Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва у новој фази са истом мисијом

Објављено 11.07.2018.

Dragana Jovanović ArijasПише: Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и координаторка за социјално укључивање Рома и Ромкиња

Влада Републике Србије успоставила је Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва у јулу 2009. године. Тим је надлежан за јачање капацитета Владе да развија и спроводи политике социјалног укључивања засноване на примерима добре праксе у Европи и пружа подршку ресорним министарствима у развијању и спровођењу политика социјалног укључивања, уз редовне консултације са различитим организацијама.

Од 2018. године, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва спроводи активности при кабинету председнице Владе Ане Брнабић. Више о најважнијим резултатима, најзанимљивијим догађајима и најинспиративнијим људима са којима смо сарађивали и дружили се од 2009. године можете прочитати овде.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије од 2009. године спроводи програм „Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији”, а у јануару 2018. године смо започели спровођење треће фазе овог програма. Такође, Тим је наставио да спроводи програм „Знањем до посла“ чији је циљ инклузивно и одрживо повећање запошљивости младих у Републици Србији. Поменути програми реализују се у сарадњи са Швајцарском канцеларијом за сарадњу и уз подршку Швајцарске конфедерације у периоду од 2009. до 2021. године.

Општи циљ треће фазе програма „Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији” јесте да допринесе већој социјалној укључености осетљивих група и активном учешћу свих актера како би се обезбедио бољи квалитет живота за све. Наведене жељене промене су груписане и формулисане у три главна исхода, оријентисана ка носиоцима дужности, односно крајњим корисницима:

  • Исход 1: Релевантне националне и локалне институције делотворније примењују одабрана начела доброг управљања (са акцентом на партиципацији, једнакости и недискриминацији) приликом остваривања приоритета социјалног укључивања у складу са међународним стандардима, у областима јавних политика које су повезане са социјалним укључивањем (социјална заштита, образовање, здравље, запошљавање и становање).
  • Исход 2: Институције на локалном нивоу у циљаним општинама боље одговарају на потребе сиромашних и социјално искључених грађана, и
  • Исход 3: Особе у стању социјалне искључености (нарочито жене, млади, Роми/киње, мигранти и особе са инвалидитетом, посебно у руралним и изузетно сиромашним подручјима) оснажене су кроз подршку окружења да користе квалитетне, интегрисане и инклузивне услуге социјалне заштите, образовања, запошљавања, здравствене заштите и становања.

Програм ће се превасходно спроводити на макро нивоу, вршењем утицаја на релевантни национални оквир јавне политике и регулаторни оквир. На локалном нивоу примењиваће се централизовани приступ у дефинисању општих стандарда за развој локалних јавних политика и прописа и биће обезбеђено опсежно менторство одабраном броју општина, са циљем да се утиче на креирање локалних јавних политика и прописа и како би се обезбедиле препоруке за ревизију јавне политике на националном нивоу посредством инклузивно оријентисаног дијалога о јавним политикама.

У име Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва желим да се захвалим свим колегама и колегиницама који су градили, унапредили и подстакли даљи развој Тима, као и свим сарадницима и сарадницама (ЛИП-овцима/кама [1], YEI-овцима/кама [2], блогерима/кама [3], игнајтовцима/кама [4]…) који су кроз конструктивну сарадњу охрабрили Тим да континуирано улаже напоре у унапређење процеса социјалног укључивања у Републици Србији. Радујемо се будућој сарадњи са свим досадашњим, али и новим сарадницима и сарадницама како бисмо наше друштво учинили инклузивнијим.

——-
[1] ЛИП – Програм Локалних Иницијатива
[2] YEI – Иницијатива за запошљавање младих
[3] Блог о социјалном укључивању
[4] Београдски Игнајт

(Текст је изворно објављен као Уводник 50. Билтена о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва.)

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]