Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У Музеју савремене уметности отворена изложба коју прате интерпретације намењене слепим и слабовидим особама

Објављено 12.06.2019.

U dodiru saИзложба „У додиру са” отворена је у Музеју савремене уметности у Београду 7. јуна 2019. године. Поставка обухвата дванаест радова из збирки Музеја савремене уметности које прате интерпретације намењене слепим и слабовидим особама, а које су реализовали студенти и студенткиње са одсека Вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Интерпретације су обликоване у разноврсним уметничким формама и медијима (од тактилних и аудио радова, до перформанса и просторних, амбијенталних инсталација) са намером да што верније пренесу значења, приче и доживљаје дела из збирки Музеја. На овај начин Музеј је у складу са савременим музеолошким стандардима желео да своје збирке учини приступачним људима којима је чуло вида ускраћено и свима који су спремни да се упусте у авантуру истраживања уметничког наслеђа 20. и 21. века на интерактиван начин.

До сада су се у представљању уметничких дела слепим и слабовидим особама обично користили тактилни дијаграми, односно реплике – рељефи и објекти намењени додиривању, добијени машинским путем, 3D штампом или радом на CNC машини. Због прецизности линеарне машинске израде рељефа или облика, најчешће су представљани радови апстрактних уметника/ца. Изложба „У додиру са” по први пут код нас прави овакав искорак из очекиваног и акценат ставља на доживљај, искуство и интерпретацију. Тако се радови могу осетити, гледати или интерпретирати кроз субјективно искуство, где не постоји матрица или шаблон, већ слобода сваког посетиоца и посетитељке да дело тумачи и доживи на свој начин.

Радови који тумаче и интерпретирају дела из збирки Музеја резултат су интензивног и интердисциплинарног истраживања у којем су поред студената/киња учествовали и њихови професори Мрђан Бајић и Радош Антонијевић, кустоскиње Музеја савремене уметности Катарина Крстић и Сенка Ристивојевић, и Борис Дончић, библиотекар и уредник у студију Библиотеке Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“, уз помоћ колега из Савеза слепих Србије. Питање на које су тражили одговоре било је: како интерпретирати, приближити дело визуелног стваралаштва особи која не види? На то се надовезује и питање: на који начин слепим и слабовидим особама учинити доступан огроман искуствени потенцијал који нуде збирке Музеја савремене уметности, а који у броју износи преко 8.300 уметничких дела – слика, цртежа, графика, скулптура, објеката, инсталација, фотографија, видео радова, и много више наратива и извора за учење.

За овај мали експеримент изабрана су дела из збирки Музеја која носе идеју друштвене трансформације, како би се истакла намера да се у простору Музеја створи емоционално резонантна средина, која ће подстаћи људе да буду агенти промена за себе и за своју околину. Радови студената/киња реферишу на дела аутора који су, између осталих, обликовали уметничку сцену на нашим просторима, а то су Коста Миличевић, Рихард Јакопич, Ване Бор, Пиво Караматијевић, Иван Табаковић, Петар Лубарда, Радомир Рељић, Бора Иљовски, Петар Омчикус, Зоран Поповић, Томислав Петернек и Владимир Миладиновић. Млади уметници/е преузели су улогу медијатора и понудили један начин да се уметничка дела из збирке сагледају, понудили су нове идеје и нове погледе и дали један сегмент приче који се сазнаје слушајући и додирујући радове. Тако ова изложба не представља објашњење радова из збирки већ позив да се дела истраже и доживе другим чулима, путем додира, мириса и звука. Кроз сензорно, тактилно и аудитивно искуство подстиче се интимнији дијалог са уметничким наслеђем, посетиоцима и посетитељкама се омогућава да активирају своје „унутрашње очи“ и свој ум отворе за нове перцепције.

Поред интерпретативних радова студената/киња ФЛУ, изложбу прате легенде прилагођене слабовидим особама, као и легенде штампане на Брајевом писму. Такође, свако изложено дело прати и звучни опис самог дела и информације о аутору и делу, који су доступни на носачима звука, а могу се прузети и путем апликације Guide Me очитавањем QR кода који се налази код сваког дела. Овај вид аудио дескрипције графичког садржаја особама које отежано виде или су слепе познат је још од античког времена под називом „екфраза“; за потребе изложбе „У додиру са” описе је припремила Виолета Влашки, а снимљени су у студију Библиотеке Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“. Уз ове дидактичке алате, простор изложбе означен је тифло стазама за лакше сналажење и кретање слепе и слабовиде публике.

„У додиру са” је инклузивна изложба која предлаже нов приступ прилагoђавању, медијацији и интерпретацији уметности. Ова изложба истиче важну улогу уметности – да буде путоказ, да помогне да упознамо себе и спознамо сопствене могућности и способности.

Учесници/е на изложби, студенти и студенткиње Факултета ликовних уметности у Београду: Катарина Бошковић, Лука Цветковић, Богдан Ђукановић, Филип Ђукић, Катарина Јовановић, Ана Маринковић, Јелена Мирковић, Константинос Пателис Милићевић, Андреја Прокопијевић, Марија Томић, Sabine Vedege и Никита Живановић.

Изложба „У додиру са” биће отворена до 1. јула 2019. године.

Извор: www.msub.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
Уто, мај 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
Чет, мај 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
Пон, мај 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]