Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Уопштено о Твитоманији

Објављено 27.06.2013.

tvitomanijaПише: Милан Стојиљковић (Блог о социјалном укључивању)

Београд, среда, 8.мај 2013. године, 13 часова. Паркинг испред Сава Центра препун младих људи жељних нових знања из области online активизма, али и дружења, размена знања и искуства, те провода. Десетак комбија се упутило ка Хрватској, таргет место – Нови Винодолски, хотел Нови Спа. У путу је, наравно, било весело, још онда се твитовало.  Наш комби  је мало каснио, оправдано, зауставили су нас пресретачи – полиција, и казнили су нам возача јер је за време вожње разоварао мобилним телефоном, па нека ово буде школа за све возаче, ма где возили. Уморни од пута, поскакасмо као мала деца када угледасмо пучину, био је то знак да смо близу.

Преко 500 људи је дошло да испрати овај петодневни догађај из целе бивше Југославије. Позитивна енергија се муњевитом брзином ширила комплексом. Сутрадан се кренуло са предавањима. Агенда је била попуњена интересантним темама и предавачима, али пошто је било три места на којима се паралелно одвијало предавање, требало је изабрати само једно.

Током три дана предавања и панел дискусија, имали смо прилику да се упознамо и поделимо мишљење и искуство о оснивању фирме путем Twittera, да научимо како да искористимо друштвене мреже за финансирање пројекта, да сагледамо присутност организација цивилног друштва на мрежи, да се упознамо са примерима добрих пракси активизма на друштвеним мрежама и друго. Неки су имали прилику да стану пред објектив професионалних фотографа на фото радионици, на којој се између осталог могло научити о правилима која би требало да се поштују приликом фотографисања.

Утицајни твитераши делили су своје знање путем јако корисних и занимљивих презентација, а челници неколико градова из ex Yu, говорили су о државној управи и друштвеним мрежама. Овде не могу, а да не поменем градоначелника Пуле, који је представио њихов изузетно добар пример интерактивности грађана са управом града путем друштвених мрежа, првенствено путем Твитера. Сваки твит узимају озбиљно, додељују му заводни број, а онда се на састанцима озбиљно дискутује о свему што је твитовано. На жалост, градоначелник Крагујевца се није појавио, али је зато представник нишке градске управе искористио прилику да подели поклоне и промовише свој град путем папирних кеса City of Nish и најави разне догађаје инспирисане прославом Миланског Едикта.

Најпосећенији, чини ми се, панел био је са јавним личностима и њиховим искуствима са друштвених мрежа где је посебну пажњу изазвала Нина Бадрић, тако природна и кул женица. Задњег дана смо слушали о будућности друштвених мрежа и присуствовали разним панелима.

Мој задатак био је да предстаивм Тим за смањење сиромаштва и социјално укључивање, као један до 20-ак блогера који пишу за њихов сајт http://www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/blog. У публици су углавном били активисти из цивилног сектора, што је и тема мојих блогова, па велики број питања, предлога и коментара је уследио након презентације. Занимљиво је да су представници НВО сектора из Црне Горе и Хрватске јако позитивно реаговали на рад Тима, као и на рад Канцеларије за сарадњу са ОЦД, која се представила након мојег панела.

(…)

Текст “Уопштено о Твитоманији” Милана Стојиљковића у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]