Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Чајеви и зачини из краја познатог по малинама

Објављено 01.08.2016.

Спојили знање из пољопривреде, предузетништва, дизајна…

Спојили знање из пољопривреде, предузетништва, дизајна…

Ученици гимназије „Свети Ахилије” из Ариља победници су овогодишњег такмичења најбољих школских компанија, а крајем јула представљали су Србију на европском такмичењу.

У Ариљском крају не мора све да има црвену боју малине нити укус бобичастог воћа, по коме је овај крај Србије познат широм света. Петоро ђака ариљске гимназије „Свети Ахилије” који су током школске 2015/2016 основали ученичку компанију „Плантагенет” више воле зелену која подсећа на биље и зачине али, како кажу уз осмех, од малине не могу да побегну.

Вредни у својим домаћинствима када је сезона брања малине у јеку, баш као и на свом примарном „послу“ у ђачким клупама, успешни ђаци и млади предузетници стигли су маја ове године до шампионског звања на националном такмичењу ученичког предузетништва које већ седму годину заредом организују Достигнућа младих (Junior Achievement Serbia).

Звање најбоље ученичке компаније освојили су производњом сетова за узгајање зачина и чајева у кућним условима.

– Спојили смо нашу заинтересованост за екологију, тачније за органску производњу, знање из пољопривреде којом смо свакодневно окружени у домовима, али и интересовање за дизајн, тржишно пословање, прича Марија Милојевић, директорка компаније и од октобра бруцош на Машинском факултету у Београду.

Под надзором професорке Наде Стевановић, предавача електротехнике и информатике која је већ неколико година уназад ментор ученичких компанија, петоро младих Ариљаца је одлучило да производи занимљиве сетове. Сетови се састоје од супстрата, кесице са семеном, органског ђубрива, биоразградиве саксије направљене од кокосовог влакна, глинене куглице и дрвеног вишенаменског штапића.

Један део сетова за органско узгајање чајева и зачинског биља у кућним условима већ откупила Општина и поклања их гостима

Један део сетова за органско узгајање чајева и зачинског биља у кућним условима већ откупила Општина и поклања их гостима

Купац може да изабере да ли ће да гаји лаванду, камилицу и друге чајеве, или зачине. Вредни Мирослав Павловић – такође члан компаније и, како се нада, будући успешни студент Ветеринарског факултета, на који се уписао у јеку припрема за европско такмичење – сматра да сет може свакоме у дом да донесе не само дах природе, већ и јестиву и здраву биљку.

– Било је напорно само док смо шили кесице за семе, открива он, уз осмех, највећу муку у процесу производње.

Савете су тражили у локалној Стручној пољопривредној служби, семе су наручивали у пољопривредним апотекама, а како додаје професорка Нада, готово да није прошао неки од великих одмора, а да на ходнику школе у случајним или намерним сусретима тема није била управо „Плантагенет”.

– Неколико година уназад наше компаније остварују успех на локалним и националном такмичењу. Били смо и раније шампиони, освајала су се друга и трећа места. Имамо одличну сарадњу са Управом школе која је обезбедила посебну просторију за компаније. Та просторија на неки начин представља и музеј, јер се у њој налазе сви производи претходних компанија. Интересовање међу децом да буду део пројекта веома је велико. Не само њих већ и родитеља. Приликом уписа многе маме и тате питају да ли ту раде “компаније за ђаке”, па потврдни одговор буде пресуђујући да се њихово дете упише у Гимназију, не без поноса каже професорка Стевановић, која је у 2014. години понела и звање најбољег наставника.

А какви су ђаци овогодишњи чланови компаније најбоље илуструје податак да је троје чланова-матураната у првом уписном року стекло звање бруцоша на Шумарском, Машинском и Ветеринарском факултету Београдског универзитета, док су друге две ученице са најбољим успехом завршиле трећи разред Гимназије.

Са проглашења националног победника

Са проглашења националног победника

Остварена је одлична сарадња са локалном самоуправом. Општина Ариље је откупила 100 сетова и Плантагенетови пакетићи су део званичне промоције општине – уручују се као дарови приликом доласка гостију и делегација. Такође, чланови компаније планирају да крену и у разговоре са малопродајним ланцима, као и да направе дечије сетове, како би малишани од најранијег узраста могли кроз игру да уче о природи и њеном очувању.

Занимљиви, корисни и поучни сетови креативно су представљени на Фејсбуку и Инстаграму, што доказује да млади из Србије и те како знају да послују у 21. веку. Крајем јула, у конкуренцији више од 30 тимова, такмичили су су се на европском такмичењу ученичких компанија у Луцерну у Швајцарској.

„Достигнућа младих” још од 2005. године у Србији спроводе програме у којима се промoвише практично савладавање знања из предузетништва, за ђаке основних и средњих школа. Од тада, више од 60.000 младих из 286 школа прошло је праксу рада у компанији.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]