Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Већ ионако рањиви, житељи ромских насеља су у пандемији нарочито изложени здравственим, економским и образовним ризицима

Објављено 26.08.2020.

Dragan Gračanin - Beogradski IgniteТранскрипт говора Драгана Грачанина на 43. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 8” (8. јун 2020. године)

Долазим из Асоцијације координатора за ромска питања, која у свом чланству окупља преко 50 координатора ангажованих у општинама и градовима, који раде на стварању институционалног и стратешког оквира за инклузију Рома.

Почетком пандемије коронавируса и проглашењем ванредног стања, ми смо као организација били под додатним изазовом да заштитимо већ рањиве становнике ромских насеља у Србији, који су наша примарна циљна група. Појавили су се најпре здравствени ризици, а треба имати на уму да је просечни животни век Рома 10 година краћи него у општој популацији у Србији, а повећан је и ризик од хроничних обољења. Такође, постоје и економски ризици, имајући на уму да 70% становника ромских насеља живи од непријављеног рада. То су најчешће музицирање, прикупљање секундарних сировина, наднице, сезонски послови које у овом тренутку није било могуће обављати. Такође, ту су и образовни ризици, имајући на уму високу густину насељености у ромским насељима и велики број деце у домаћинствима. Увек наводим пример и кажем да замислите некога ко има двоје или троје школске деце, ко треба да пређе целокупно градиво с њима, а уз то можда ни сам нема формално образовање или има веома низак степен образовања. У оквиру ромске заједнице највећи напредак смо постигли у образовању, а појављује се ризик да нам се догодине поново осипају деца из школског система и да можда, уз несавладано градиво, имамо касније велике проблеме.

Ми као цивилно друштво брзо смо се збили у редове и организовали наш неформални кризни штаб. Покушали смо да мапирамо све потребе и проблеме у ромским насељима и да покушамо да заједнички одреагујемо на њих, најпре на оне хуманитарне, а то је недостатак воде и струје, које у овом тренутку значе живот. Мапирали смо насеља која нису снабдевена пијаћом водом. Обавестили смо све надлежне од националног нивоа, међународних организација, али и локалне самоуправе. Исту ствар урадили смо и када је реч о недостатку електричне енергије и уз заједничку сарадњу успели смо да премостимо овај тежак период тако што су цистерне с пијаћом водом долазиле у ромска насеља. Насеље „28. фебруар“ у Нишу било је ван система снабдевања електричном енергијом. Уз сарадњу свих релевантних актера, део домаћинстава прикључио се на електромрежу.

Dragan Gračanin - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"У овом тренутку нам је било јако важно да се не понове бугарски и словачки сценарио, где смо имали затварање читавих насеља, а Роми су били таргетирани као кривци за ширење епидемије. Ми смо као цивилно друштво међусобно размењивали информације, координирали и водили рачуна да ниво свести у ромским насељима, у смислу заштите и мера превенције, буде на највишем нивоу. Стање у медијима нам је такође било јако важно, али ту је било пропуста. Имали смо бомбастичне наслове о томе да Роми не поштују мере које је прописала Влада, да славе одређене славе и уопште су на ружан начин били таргетирани у медијима, што је просто феномен антициганизма. На наше захтеве одговориле су и међународне организације, али и Влада Републике Србије. После три недеље непривређивања имали смо пуно гладних људи и хуманитарни пакети с хигијеном и храном стигли су до ромских насеља.

Посебну пажњу треба усмерити на научене лекције у периоду који нам је потребан за опоравак. Створиле су се још веће и додатне разлике између опште популације и ромског становништва, а научена лекција јесте да сарадња мора да постоји од највишег нивоа, односно од националног, до локалног уз подршку међународних организација. Ово све не би било могуће да није било оволико партиципације, оволико сарадње и ромског цивилног друштва, али и самих Рома, који су били дисциплиновани. Сарадња и партиципација јесу нешто на чему ћемо тек радити.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“ који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ одржан је 8. јуна и то је први догађај овог типа који је одржан на online платформи. Организацију Београдског Ignite-а о социјалном укључивању подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја, који је организован у складу са препорукама о дистанцирању током пандемије, био је да осветли различите аспекте социјалног укључивања током пандемије COVID-19, те да на тај начин укаже на тренутну ситуацију о положају рањивих група у овим условима, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Драган Грачанин, председник Асоцијације координатора за ромска питања, током пандемије је укључен у многе хуманитарне акције у ромским насељима као део кризног штаба. Има дугогодишње искуство у раду на пројектима који теже укључивању Рома и Ромкиња у заједницу и постизању једнаких услова и равноправности, као и богату сарадњу са различитим институцијама.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]