Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Једним кликом до донације – нова дигитална платформа за донацију хране

Објављено 04.11.2019.

hrana_ilustracijaПрви пут ће у Србији бити могуће да се само једним кликом донира храна, захваљујући новој дигиталној платформи која ће помоћи да се повећа количина хране која се донира, а самим тим и број корисника/ца Банке хране Београд који добијају оброке.

Дигиталну платформа заједно ће реализовати Програм Уједињених нација за развој (UNDP) и компанија Делез Србија, која је одлучила да на овај начин надогради пројекат „Помажемо да имају и они који немају“. Пројекат се од 2015. године реализује у 35 градова у Србији и захваљујући њему 9.000 социјално угрожених грађана/ки свакодневно добија храну из више од 70 организација корисника Банке хране.

До сада је донирано више од 3.000 тона хране. Овим пројектом компанија Делез Србија и Банка хране Београд успоставиле су принцип коришћења вишкова хране на начин који се годинама примењује у Европи.

Нову дигиталну платформу за донирање хране у Србији развија ИТ тим UNDP-а и она је осмишљена тако да могу да је користе све компаније које буду желеле да се прикључе овој иницијативи. Донирање вишкова хране доприноси остваривању циљева одрживог развоја, посебно Циља 2 – Свет без глади и Циља 12 – Одговорна потрошња и производња, док истовремено утиче на смањење емисија штетних гасова са ефектом стаклене баште које производи органски отпад.

На панел дискусији „Једним кликом до донације“, после уводне речи Славице Ђукић Дејановић, министарке без портфеља задужена за демографију и популациону политику, обратиле су се Франсин Пикап, стална представница UNDP-а у Србији, Радмила Иветић, председница Удружења Банка хране Београд, и Милана Јевић Гледовић, потпредседница правних послова и заштите ресурса Делез Србије. Након тога представљена је дигитална платформа која ће бити пуштена у рад у јуну следеће године.

Министарка Славица Ђукић Дејановић, стална представница UNDP-а у Србији Франсин Пикап и представници Банке хране имали су прилику да пре панела посете Макси супермаркет Алонсо како би се упознали са процесом донирања хране. Такође су се упознали са представницима  удружења „Живимо заједно“ и разговарали о значају пројекта и подршци друштвено одговорних компанија.

Овом приликом представници компаније Делез Србија и UNDP-а потписали су Меморандум о сарадњи на развоју заједничке онлајн платформе.

„Као компанија, већ четири године реализујемо пројекат донирања воћа и поврћа и старатешки управљамо вишковима хране. Сада смо уз подршку наших партнера из Уједињених нација у прилици да развијемо модел који ће процес донирања учинити са једне стране једноставнијим за крајњег корисника, али и који ће укључити већи број хуманитарних организација и бити одржив“, изјавила је Милана Јевић Гледовић, потпредседница правних послова и заштите ресурса компаније Делез Србија.

„UNDP сарађује са Владом Србије, организацијама цивилног друштва као што је Банка хране и приватним компанијама како би се смањила количина храна која се баца. Мање бачене хране значи и мање гладних људи, што води смањењу сиромаштва, неједнакости и негативних утицаја на животну средину. Донирањем вишкова хране доприносимо одговорном коришћењу ресурса, циркуларној економији и смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште, што истовремено доприноси остваривању неколико циљева одрживог развоја. Делез је дао добар пример, а ми позивамо и друге да се придруже“, рекла је Франсин Пикап, стална представница UNDP-а у Србији.

Извор: www.rs.undp.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]