Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Када заједницу градимо срцем

Објављено 19.01.2021.

LIP 2: Zajednica se gradi srcem – Uvođenje usluge Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštine Medveđa i Lebane„Моје дете воли да се дружи са другом децом и радује се одласку у дневни боравак.“

Овим речима Александрина мајка Слађана Атанацковић оцењује дневни боравак „Дечја радост“ у Бојнику. Александра (27) користи услугу дневног боравка у Бојнику већ 10 година. „Осећам велику подршку и олакашање када знам да моје дете проводи дан са другарима, да има организовано време и стручну подршку. Онда ми буде лакше да завршавам и све друге обавезе које живот носи“, каже Слађана.

Ограничења услед пандемије Covid-19 за све нас, а посебно за децу са сметњама у развоју, представљају велико оптерећење. И док у складу са епидемолошким мерама школе организују наставу према посебним режимима или online, Дневни боравак „Дечја радост“ наставио је са радом. „Деца и особе са сметњама у развоју су посебно осетљива када им се ускрати нешто што им прија и на шта су навикла. Код њих то значајно појачава анксиозност. Због тога смо одлучили да уз поштовање свих епидемиолошких мера (свакодневних дезинфекција просторија, мерења температуре на уласку у Дневни боравак, ношења заштитних маски) и уз сагласност родитеља, одржимо активним Дневни боравак и током пандемије – чиме би иначе те заједничке активности надокнадила наша деца“, каже Марија Тасић, стручна радница запослена у дневном боравку.

Услуга дневни боравак у Бојнику за децу са сметњама у развоју постоји већ 11 година, а пружа је „Грађански савет општине Бојник“. Како каже председник удружења Саша Дајевић, Дневни боравак је успостављен јер је био потребан деци, а Опшина Бојник је одлучила да услугу финансира. „Услугу смо организовали у складу са националним стандардима, обезбедили смо адекватан простор, обучене стручњаке који раде са децом и примену свих процедура за квалитет рада са децом. Након тога, удружење је добило лиценцу за пружање услуге дневни боравак. Заједно са општинама и локалним удружењима, нашим партнерима из Медвеђе и Лебана, сада радимо на обезбеђивању услуге дневни боравак и за децу из ових локалних заједница“, објашњава Дајевић начин на који услуга превазилази локалне оквире Бојника. „Општина Лебане је недавно обезбедила превоз деце до Бојника, где тренутно корисници користе услуге дневног боравка“, појашњава наш саговорник уз очекивање да пружање услуге у Лебану почне на пролеће, будући да се предвиђени објекат већ прилагођава и уређује за ту намену.

LIP 2: Zajednica se gradi srcem – Uvođenje usluge Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštine Medveđa i LebaneМеђуопштинска сарадња, подржана кроз пројекат „Заједница се гради срцем – Увођење услуге Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општине Медвеђа и Лебане“, омогућила је да деца из Лебана почну да користе услугу дневни боравак која је стандардизована у Бојнику. Сваког радног дана организован је превоз деце из Лебана уз пратњу неговатељице Невене Денић-Станковић која наглашава да је деци јако важно да буду у стабилном и познатом окружењу. „Деца су се навикла на рад са мном, тако да се лепо слажемо. Пут од Лебана до Бојника није дуг, али ипак није ни лак за децу, па зато неки родитељи процењују да је боље да сачекају крај епидемије и уједно завршетак наменског објекта у Лебану“, каже Невена.

Саша Дајевић оцењује да су се деца из Лебана и Бојника добро уклопила и да им је забавније сада када их је више. „Учимо их основним стварима, почевши од тога да се сама хране и облаче, а кроз одређени ритам присуствују радионицама у складу са својим способностима. Сада су радионице прилагођене епидемиолошким мерама и протичу у добром расположењу“, каже Дајевић и истиче да се цео тим нада да ће у наступајућој години бити окончана епидемија и да ће се остварити планови о заједничким активностима деце и особа са сметњама у развоју из Бојника, Медвеђе и Лебана.

***

Ова успешна прича настала је у оквиру пројекта „Заједница се гради срцем – Увођење услуге Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општине Медвеђа и Лебане”, који спроводи општина Бојник у сарадњи са Општинама Лебане и Медвеђа и Удружењем „Грађански савет општине Бојник’“ и Удружењем за подршку деце са сметњама у развоју „Срце за децу“ из Медвеђе у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Владе Швајцарске.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]