Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Запосленост и социјална кретања у Европи: преглед из 2017. показује позитивна кретања, али истиче велико оптерећење младих

Објављено 17.07.2017.

ESDE 2017Комисија је 17. јула објавила свој годишњи Преглед запослености и социјалних кретања у Европи (ESDE) 2017.

У овогодишњем издању су потврђени позитивно стање на тржишту рада и повољна социјална кретања, те сталан економски раст. Запослено је више од 234 милиона људи, што је највећи забележени број запослених у ЕУ-у, а незапосленост је на најнижем нивоу од децембра 2008. Од 2013. у ЕУ је отворено 10 милиона радних места. Међутим, осим укупног друштвеног и економског напретка, доказано је да су посебно оптерећене млађе генерације: они теже проналазе посао и чешће су запослени на нестандардан и несигуран начин, укључујући уговоре о раду на одређено време, због чега им се може смањити приступ социјалној заштити. Такође би могли да примају мање пензије у односу на плате. Због тога је Преглед запослености и социјалних кретања 2017. усмерен на међугенерацијску праведност: морамо се побринути да све генерације имају користи од тренутних позитивних економских кретања.

Комесарка за запошљавање, социјална питања, вештине и мобилност радне снаге Мариан Тајсен, изјавила је: „Овај годишњи преглед још једном потврђује да смо на добром путу према отварању нових радних места и развоју. Међутим, данашњи млади и њихова деца можда ће живети лошије од својих родитеља, а то не желимо. Треба брзо да делујемо. Европским стубом социјалних права желимо да очувамо и побољшамо наше социјалне стандарде и животне услове.“

Извештај показује да упркос сталном побољшању животних услова у ЕУ, у поређењу са старијим генерацијама млади немају једнаке користи од тог позитивног развоја. Такође, удео млађих у дохотку од рада временом се смањио. Ти изазови утичу на одлуке младих људи повезане с домаћинством, укључујући родитељство и куповину куће. То би могло имати негативне последице за стопу рађања, а стога и на одрживост пензијског система и раста.

Осим тога, очекује се да ће се број радно способног становништва смањивати за 0,3 % годишње до 2060. То значи да ће мањи обим радне снаге морати да одржава тренутни раст. То уједно значи да ће истовремено бити мање доприноса у пензијском систему – често уз мање и/или нередоне доприносе јер неће одговарати радним местима с пуним радним временом и/или стандардним радним местима – док ће од њих зависити више пензионера. Данашњи млади радници и будуће генерације се стога суочавају с двоструким оптерећењем због демографских промена и потребе за осигурањем одрживости пензијских система.

Даљи кораци?

Креатори политика могу се припремити за ове промене и ублажити их на неколико начина. Пре свега, мора у потпуности да се искористи људски потенцијал на тржишту рада тако да се активирају све генерације и буду правилно оспособљене, као и да се обезбеди пропорционална повезаност трајања радног века и очекиваног животног века. Могу да помогну и напори у подручју политика с циљем већег фертилитета и делотворног управљања миграцијама, као и подршка иновацијама и повећање ефикасних улагања у вештине и образовање, како младих, тако и старијих људи.

Коначно, социјални партнери могу знатно да допринесу премошћивању јаза између младих и старијих радника и промоцији праведнијег тржишта рада за обе групе. То обухвата промовисање целоживотног учења, пружање социјалне заштите и допринос изради и примени легислативе у области заштите запослених и активне политике тржишта рада.

Контекст

У годишњем прегледу запослености и социјалних кретања у Европи извештава се о најновијим трендовима у запошљавању и социјалној политици и разматрају се будући проблеми и могући одговори у оквиру политика. Преглед је главни извештај Европске комисије за представљање доказа и анализе, те испитивање кретања и будућих проблема на тржишту рада.

Постоје бројни конкретни примери начина на који Комисија намерава да реши проблеме откривене на основу годишњих Прегледа ESDE-а. На пример, Европски стуб социјалних права путоказ је ка праведним и функционалним тржиштима рада. Његов је циљ да осигура да су постојећи социјални модели примерени 21. веку, посебно у контексту старења становништва и дигитализације. Његове пратеће иницијативе, као што је саветовање социјалних партнера о модернизацији уговора о раду и приступа социјалној заштити, имају за циљ да се осигурају јасни радни услови и социјална заштита радницима у нестандардним радним односима.

Окосница „Новог програма вештина за Европу” управо је улагање у људе и јачање њихове способности да искористе могућности за квалитетна радна места. Циљ  је подршка развоју вештина грађана како би се припремили на промене у свету рада.

Резултати Комисијиних настојања у подручју смањивања незапослености уопште, а посебно незапослености младих, постају видљиви. У поређењу с врхунцем кризе 2013. у ЕУ има 1,8 милиона мање незапослених младих људи, односно милион мање младих који нису запослени, не образују се ни оспособљавају (такозвани NEET-ови). Комисија је продужила програм Гаранција за младе, уложила додатна финансијска средства у Иницијативу за запошљавање младих и недавно представила иницијативу за улагање у младе људе у Европи како би у највећој могућој мери повећала прилике младих на тржишту рада.

Извор: europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]