Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији

Објављено 06.06.2019.

Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025)Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији (2016-2025) проф. др Зорана Михајловић одржала је данас 4. седницу Координационог тела, на којој су разматрани извештаји о реализацији досадашњих активности и договорени наредни кораци, у циљу успешне интеграције ромске заједнице у друштво.

Михајловићева је истакла да је поносна на рад Координационог тела и да, за разлику од протеклих десет година када се само причало о положају Рома и Ромкиња, сада имамо резултате.

„Заједно са међународним и националним партнерима чинимо све да социјална инклузија Рома и Ромкиња буде што успешнија и да се смањи дискриминација. Јер, ако иједан припадник ромске заједнице има проблем када су у питању образовање, запошљавање, услови становања или се суочава са вишеструком дискриминацијом, што је случај са Ромкињама, не можемо говорити о одрживом друштву“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да држава, уз подршку међународних партнера, ради на изградњи комуналне инфраструктуре и социјалних станова.

„Само заједно можемо да направимо резултате, а они ће бити видљиви на локалном нивоу. Посебно бих истакла образовање, јер је то база за даљи развој – да нема препрека за упис у школе и на факултете и да створимо услове да се ромска деца школују. Сигурна сам да је укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да ће стипендирање ученика и ученица из ромске заједнице бити настављено и даље, обезбеђена су средства за 303 прошле и 547 ове школске године, као и да је у последње четири године додељено три хиљаде стипендија за ромске ученике, од којих су 65% девојчице. У 2018/19. школској години додељено је 850 стипендија.

Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, истакла је да је на данашњој седници било речи и о новом акционом плану за примену Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

„Нови акциони план је у финалној фази израде и усклађен је са свим приоритетима неопходним за успешну интеграцију Србије на путу ка Европској унији, посебно са Поглављем 23“, рекла је она.

Пава Новаков Чабриловски из Националног савета ромске националне мањине истакла је да је сарадња овог савета са Координационим телом сада успешнија и конкретнија.

„Координационо тело најважније је у праћењу реализације Стратегије. Искључиво заједничком сарадњом и напорима можемо да остваримо све циљеве које смо поставили, а тичу се побољшаног положаја Рома и Ромкиња у друштву“, рекла је она.

Александра Димић Угринај из Немачке организације за сарадњу (GIZ) истакла је задовољство због сарадње са Владом Србије и Координационим телом на реализацији пројекта „Инклузија Рома и осталих маргинализованих група у Србији“.

„Данас смо разматрали даље кораке за унапређење положаја ромске заједнице, што и јесте циљ нашег пројекта – да имплементирамо веома важну стратегију и допринесемо социјалном и економском оснаживању Рома и Ромкиња“, рекла је она.

Извор: www.mgsi.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
Сре, јул 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
Чет, јул 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
Пет, јун 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
Уто, јун 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]