Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ђаци, професори и родитељи на заједничком путу

Објављено 15.04.2013.

Организатори су такмичења за основце "Тесла инфо куп", које се обавља онлајн или уз помоћ SMS сервиса

Организатори су такмичења за основце „Тесла инфо куп“, које се обавља онлајн или уз помоћ SMS сервиса

Електротехничка школа „Никола Тесла” из Ниша ове школске године формирала ученичку задругу како би ђаци стицали знања, обављали несметано блок и практичну наставу али и пружали услуге на тржишту у оквиру послова за које се школују – попут сервисирања расхладних уређаја у аутомобилима, сервиса персоналних рачунара…

Не баш повољне околности за организацију блок и практичне наставе током последњих година кризе нагнале су колектив Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Ниша да пажљивије размотри идеју ученичке задруге. Многе фирме у овом граду, у којима су ђаци стицали практична знања, кубуре са радом па је идеја да се сопствени ресурси искористе почела да добија конкретније обрисе. За који дан Задруга почиње са радом.

– Почетком ове школске године, по угледу на друге средње стручне школе, под њиховим кровом заживело је задругарство. То је двосмерни пут у коме су сви на добитку. Ученици ће моћи да у својој школи кроз рад Задруге обављају праксу, усавршавајући своја теоријска знања. Са друге стране и школа ће  имати квалитетније ђаке, пружаћемо услуге које ће бити повољније од других субјеката на тржишту. Средства која се прикупе као зарада према одлукама управљачких структура Задруге биће коришћена за набавку новог материјала, стручна путовања, објашњава Небојша Соколовић, директор школе.

Учионице су опремљене компјутерима, како би се што боље пратио развој нових технологија

Учионице су опремљене компјутерима, како би се што боље пратио развој нових технологија

Задруга има 35 задругара и подједнако су заступљени ђаци, професори и родитељи из Савета родитеља. У управљачким телима подједнако важи глас све три категорије. Ова школа образује следеће четворогодишње профиле: електротехничар рачунара, електротехничар електронике, електротехничар за расхладне и термичке уређаје, електротехничар процесног управљања, електротехничар енергетике, техничар мехатронике и – као као једна од пет школа у Србији – огледни профил електротехничар информационих технологија. Пружа могућност стицања звања за пети степена ЕТ струка.

– Трудимо се не само да ђацима пренесмо стручна знања, већ и да их оспособимо за самостални живот када оду од нас. Највећи број њих, међутим, одлучује се да настави школовање, на пример на Машинском, Електронском факултету, Високој струковној школи…, додаје Славиша Петровић, руководилац задруге и професор стручног предмета Расхладни уређаји.

Управо под његовим надзором у оквиру Задруге ђаци ће оно што су учили на часовима теорије моћи да покажу клијентима. Планирају да први послови буду поправке и сервисирање расхладних уређаја у аутомобилима, сервис и склапање рачунара. У оквиру овог другог сегмента већ је склопљен и уговор о сарадњи са једном компанијом.

На спрату где су стручне лабораторије налази се и Клуб за дружење, у коме ђаци проводе време између часова

На спрату где су стручне лабораторије налази се и Клуб за дружење, у коме ђаци проводе време између часова

– У Нишу који је некад био центар електронске индустрије, уназад десетак година смо се нашли у озбиљном проблему, због затварања бројних фирми. Како да ђацима обезбедимо да имају праксу и блок наставу? Са Задругом –  то је за нас прошлост, поносан је директор Соколовић.

И не само што ће унапредити сопствене вештине, већ ће ђаци – њих 830, о којима брине 90 професора – наставити да подучавају основце, али и вршњаке из сродних средњих школа.

Од пре три године, наиме, управо су они били иницијатори такмичења „Тесла инфо куп”. Специфично је што се обавља само уз помоћ рачунара и SMS порука. Прве године је било огледног карактера и обухватио је ђаке Нишког округа, а потом се проширило на читаву Србију. Такође, школа је регионални организатор манифестације „Дани сунца”, чији је циљ промоција обновљивих извора енергије и шире повезивања области екологије, одрживог развоја и нових технологија.

Школа је активна у оквиру Заједнице електротехничких школа Србије. У Нишу је и седиште ове струковне организације

Школа је активна у оквиру Заједнице електротехничких школа Србије. У Нишу је и седиште ове струковне организације

Управо захваљујући искуству из сопствених учионица школа интензивно ради на предлогу формирања новог образовног профила који ће покривати обновљиве изворе енергије.

Како каже Тамара Лазић, професорка предмета Предузетништво и Економика и организација предузећа, важно је да ђаци стекну знања која нису уско струковна. – Многи од њих после крећу у предузетничке воде, па ће учествовањем у раду Задруге стећи непроцењиво искуство, истиче она.

Школу, у којој су девојчице у мањем проценту, похађају ђаци из суседних општина Алексинац, Прокупље, Бела Паланка.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]