Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији

Објављено 06.06.2019.

Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025)Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији (2016-2025) проф. др Зорана Михајловић одржала је данас 4. седницу Координационог тела, на којој су разматрани извештаји о реализацији досадашњих активности и договорени наредни кораци, у циљу успешне интеграције ромске заједнице у друштво.

Михајловићева је истакла да је поносна на рад Координационог тела и да, за разлику од протеклих десет година када се само причало о положају Рома и Ромкиња, сада имамо резултате.

„Заједно са међународним и националним партнерима чинимо све да социјална инклузија Рома и Ромкиња буде што успешнија и да се смањи дискриминација. Јер, ако иједан припадник ромске заједнице има проблем када су у питању образовање, запошљавање, услови становања или се суочава са вишеструком дискриминацијом, што је случај са Ромкињама, не можемо говорити о одрживом друштву“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да држава, уз подршку међународних партнера, ради на изградњи комуналне инфраструктуре и социјалних станова.

„Само заједно можемо да направимо резултате, а они ће бити видљиви на локалном нивоу. Посебно бих истакла образовање, јер је то база за даљи развој – да нема препрека за упис у школе и на факултете и да створимо услове да се ромска деца школују. Сигурна сам да је укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да ће стипендирање ученика и ученица из ромске заједнице бити настављено и даље, обезбеђена су средства за 303 прошле и 547 ове школске године, као и да је у последње четири године додељено три хиљаде стипендија за ромске ученике, од којих су 65% девојчице. У 2018/19. школској години додељено је 850 стипендија.

Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, истакла је да је на данашњој седници било речи и о новом акционом плану за примену Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

„Нови акциони план је у финалној фази израде и усклађен је са свим приоритетима неопходним за успешну интеграцију Србије на путу ка Европској унији, посебно са Поглављем 23“, рекла је она.

Пава Новаков Чабриловски из Националног савета ромске националне мањине истакла је да је сарадња овог савета са Координационим телом сада успешнија и конкретнија.

„Координационо тело најважније је у праћењу реализације Стратегије. Искључиво заједничком сарадњом и напорима можемо да остваримо све циљеве које смо поставили, а тичу се побољшаног положаја Рома и Ромкиња у друштву“, рекла је она.

Александра Димић Угринај из Немачке организације за сарадњу (GIZ) истакла је задовољство због сарадње са Владом Србије и Координационим телом на реализацији пројекта „Инклузија Рома и осталих маргинализованих група у Србији“.

„Данас смо разматрали даље кораке за унапређење положаја ромске заједнице, што и јесте циљ нашег пројекта – да имплементирамо веома важну стратегију и допринесемо социјалном и економском оснаживању Рома и Ромкиња“, рекла је она.

Извор: www.mgsi.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Today
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajčić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Snježana Jolić - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Snježane Jolić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Imam Youtube [...]
Сре, мај 20, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]