Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Борите се, не дајте никоме да вас спутава и омаловажава!

Објављено 14.08.2020.

Meti Kamberi - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"Транскрипт говора Метија Камберија на 43. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 8” (8. јун 2020. године)

Ја сам Мети Камбери, аутор романа Град бола. Овом књигом желим да прикажем праву слику о Ромима, да виде читаоци с чиме се они сусрећу и да виде како живе на рубу сиромаштва. Такође, желим да прикажем праву слику о деци без родитељског старања и без икога, као и да променим слику „домаца“.

Недавно сам изашао из Дома за незбринуту децу „Душко Радовић“ у ком сам боравио од своје 12. године. Пре тога сам био по хранитељским породицама, а живео сам неко време и на улици и просјачио. Од прве странице уводим читаоце у веома болну причу, која ће многе оставити без текста. На првој страници пишем о томе како главни јунак просјачи по кафанама и калдрмама. Зато књига захтева пажњу. Захтева пажњу од читаоца, али и од паметних људи – социолога, професора и многих других.

Мислим да је вредна читања и потпуно искрена – пружа анатомију бола који је изнад границе бола. Приказао сам како, када си бачен у арену да се бориш с лавовима и ако се усудиш, онда се можеш борити са свим недаћама у животу. Такође, овом књигом желим да охрабрим друге људе и да неком можда, на тај начин, помогнем.

Књиге су те које мењају свест – ако су моју успеле да промене, промениће је и другима. Ова књига говори и о систему, да није све онако како је замишљено и да постоји друга страна приче. Веома сам се трудио да је напишем – имам само 19 година – продато је више од 1.000 примерака за само месец дана. Шта да вам кажем, борите се, чувајте се и не дајте да вас људи који немају циљ спутавају и омаловажавају. Ко се усуди, тај побеђује.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“ који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ одржан је 8. јуна и то је први догађај овог типа који је одржан на online платформи. Организацију Београдског Ignite-а о социјалном укључивању подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја, који је организован у складу са препорукама о дистанцирању током пандемије, био је да осветли различите аспекте социјалног укључивања током пандемије COVID-19, те да на тај начин укаже на тренутну ситуацију о положају рањивих група у овим условима, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Мети Камбери је, уз Ану Ивановић, био гост изненађења на 43. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 8“. Мети је рођен 2000. године у Нишу. Од 2012. до 2019. године био је у дому за незбринуту децу. Завршио је средњу дизајнерску школу и намерава да упише Филозофски факултет у Нишу. Недавно је изашао његов аутобиографски роман „Град бола“, који је написао са свега 19 година, а који је номинован за НИН-ову награду у 2020.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]