Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У оквиру пројекта „Одрживи развој за све“ отворен позив за учешће у програму обуке и менторства за ОЦД из Зајечарског  округа (рок: 28.10.2021)

Објављено 15.10.2021.

Održivi razvoj za sve - logoУ оквиру пројекта „Одрживи развој за све“  отворен је позив за организације цивилног друштва за учешће у програму обуке и менторства за организације цивилног друштва из Зајечарског  округа.

Платформа „Одрживи развој за све” подржана је од влада Швајцарске и Немачке, а спроводи је немачка развојна агенција GIZ у оквиру пројекта Реформа јавних финансија – Агенда 2030, како би се подстицао и афирмисао широки друштвени дијалог на тему одрживог развоја. У имплентацији пројекта учествује седам организација цивилног сектора: Фондација „Ана и Владе Дивац”, Фондација „Центар за демократију”, Центар за високе економске студије (ЦЕВЕС), Тимочки омладински центар (ТОЦ), Београдска отворена школа (БОШ), Фондација БФП за одговорно друштво и Смарт колектив. Реализација пројекта је званично почела 4. марта 2020. Фондације „Ана и Владе Дивац” и „Центар за демократију” координирају рад социјалног стуба Платформе.

Циљеви одрживог развоја дефинисани Агендом 2030 имају значајан утицај не само на доносиоце одлука, већ на све значајне учеснике јавног живота, па је зато ова Платформа креирана да би подстакла јавну дебате на тему циљева одрживог развоја у свим секторима друштвеног живота: јавном, пословном и  сектору цивилног друштва.

Циљ овог програма  је подршка  удружењима са територије Зајечарског  округа, да подигну капацитете и стекну знања за реализацију кампања за промоцију циљева у оквиру Социјалног стуба одрживог развоја и успостављања јавног дијалога на тему Агенде 2030 и циљева одрживог развоја. Локалне кампање могу бити планиране као онлајн и/или уличне кампање тако да подижу свест грађана и грађанки и промовишу важност циљева одрживог развоја. Кампање се могу уклопити у један или више циљева у оквиру социјалног стуба:

Циљ 1. Окончати сиромаштво свуда и у свим облицима

Циљ 2. Окончати глад, постићи безбедност хране и побољшану исхрану и промовисати одрживу пољопривреду

Циљ 3. Обезбедити здрав живот и промовисати благостање за људе свих генерација

Циљ 4. Обезбедити инклузивно и квалитетно образовање и промовисати могућности целоживотног учења

Циљ 5. Постићи родну равноправност и оснаживати све жене и девојчице

Штa програм обухвата?

  1. Тренинг за организације

Програм обухвата три дводневна тренинга за одбаране организације на конкурсу. Тренинг је намењен организацијама цивилног друштва које су претходно изабране да учествују у програму. Основни циљ услуга тренинга је подизање капацитета ових организација да би компетентно и активно учествовале у процесу заговарања за остваривање циљева одрживог развоја. У постизању тог циља, три дводневна тренинга за три ОЦД, имају за циљ да пруже подршку овим организацијама да унапреде своје капацитете у смислу прикупљања средстава, припреме пројеката, финансијског, HR, и административног менаџмента, а посебно у активностима односа са јавношћу и јавног заговарања тема из области одрживог развоја.

Фондација „Ана и Владе Дивац” сноси комплетне трошкове тренинга (материјале, оброке, освежење током рада, као и путне трошкове).

  1. Менторска подршка

Након завршеног тренинга, свака од три изабране организације имаће на располагању менторску подршу за реализацију кампања на локалном нивоу. Основни циљ услуга менторинга је оспособљавање ових организација да активно заговарају циљеве одрживог развоја. У постизању тог циља ментори ће пружати стручну помоћ овим организацијама да унапреде своје капацитете и активности јавног заговарања тема из области одрживог развоја.

  1. Подршка у реализацији локалних кампања

Након завршене обуке, Фондација „Ана и Владе Дивац” ће подржати реализацију локалних кампања. Укупан буџет по кампањи износи до 500.00,00 EUR у динарској противвредности. Укупан буџет за реализацију три кампање је 1.500,00 EUR.

Критеријуми избора:

  • Капацитет и искуство у сличним пројектима који се баве социјалним темама
  • Усклађеност активности са темом и циљевима конкурса
  • Иновативност предлога  идеја за локалне кампање

Шта се од изабраних удружења очекује?

  • Да определе два представника/це за учешће на три дводневна тренинга у периоду октобар 2021. – новембар 2021.
  • Да сарађују са ментором у изради локалних кампања.
  • Да организују локалне кампање у којима ће промовисати важност циљева одрживог развоја.
  • Да организују тематску кампању која се може уклапати у један или више циљева одрживог развоја у оквиру Социјалног стуба одрживог развоја.

Подношење пријава

Организације које су заинтересоване за учешће у програму треба да поднесу пријаву за конкурс и доставе понуду за реализацију кампања до 28. октобра 2021. године на имејл адресу ivona.gvozdenovic@divac.com.

Пријава се састоји од попуњеног Формулара за пријаву и предлога понуде за реализацију локалне кампање која је саставни део Формулара, који се налази на сајту www.divac.com.

Одабир пријава

Фондација „Ана и Владе Дивац” ће изабрати три локална удружења из Зајечарског округа за учешће у програму обуке и менторства и пружити подршку у спровођењу локалних кампања. Целукупна подршка планирана је у периоду  од  октобра 2021. до децембра 2021.

Извор: sdgs4all.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Jedan od ključnih zadataka nastavnika posle višedecenijskog rada u osnovnoj školi je da uklope iskustvo sa novinama koje se javljaju [...]
Чет, дец 02, 2021
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U svojim dosadašnjim tekstovima nisam pisao o svom detinjstvu i mislim da bi vam možda bilo zanimljivo da pročitate o [...]
Сре, дец 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Za šest meseci života na Sardiniji imala sam prilike da pričam sa ljudima iz različitih struka i uverim se kako [...]
Пон, нов 29, 2021
Source: Inkluzija blog
Valentina Lepojević
Politika me ne interesuje – kako? Ja sam apolitičan/na – šta to znači? Ove rečenice neretko čujem. Dosta sam promišljala i došla [...]
Пет, нов 26, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
U društvenim naukama već decenijama primetno je interesovanje za proučavanje generacijskih specifičnosti. Kompleksna međudelovanja ekonomskih, političkih i tehnoloških faktora oblikuje [...]
Чет, нов 25, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај жена и родна равноправност
новембар, 2021 arrow right pdf [977 KB]
Анализа дуготрајног сиромаштва у Републици Србији
новембар, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Стратегија за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године
октобар, 2021 arrow right docx [705 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]