Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Школа у којој је гужва и током распуста

Објављено 22.12.2017.

У сензорном врту је живо током летње паузе

У сензорном врту је живо током летње паузе

ШОСО „Милан Петровић” у Новом Саду је специфична установа, јер млади у њој – осим образовања – стичу и бројне социјалне и животне вештине кроз различите програме (радионице, едукативни камп, радни центар…).

У сензорном врту Школе за основно и средње образовање (ШОСО)„Милан Петровић” у Новом Саду, од почетка септембра је уобичајена гужва, као у другим образовним установама. Долазе ученици, њихови родитељи, професори, терапеути, стручни сарадници, корисници услуга које пружа ова специфична институција.

Међутим, у дворишту – уређеном као учионица на отвореном и простор за релаксирање и радну терапију – било је живо и током летњег распуста. Граја из кабинета опремљених за учење ђака са сметњама у развоју чула се и током два и по месеца паузе. Слично је било у кабинетима у новом објекту ШОСО у Новом насељу где је смештен Дневни боравак/радни центар. Ове две адресе највеће су организационе целине установе под чијим крововима, на више локација у самом граду, али и у околним местима, 550 запослених свих профила брине о 1.800 корисника – деце са сметњама у развоју и особа с инвалидитетом, од предшколског узраста до одраслих.

Родитељи су сигурни да су њихова деца „на сигурном” и да ће квалитетно провести време

Родитељи су сигурни да су њихова деца „на сигурном” и да ће квалитетно провести време

Током јула и августа било је изузетно живо и у радном центру на Ченеју, где је 30-ак корисника боравило на трећем по реду летњем едукативном кампу „Камп животних вештина”. Камп су осмислили стручњаци ШОСО „Милан Петровић” и чланови удружења Центар за едукативно–креативни развој омладине (ЦЕКРО), а ове године је пројекат први пут подржала Градска управа за спорт и омладину Новог Сада, кроз Локални акциони план за 2017. годину.

У врелим летњим данима кампери су први пут имали на располагању и базен, захваљујући донацији Елвире Чанади, маме једног од корисника. Међу њима је било и оних којима је овај седмодневни боравак био прво одвајање од својих породица.

Уз стално присуство запослених из школе и троје волонтера, кампери су самостално водили рачуна о хигијени, усвајали свакодневне вештине: од кувања кафе до прављења колача. Бринули су о љубимцима, проводили време учествујући у играма за развој моторике… Такође, у сегменту развоја социјалних вештина ишли су групно у госте на околне салаше.

У објекту у новосадском Новом насељу смештен је Дневни боравак/радни центар, једна од организационих целина која ради током читаве године

У објекту у новосадском Новом насељу смештен је Дневни боравак/радни центар, једна од организационих целина која ради током читаве године

Олгица Станојев, дефектолог и стручни радник Дневног боравка, каже да су посебно поносни што је овог лета за одрасле кориснике (узраста 22-42 године) организован излет чак у иностранство! Захваљујући сарадњи са Удружењем дефектолога Северне Војводине и госпођом Пирошком Апро, од 15. до 17. августа посетили су Кањижу и Сегедин. Шетали су обалама Тисе, возили се бродићем, ишли у галерију, јели сладолед необичних укуса… За двоје корисника то је био први прелазак преко границе. Подједнако су били узбуђени путници и њихове породице, уз осмех преноси Олгица Станојев.

Специфични програми у оквиру ШОСО нису новина у овој школи. Према речима директорке Славице Марковић, сви су креирани у жељи да се изађе у сусрет потребама родитеља и побољша квалитет живота њихових ђака и одраслих корисника програма социјалне заштите.

– То је један од начина да маме и тате наших ђака буду барем мало растерећени од двадесетчетворочасовне бриге о својим наследницима. С друге стране, ђацима и старијим корисницима тиме омогућавамо да на квалитетан начин проведу време, да немају прекид у радним активностима и учењу, што је јако важно – појашњава она.

Шта све могу да ураде маштовити ђаци и корисници током боравка у радним кабинетима

Шта све могу да ураде маштовити ђаци и корисници током боравка у радним кабинетима

У овој установи је 2009. године, међу првима у Србији, уведена и услуга „Предах”. Како појашњава директорка Марковић, школа располаже домским смештајем за децу која нису из Новог Сада и околине па се у том простору спроводи овај програм.

– Нису то велике бројке. Буде десетак пута у години, али родитељима много значи када знају да могу да дођу овде и да одспавају макар једну ноћ без устајања. Или када, на пример, један од родитеља мора да иде у болницу, а други не може да напусти посао, спокојни су јер знају да је њихово дете код нас, практично у другом дому, каже директорка Славица Марковић.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

13.07.2020.

Представљено истраживање „Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из буџета ЈЛС у Републици Србији”

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Истраживање Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
„Živimo u maloj sredini. Zašto bismo mi TO imali“, kaže mlada osoba u skorašnjem razgovoru na temu omladinske politike u [...]
Пон, јул 13, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]