Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвојена Резолуција о улози Скупштине у приступним преговорима

Објављено 19.12.2013.

skupstina_srbijeСкупштина Србије 16. децембра је великом већином гласова усвојила Резолуцију о улози парламента у приступању Србије ЕУ. Не постоје прописи о улози скупштине у приступним преговорима, већ свака земља прави свој модел, али се увек истиче да је парламент значајан и да треба да обезбеди јавност тог процеса и независну контролу. За Резолуцију су гласале све странке изузев Демократске странке Србије, која се противи приступању ЕУ.

Резолуцију је написала радна група у оквиру скупштинског Одбора за европске интеграције, а тај текст је пре усвајања размотрила и Влада Србије. Председница Одбора и Радне групе Наташа Вучковић рекла је током скупштинске расправе о Резолуцији да је циљ резолуције да ојача Скупштину као институцију и убрза преговоре о чланству у ЕУ.

Текстом је предвиђено укључивање Скупштине у значајне фазе преговора. Највећу улогу имаће Одбор за европске интеграције, али и секторски одбори који ће учествовати у разматрању преговарачких позиција.

Конкретно, Влада ће Одбору за европске интеграције имати обавезу да доставља извештаје о резултатима билатералног скрининга за свако преговарачко поглавље.

Такође, пре утврђивања преговарачке позиције, односно процене времена за усклађивање са европским законодавством и стандардима у појединачним областима, предлог ће бити достављан Одбору за европске интеграције. Предлог ће разматрати и одбор у чијој надлежности је сектор о којем је реч и давати мишљење и преговоре.

Предвиђено је и да члан Владе задужен за европске интеграције и шеф Преговарачког тима подносе тромесечне извештаје о преговорима Одбору за европске интеграције, а на захтев Одбора и чешће. Два пута годишње Влада ће, у складу са резолуцијом скупштини на разматрање подносити извештај о току преговора. Тај извештај биће веза за шестомесечне периоде председавања Унијом.

Резолуцијом се потврђује намера Србије да приступи ЕУ, као и обавеза да се води рачуна о интересима земље и очувању економских сектора од кључног значаја за земљу.

Вучковић: важна информисаност грађана

Образлажући предложену резолуцију на седници парламента, Наташа Вучковић је казала да се тим документом потврђује да је стратешки циљ Србије да у најкраћем року стекне чланство у ЕУ.

Она је рекла да грађани морају потпуно да буду обавештени о преговорима и њиховим резултатима и истакла значај учешћа скупштине у овом процесу.

“Учешћем у процесу преговара и њиховим праћењем Скупштина ће се припремити за будућу улогу када постанемо чланица ЕУ. Овај процес треба да нам помогне да оснажимо парламент”, казала је Наташа Вучковић.

Она је рекла да придруживање ЕУ захтева политички и друштвени консензус о динамици приступања и да резолуција указује на важност да се преговори воде у циљу остваривања стабилног економског раста и економске и социјалне сигурност свих грађана Србије.

Наташа Вучковић је рекла да ће преговори о придруживању ЕУ трајати више година, да ће их можда водити две или три владе и да је зато важно да у цео процеш буде укључена и опозиција. Навела је и да је охрабрујуће што већина странака у парламенту подржава европске интеграције.

Резолуцију подржале све посланичке групе у Скупштини Србије и власти и опозиције, осим Демократске странке Србије, која се противи придруживању Србије ЕУ.

Извор: Бета и EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]