Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Чајеви и зачини из краја познатог по малинама

Објављено 01.08.2016.

Спојили знање из пољопривреде, предузетништва, дизајна…

Спојили знање из пољопривреде, предузетништва, дизајна…

Ученици гимназије „Свети Ахилије” из Ариља победници су овогодишњег такмичења најбољих школских компанија, а крајем јула представљали су Србију на европском такмичењу.

У Ариљском крају не мора све да има црвену боју малине нити укус бобичастог воћа, по коме је овај крај Србије познат широм света. Петоро ђака ариљске гимназије „Свети Ахилије” који су током школске 2015/2016 основали ученичку компанију „Плантагенет” више воле зелену која подсећа на биље и зачине али, како кажу уз осмех, од малине не могу да побегну.

Вредни у својим домаћинствима када је сезона брања малине у јеку, баш као и на свом примарном „послу“ у ђачким клупама, успешни ђаци и млади предузетници стигли су маја ове године до шампионског звања на националном такмичењу ученичког предузетништва које већ седму годину заредом организују Достигнућа младих (Junior Achievement Serbia).

Звање најбоље ученичке компаније освојили су производњом сетова за узгајање зачина и чајева у кућним условима.

– Спојили смо нашу заинтересованост за екологију, тачније за органску производњу, знање из пољопривреде којом смо свакодневно окружени у домовима, али и интересовање за дизајн, тржишно пословање, прича Марија Милојевић, директорка компаније и од октобра бруцош на Машинском факултету у Београду.

Под надзором професорке Наде Стевановић, предавача електротехнике и информатике која је већ неколико година уназад ментор ученичких компанија, петоро младих Ариљаца је одлучило да производи занимљиве сетове. Сетови се састоје од супстрата, кесице са семеном, органског ђубрива, биоразградиве саксије направљене од кокосовог влакна, глинене куглице и дрвеног вишенаменског штапића.

Један део сетова за органско узгајање чајева и зачинског биља у кућним условима већ откупила Општина и поклања их гостима

Један део сетова за органско узгајање чајева и зачинског биља у кућним условима већ откупила Општина и поклања их гостима

Купац може да изабере да ли ће да гаји лаванду, камилицу и друге чајеве, или зачине. Вредни Мирослав Павловић – такође члан компаније и, како се нада, будући успешни студент Ветеринарског факултета, на који се уписао у јеку припрема за европско такмичење – сматра да сет може свакоме у дом да донесе не само дах природе, већ и јестиву и здраву биљку.

– Било је напорно само док смо шили кесице за семе, открива он, уз осмех, највећу муку у процесу производње.

Савете су тражили у локалној Стручној пољопривредној служби, семе су наручивали у пољопривредним апотекама, а како додаје професорка Нада, готово да није прошао неки од великих одмора, а да на ходнику школе у случајним или намерним сусретима тема није била управо „Плантагенет”.

– Неколико година уназад наше компаније остварују успех на локалним и националном такмичењу. Били смо и раније шампиони, освајала су се друга и трећа места. Имамо одличну сарадњу са Управом школе која је обезбедила посебну просторију за компаније. Та просторија на неки начин представља и музеј, јер се у њој налазе сви производи претходних компанија. Интересовање међу децом да буду део пројекта веома је велико. Не само њих већ и родитеља. Приликом уписа многе маме и тате питају да ли ту раде “компаније за ђаке”, па потврдни одговор буде пресуђујући да се њихово дете упише у Гимназију, не без поноса каже професорка Стевановић, која је у 2014. години понела и звање најбољег наставника.

А какви су ђаци овогодишњи чланови компаније најбоље илуструје податак да је троје чланова-матураната у првом уписном року стекло звање бруцоша на Шумарском, Машинском и Ветеринарском факултету Београдског универзитета, док су друге две ученице са најбољим успехом завршиле трећи разред Гимназије.

Са проглашења националног победника

Са проглашења националног победника

Остварена је одлична сарадња са локалном самоуправом. Општина Ариље је откупила 100 сетова и Плантагенетови пакетићи су део званичне промоције општине – уручују се као дарови приликом доласка гостију и делегација. Такође, чланови компаније планирају да крену и у разговоре са малопродајним ланцима, као и да направе дечије сетове, како би малишани од најранијег узраста могли кроз игру да уче о природи и њеном очувању.

Занимљиви, корисни и поучни сетови креативно су представљени на Фејсбуку и Инстаграму, што доказује да млади из Србије и те како знају да послују у 21. веку. Крајем јула, у конкуренцији више од 30 тимова, такмичили су су се на европском такмичењу ученичких компанија у Луцерну у Швајцарској.

„Достигнућа младих” још од 2005. године у Србији спроводе програме у којима се промoвише практично савладавање знања из предузетништва, за ђаке основних и средњих школа. Од тада, више од 60.000 младих из 286 школа прошло је праксу рада у компанији.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]