Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ускоро 8. Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом – Босифест

Објављено 05.09.2017.

Bosifest 2017Осмо издање Београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом – Босифест, одржаће се под слоганом „Покрени промену“ од 10. до 12. октобра у Сава центру.

Босифест је јединствен филмски фестивал у нашој земљи, али и у светским оквирима, јер је његов комплетан програм посвећен темама живота особа са инвалидитетом, а филмови који се приказују релевантна су и запажена остварења документарног жанра.

„У свету у коме се солидарност и емпатија све више потискују и губе, филмови које ћемо имати прилике да видимо на овогодишњем Босифесту нас, пре свега, упућују да размислимо о тим базичним вредностима хуманог друштва. Видећемо посебне филмове са посебним личностима, које нису другачије због свог инвалидитета већ због перманентне борбе и слављења живота. То их свакако чини посебним и изразитим у друштву које је запало у апатију. У таквом друштву често доминира површни поглед који особе са инвалидитетом искључиво види као оне који не корачају. Ови филмови откривају да они заправо корачају и то по пространствима које често већина у друштву не може ни да замисли. Храброст у изразу, теми, поступку, дотицању ирационалног, отвореност погледа тамо где је друштво хендикепирано слепим местима, све то одликује филмове овогодишње селекције. Они ће вас потрести, покренути, погодити, натерати да се замислите, насмејати, изненадити. Дођите да заједно искусимо ове емоције од 10. до 12 октобра у Сава центру“, каже Дарко Ивић, директор Београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом – Босифест. Кликните да прочитате интервју са Дарком Ивићем.

Ове године владало је веома велико интересовање – пријављено чак 90 филмова из свих делова света: Канаде, Италије, Чешке, Пољске, Грузије, Израела, Француске, Холандије, Русије, Ирана, Енглеске, Бугарске, Индије… Селектор 8. Босифеста, наш прослављени редитељ Горан Радовановић, одабрао је 18 документарних филмова од којих ће 10 бити приказано у такмичарском, а 8 у ревијалном делу програма.

Између осталих, организатори издвајају одличан израелски документарац “Мој брат херој” (Yonatan Nir, Enosh Cassel), чија ће светска претпремијера бити одржана управо на Босифесту. Ово остварење прати групу младих људи са Дауновим синдромом на захтевном путу кроз индијске Хималаје, у пратњи својих браћа и сестара. Биће приказан и руски документарни филм „Одлазак на плес“ о људима коју се баве спортским плесом у колицима, као и италијански „50 X Рио“ који прати Алекса Занардија који се спрема за Параолимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Жири овогодишњег Босифеста радиће у саставу: Предраг Гага Антонијевић, редитељ, Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке, и Аница Добра, једна од најзначајнијих домаћих глумица. Жири ће доделити следеће награде: Grand Prix за најбољи филм, награду за најбољу режију, награду за најбољи сценарио, као и специјалне награде.

Ове године пратећи програм чини конференција “Покрени  промену”, која ће се одржати током сва три фестивалска дана у преподневним часовима (11-16h) пре пројекција филмова. На конференцији ће учествовати стручњаци који ће одржати интерактивна предавања на теме:

  • Медијска извештавања о особама са инвалидитетом;
  • Утицај медија-филма на креирање става према особама са инвалидитетом;
  • Примена и значај медија у инклузивном образовању;
  • Култура, толеранција, различитост.

Мисија Босифеста је да укаже на стваралачки рад и могућности учесника на јавној културној сцени и ширење поруке да би особе са инвалидитетом требало да имају иста права и обавезе као и други грађани. На тај начин, овај фестивал даје снажан подстицај доношењу мера за равноправно учешће и интегрисање особа са инвалидитетом у друштво.

Суштински показатељ да постоји простор за овакав фестивал у Србији, јесте управо велико интересовање за учешће у програмима Босифеста. Овај фестивал придружује се светским фестивалима, који се дужи низ година баве филмовима о особама са инвалидитетом, као и филмовима чији су аутори особе са инвалидитетом. Мрежа тих фестивала пружа ауторима излазак на светско тржиште, али и могућност да представе нове, иновативне филмове који се баве тематиком везаном за живот особа са инвалидитетом.

Више информација о Босифесту можете пронаћи на званичном сајту – www.bosifest.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji 2021
Сиромаштво у Републици Србији
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji zaa period 2021. do 2026. godine
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2020. godini
Predstavljen projekat „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“
Pristupačnost - aktuelnosti
sipru - logo - aktuelno

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Prazna, neugledna gradska ulica. Mrak koji remete samo slaba svetla, koja trepere sa vrhova bandera. Tišinu prekidaju poneki lavež pasa [...]
Пон, окт 18, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Nastava u osnovnoj školi je vrlo složen proces i treba mu pristupiti iz različitih uglova. Najlakše je kada ispred sebe [...]
Пон, окт 04, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
U uvodu priče o usamljenosti moramo poći od konstatacije da je reč o još jednoj epidemiji koja ozbiljno muči savremenog [...]
Уто, сеп 28, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Koliko god bile lepe i uzbudljive, selidbe su uvek izazovne. Sa sobom nose bezbroj misli o stvarima koje se ne [...]
Пон, сеп 27, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Pre pokušaja da vas bolje upoznam sa zanimljivim ljudima i inicijativama iza društveno korisnih zadruga, mali osvrt na zadružnu tradiciju [...]
Пон, сеп 20, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]
Акциони план за период од 2021. до 2023. године за спровођење Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Студија о процени политика дигиталне приступачности у Републици Србији
јун, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2020. години
мај, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Ефекти таргетиране једнократне новчане помоћи на кретање индикатора сиромаштва и неједнакости
мај, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Приручник о outreach раду: организовање, спровођење и развој outreach програма
мај, 2021 arrow right pdf [2 MB]