Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвојен Правилник о стандардима услуга каријерног вођења и саветовања

Објављено 05.07.2019.

karijera - ilustracijaУсвајањем Правилника о стандардима услуга каријерног вођења и саветовања 19. јуна 2019. године учињен је значајан корак за успостављање јединственог система квалитета у области каријерног вођења и саветовања.

Шта значи креирање каријере и које су компетенције повезане са тим? Какве опште компетенције треба да имају каријерни практичари/ке, а какве специфичне компетенције у односу на то да ли се баве саветовањем, информисањем или образовањем за каријеру? Како проверити да ли су услуге каријерног вођења организације доступне свима? Ово су само нека од питања у вези са којима стандарди каријерног вођења и саветовања пружају смернице.

Четири дела слагалице стандарда

Усвајањем стандарда пружа се основа за планирање, развој и евалуацију услуга каријерног вођења и саветовања које пружају организације у области образовања, запошљавања, социјалне заштите и омладинске политике за појединце различитих узраста.

Стандарди су описани у четири области:

  1. Стандарди вештина управљања каријером дефинишу кључне области личног и професионалног развоја и, у оквиру њих, компетенције појединаца у области откривања и разумевања себе, сагледавања могућности света рада и образовања и креирања каријере, као и исходе ових компетенција.
  2. Стандарди компетенција каријерних практичара/ки представљају основне смернице запосленима и организацијама које остварују програме и услуге каријерног вођења у погледу етичких принципа и начела као предуслова за рад практичара у области саветовања, информисања и образовања за каријеру.
  3. Стандарди организације услуга каријерног вођења подразумевају услове, захтеве и принципе на којима се заснива квалитет пружања услуга са аспекта организације.
  4. Стандарди програма каријерног вођења подразумевају структурални оквир за развој и спровођење услуга и активности у одређеној организацији.

Развој стандарда као резултат сарадње

Завод за унапређивање образовања и васпитања – Центар за стручно образовање и образовање одраслих на предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а у сарадњи са Београдском отвореном школом, Euroguidance центром и GIZ пројектом, реализовао је процес развоја стандарда услуга каријерног вођења и саветовања. Радна група је обухватала представнике/це Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Савета за стручно образовање и образовање одраслих, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Националне службе за запошљавање, Привредне коморе Србије, Универзитета у Београду, средњих стручних школа и организација цивилног друштва.

Као што анализа система каријерног вођења и саветовања у региону Западног Балкана коју је спровео БОШ показује, развој стандарда каријерног вођења и саветовања уз учешће свих релевантних актера се може издвојити као пример добре праксе. Више информација о процесу развоја стандарда доступно је на страници Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Извор: www.bos.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]