леа и лабрадора Нину. За две и по године самосталног живота научили су бројне свакодневне, животне вештине. Користе јавни превоз којим иду до Радног центра, шетају, лети на плажу Штранд. Елена воли да кува, Саша коме је Нови Сад родни град помаже у сналажењу по улицама. Миша је уписао седми разреде Школе за образовање одраслих.

Новосадска управа за дечију и социјалну заштиту финансијски помаже још четири превентивне кућне заједнице а у плану је да се формира пет заједница у којима би било смештена 20 особа које су до сада живеле у институцијама. Новац ће обезбедити Ментал хеалтх инитиативе Фонда за отворено друштво, док би касније одрживост обезбедио Град Нови Сад.

Контакт:

Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић”

21000 Нови Сад Браће Рибникара 32

Телефон 021 / 661-63-66

Сајт : www.smp.edu.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]