Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији

Објављено 06.06.2019.

Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025)Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији (2016-2025) проф. др Зорана Михајловић одржала је данас 4. седницу Координационог тела, на којој су разматрани извештаји о реализацији досадашњих активности и договорени наредни кораци, у циљу успешне интеграције ромске заједнице у друштво.

Михајловићева је истакла да је поносна на рад Координационог тела и да, за разлику од протеклих десет година када се само причало о положају Рома и Ромкиња, сада имамо резултате.

„Заједно са међународним и националним партнерима чинимо све да социјална инклузија Рома и Ромкиња буде што успешнија и да се смањи дискриминација. Јер, ако иједан припадник ромске заједнице има проблем када су у питању образовање, запошљавање, услови становања или се суочава са вишеструком дискриминацијом, што је случај са Ромкињама, не можемо говорити о одрживом друштву“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да држава, уз подршку међународних партнера, ради на изградњи комуналне инфраструктуре и социјалних станова.

„Само заједно можемо да направимо резултате, а они ће бити видљиви на локалном нивоу. Посебно бих истакла образовање, јер је то база за даљи развој – да нема препрека за упис у школе и на факултете и да створимо услове да се ромска деца школују. Сигурна сам да је укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да ће стипендирање ученика и ученица из ромске заједнице бити настављено и даље, обезбеђена су средства за 303 прошле и 547 ове школске године, као и да је у последње четири године додељено три хиљаде стипендија за ромске ученике, од којих су 65% девојчице. У 2018/19. школској години додељено је 850 стипендија.

Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, истакла је да је на данашњој седници било речи и о новом акционом плану за примену Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

„Нови акциони план је у финалној фази израде и усклађен је са свим приоритетима неопходним за успешну интеграцију Србије на путу ка Европској унији, посебно са Поглављем 23“, рекла је она.

Пава Новаков Чабриловски из Националног савета ромске националне мањине истакла је да је сарадња овог савета са Координационим телом сада успешнија и конкретнија.

„Координационо тело најважније је у праћењу реализације Стратегије. Искључиво заједничком сарадњом и напорима можемо да остваримо све циљеве које смо поставили, а тичу се побољшаног положаја Рома и Ромкиња у друштву“, рекла је она.

Александра Димић Угринај из Немачке организације за сарадњу (GIZ) истакла је задовољство због сарадње са Владом Србије и Координационим телом на реализацији пројекта „Инклузија Рома и осталих маргинализованих група у Србији“.

„Данас смо разматрали даље кораке за унапређење положаја ромске заједнице, што и јесте циљ нашег пројекта – да имплементирамо веома важну стратегију и допринесемо социјалном и економском оснаживању Рома и Ромкиња“, рекла је она.

Извор: www.mgsi.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.09.2020.

До информација без баријера

SIPRU - uspešne priče

Информационо-комуникациона приступачност као кључ друштвеног укључивања У промишљању инклузивног друштва XXI века, међу кључним питања…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]