Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Корона тренутак и како док не прође

Објављено 19.03.2020.

COVID-19 nije teorija zavereПише: Лана Николић (Блог о социјалном укључивању)

Иако је Ковид-19 прилично дуго присутан у свету, чини се да нас је ипак, некако изненадио.

Навикнути на различите тешке ситуације у протеклим деценијама, многи од нас га нису схватили озбиљно – што се полако дешава тек сада када је стигао и на наша врата. Будући да не можемо да зауставимо Земљу и сиђемо само зато што је сувише страшно да би било истинито, ево неколико препорука за опстајање у овом корона тренутку.

То што нам се не свиђа, не значи да није истина

Многи и даље не верују да се заиста догађа „напад” корона вируса у Србији, и своје рођаке и пријатеље упорно убеђују да је реч о теорији завере, подметнутом вирусу који су измислили ови или они, а вештачки су га направили наравно, у некој тајној лабораторији. С друге стране, они који се секирају око свега тога њима делују прилично луцкасто – зато су нам кафане и кафићи и даље пуни, а многе фабрике и градилишта, јавне пијаце и слично, раде неометано. Уобичајена реплика је да смо преживели све и свашта, каква сад корона. Јасно је да није пријатно знати да било где можемо да пронађемо овај вирус јер се задржава на различитим површинама (али се, да још једном напоменем, преноси када додирнемо заражену површину, или капљицама ако неко кија или кашље, а не ваздухом). То ипак не значи да само зато што нам се не допада, не може да буде истина. Корона вирус постоји, стваран је, и морамо озбиљно да га схватимо, нема нам друге, ако желимо да из овога изађемо здрави, заједно са људима до којих нам је стало.

Не купујте све – оставите нешто и за друге

То што сте носили по 30 килограма брашна, тестенине и слично из продавнице у нади да ћете ако довољно сакупите бити безбедни (да, знам да има оних који су куповали и за старије чланове породице, али ипак треба знати меру), неће вас спасити од Короне. Поред тога, у већини кућа,  капацитети фрижидера и простора за одлагање хране су ограничени.

Mislite o drugima kada kupujeteИма сасвим довољно намирница, бар за сада, залихе се попуњавају, све је у реду. То што сте накуповали и шта вам треба и шта вам не треба (од дезинфекционих средстава до хране), али за не дај Боже да има, значи само да неко коме заиста треба неће моћи да купи јер сте ви узели које паковање више, за сваки случај. Ми желимо да заштитимо себе и своју породицу, али важно је да исто то могу да учине и наше комшије, пријатељи, али и непознати људи. Другим речима, када бринемо о томе да ли сви око нас имају све потребне ствари, бринемо и о себи, јер спречавамо ширење заразе, и осигуравамо да свега што нам треба има довољно.

Солидарност је када док бринемо о томе да ли ми имамо довољно, мислимо и на то да ли људи око нас имају довољно, јер свакако утичемо једни на друге.

Скроз је ОК да се плашимо у овом тренутку, сви смо узменирени на неком нивоу, али то није разлог да заборавимо потребе других – када купујете помислите да ли вам је то заиста неопходно и како ће утицати на друге људе уколико узмете сувише.

Придржавајте се свих препорука Светске здравствене организације

Њих можете пронаћи на овом линку, а такође је добро да пратите и званичне препоруке наших надлежних – чак и ако вам се не допадају. Сетите се да је циљ свих светских стручњака да зауставимо ширење вируса и да одбијањем да редовно дезинфикујемо ствари, одржавамо хигијену, смањимо контакте са другим људима на минимум или останемо код куће, само продужавамо време потенцијалне изолације – свака нова заражена особа значи још дана у самоизолацији и овом неугодном општем стању узнемирености.

Свака ваша одлука која се тиче (не)поштовања препорука има директан одјек на све оне који су са вама било како дошли у контакт, а то значи да имате много већу одговорност него што мислите. Морамо да перемо руке, морамо да пазимо да ли смо довољно удаљени од других, и морамо, ако имамо могућности, одабрати самоизолацију јер је то најбољи начин да заштитимо себе и друге.

Проведите квалитетно време са најдражима

Ostani kod kućeВажно је да будемо у току са информацијама, али важно је и да не мислимо и не читамо само о томе. Гледајте да слободно време испуните неким лепшим стварима, оним за које раније нисте имали времена, испуните га читањем, гледањем филмова, или хобијима, а наравно, посветите се и оном најважнијем – провођењем квалитетног времена са укућанима.

За све оне који нису у вашем дому, а недостају вам, организујте онлајн дружења, кафе преко Скајпа или неких других апликација, будите што чешће у контакту – тако ће се сви осећати мање усамљено и уплашено.

Сетите се поред свега овога и оне народне мудрости „и ово ће проћи”. Важно је само да док траје, дамо све од себе да буде што лакше за све и одговорније према нашем окружењу.

Текст „Корона тренутак и како док не прође” изворно је објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]