Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвојена Резолуција о улози Скупштине у приступним преговорима

Објављено 19.12.2013.

skupstina_srbijeСкупштина Србије 16. децембра је великом већином гласова усвојила Резолуцију о улози парламента у приступању Србије ЕУ. Не постоје прописи о улози скупштине у приступним преговорима, већ свака земља прави свој модел, али се увек истиче да је парламент значајан и да треба да обезбеди јавност тог процеса и независну контролу. За Резолуцију су гласале све странке изузев Демократске странке Србије, која се противи приступању ЕУ.

Резолуцију је написала радна група у оквиру скупштинског Одбора за европске интеграције, а тај текст је пре усвајања размотрила и Влада Србије. Председница Одбора и Радне групе Наташа Вучковић рекла је током скупштинске расправе о Резолуцији да је циљ резолуције да ојача Скупштину као институцију и убрза преговоре о чланству у ЕУ.

Текстом је предвиђено укључивање Скупштине у значајне фазе преговора. Највећу улогу имаће Одбор за европске интеграције, али и секторски одбори који ће учествовати у разматрању преговарачких позиција.

Конкретно, Влада ће Одбору за европске интеграције имати обавезу да доставља извештаје о резултатима билатералног скрининга за свако преговарачко поглавље.

Такође, пре утврђивања преговарачке позиције, односно процене времена за усклађивање са европским законодавством и стандардима у појединачним областима, предлог ће бити достављан Одбору за европске интеграције. Предлог ће разматрати и одбор у чијој надлежности је сектор о којем је реч и давати мишљење и преговоре.

Предвиђено је и да члан Владе задужен за европске интеграције и шеф Преговарачког тима подносе тромесечне извештаје о преговорима Одбору за европске интеграције, а на захтев Одбора и чешће. Два пута годишње Влада ће, у складу са резолуцијом скупштини на разматрање подносити извештај о току преговора. Тај извештај биће веза за шестомесечне периоде председавања Унијом.

Резолуцијом се потврђује намера Србије да приступи ЕУ, као и обавеза да се води рачуна о интересима земље и очувању економских сектора од кључног значаја за земљу.

Вучковић: важна информисаност грађана

Образлажући предложену резолуцију на седници парламента, Наташа Вучковић је казала да се тим документом потврђује да је стратешки циљ Србије да у најкраћем року стекне чланство у ЕУ.

Она је рекла да грађани морају потпуно да буду обавештени о преговорима и њиховим резултатима и истакла значај учешћа скупштине у овом процесу.

“Учешћем у процесу преговара и њиховим праћењем Скупштина ће се припремити за будућу улогу када постанемо чланица ЕУ. Овај процес треба да нам помогне да оснажимо парламент”, казала је Наташа Вучковић.

Она је рекла да придруживање ЕУ захтева политички и друштвени консензус о динамици приступања и да резолуција указује на важност да се преговори воде у циљу остваривања стабилног економског раста и економске и социјалне сигурност свих грађана Србије.

Наташа Вучковић је рекла да ће преговори о придруживању ЕУ трајати више година, да ће их можда водити две или три владе и да је зато важно да у цео процеш буде укључена и опозиција. Навела је и да је охрабрујуће што већина странака у парламенту подржава европске интеграције.

Резолуцију подржале све посланичке групе у Скупштини Србије и власти и опозиције, осим Демократске странке Србије, која се противи придруживању Србије ЕУ.

Извор: Бета и EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]