Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Влада улаже напоре како би побољшала положај Рома и Ромкиња

Објављено 10.10.2019.

Regionalna konferencija „Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja prema ženama“Потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић 19. септембра је изјавила да је интерес наше земље друштво без насиља и нулта толеранција када је у питању насиље над женама, било да је оно породично или партнерско, или да су у питању Ромкиње, жене са инвалидитетом, старе особе или младе девојке.

Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, истакла је на регионалној конференцији „Уједињено за заустављање насиља према женама“ да су статистике поразне, али да то не значи да треба да будемо обесхрабрени јер можемо да урадимо још много тога у овој области.

Она је подсетила на то да је законска регулатива већ мењана, али да ће бити промењен и Породични закон, нагласивши да ће пажња бити посвећена забрани раних бракова јер то посебно дотиче ромску популацију.

Заменица регионалног директора UN Women за Европу и Централну Азију Блерта Цела оценила је да је положај Ромкиња у Србији, БиХ, Црној Гори и Северној Македонији поразан и застрашујући.

Она је навела да извештај ове организације показује да се 92 одсто Ромкиња у Србији суочава са неким обликом сексуалног или физичког насиља.

Према њеним речима, само је 27,6 одсто ових жена затражило помоћ од неког пружаоца услуга, док је мање од девет одсто Ромкиња у Србији пријавило ове случајеве полицији.

Она је додала да Влада Србије предузима, као и друге владе у региону Западног Балкана, конкретне политике и мере.

Представница организације „Бибија” Славица Васић објаснила је да је сврха конференције да представници влада земаља, организација, експерткиње и међународна заједница удруже снаге како би допринели развоју мера усмерених ка смањењу вишеструких међусобно повезаних неједнакости, дискриминације и насиља према Ромкињама.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар рекла је да је ромска заједница највећа и најдискриминисанија мањина у Европи, и додала да је због тога социјална инклузија Рома и Ромкиња важна за ЕУ и њене чланице, као и у преговорима са кандидатима за Унију.

Европска унија је до сада наменила више од 11 милиона евра за различите пројекте социјалне инклузије Рома и Ромкиња, а до краја ове године планирано је још 20 милиона евра, указала је Штамцар, уз напомену да се ради на упису Рома и Ромкиња у матичне књиге и упознавању са правима која имају.

Ромима и Ромкињама се помаже и у запошљавању и проналажењу стамбених решења у 11 градова Србије, а у последње две године додељено је и 1.000 стипендија ромским студентима/кињама, објаснила је заменица шефа Делегације ЕУ.

Погледајте регионални извештај о примени Конвенције УН о елиминисању свих облика дискриминације жена (CEDAW) и Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) у вези са дискриминацијом Ромкиња у областима здравствене заштите, дечјих бракова, родно заснованог насиља и насиља у породици. Извештај је настао у оквиру пројекта „Уједињено за заустављање насиља према женама”, који је имплеменитиран у оквиру регионалног програма ЕУ/ UN Women „Заустављање насиља према женама на Западном Балкану и у Турској: Примена норми, промена свести”.

Извори: www.srbija.gov.rs, bibija.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]