Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Школа у којој је гужва и током распуста

Објављено 22.12.2017.

У сензорном врту је живо током летње паузе

У сензорном врту је живо током летње паузе

ШОСО „Милан Петровић” у Новом Саду је специфична установа, јер млади у њој – осим образовања – стичу и бројне социјалне и животне вештине кроз различите програме (радионице, едукативни камп, радни центар…).

У сензорном врту Школе за основно и средње образовање (ШОСО)„Милан Петровић” у Новом Саду, од почетка септембра је уобичајена гужва, као у другим образовним установама. Долазе ученици, њихови родитељи, професори, терапеути, стручни сарадници, корисници услуга које пружа ова специфична институција.

Међутим, у дворишту – уређеном као учионица на отвореном и простор за релаксирање и радну терапију – било је живо и током летњег распуста. Граја из кабинета опремљених за учење ђака са сметњама у развоју чула се и током два и по месеца паузе. Слично је било у кабинетима у новом објекту ШОСО у Новом насељу где је смештен Дневни боравак/радни центар. Ове две адресе највеће су организационе целине установе под чијим крововима, на више локација у самом граду, али и у околним местима, 550 запослених свих профила брине о 1.800 корисника – деце са сметњама у развоју и особа с инвалидитетом, од предшколског узраста до одраслих.

Родитељи су сигурни да су њихова деца „на сигурном” и да ће квалитетно провести време

Родитељи су сигурни да су њихова деца „на сигурном” и да ће квалитетно провести време

Током јула и августа било је изузетно живо и у радном центру на Ченеју, где је 30-ак корисника боравило на трећем по реду летњем едукативном кампу „Камп животних вештина”. Камп су осмислили стручњаци ШОСО „Милан Петровић” и чланови удружења Центар за едукативно–креативни развој омладине (ЦЕКРО), а ове године је пројекат први пут подржала Градска управа за спорт и омладину Новог Сада, кроз Локални акциони план за 2017. годину.

У врелим летњим данима кампери су први пут имали на располагању и базен, захваљујући донацији Елвире Чанади, маме једног од корисника. Међу њима је било и оних којима је овај седмодневни боравак био прво одвајање од својих породица.

Уз стално присуство запослених из школе и троје волонтера, кампери су самостално водили рачуна о хигијени, усвајали свакодневне вештине: од кувања кафе до прављења колача. Бринули су о љубимцима, проводили време учествујући у играма за развој моторике… Такође, у сегменту развоја социјалних вештина ишли су групно у госте на околне салаше.

У објекту у новосадском Новом насељу смештен је Дневни боравак/радни центар, једна од организационих целина која ради током читаве године

У објекту у новосадском Новом насељу смештен је Дневни боравак/радни центар, једна од организационих целина која ради током читаве године

Олгица Станојев, дефектолог и стручни радник Дневног боравка, каже да су посебно поносни што је овог лета за одрасле кориснике (узраста 22-42 године) организован излет чак у иностранство! Захваљујући сарадњи са Удружењем дефектолога Северне Војводине и госпођом Пирошком Апро, од 15. до 17. августа посетили су Кањижу и Сегедин. Шетали су обалама Тисе, возили се бродићем, ишли у галерију, јели сладолед необичних укуса… За двоје корисника то је био први прелазак преко границе. Подједнако су били узбуђени путници и њихове породице, уз осмех преноси Олгица Станојев.

Специфични програми у оквиру ШОСО нису новина у овој школи. Према речима директорке Славице Марковић, сви су креирани у жељи да се изађе у сусрет потребама родитеља и побољша квалитет живота њихових ђака и одраслих корисника програма социјалне заштите.

– То је један од начина да маме и тате наших ђака буду барем мало растерећени од двадесетчетворочасовне бриге о својим наследницима. С друге стране, ђацима и старијим корисницима тиме омогућавамо да на квалитетан начин проведу време, да немају прекид у радним активностима и учењу, што је јако важно – појашњава она.

Шта све могу да ураде маштовити ђаци и корисници током боравка у радним кабинетима

Шта све могу да ураде маштовити ђаци и корисници током боравка у радним кабинетима

У овој установи је 2009. године, међу првима у Србији, уведена и услуга „Предах”. Како појашњава директорка Марковић, школа располаже домским смештајем за децу која нису из Новог Сада и околине па се у том простору спроводи овај програм.

– Нису то велике бројке. Буде десетак пута у години, али родитељима много значи када знају да могу да дођу овде и да одспавају макар једну ноћ без устајања. Или када, на пример, један од родитеља мора да иде у болницу, а други не може да напусти посао, спокојни су јер знају да је њихово дете код нас, практично у другом дому, каже директорка Славица Марковић.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]