Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Млади и пољопривреда – права комбинација

Објављено 22.12.2017.

Пише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

DAFFНа обронцима планине Јелица, мир и тишину ремети тек цвркут птица. Са једне стране засади малина, на падини пасу овце, а у даљини поље већ обраног кукуруза.

Дошли смо у посету Драгиши Грујовићу, двадесеттрогодишњем пољоприпривреднику који је у оквиру DAFF програма добио финансијску подршку за узгој оваца.

А како је све почело?

„Завршио сам Машинско-саобраћајну школу и две и по године радио у фирми. Пошто знам да радим све сеоске послове, решио сам да видим да ли могу да имам већу зараду на мом имању, да будем сам свој газда“, прича нам Драгиша.

DAFF„Мајка је видела на интернету да постоји нека DAFF обука и предложила да се пријавим. Одлучио сам да проширим знање, па шта буде. Током обуке смо обилазили домаћинства, гледали чиме се људи баве. Били смо на једном газдинству које се бави козама и то ме је привукло. Моја породица већ дуго има овце и одмалена помажем мајци, имамо простора, своју механизацију. Једино ми је недостајало средстава да купим матично стадо. После обуке смо писали бизнис планове и ваљда им се мој свидео највише“, са осмехом прича Драгиша чији пословни план је награђен. Новцем од награде је формирао матично стадо од десет оваца и једног овна, тако да од државе може да добија додатне субвенције.

„Планирам да се бавим овчарством, узгојем воћа и сеоским пословима. Уписао сам и факултет, Београдску пословну школу, бизнис и финансије, и на другој години сам. На селу може лепо да се живи, да се створи породица“, поручује Драгиша.

Шта је DAFF програм?

DAFF програм (Пољопривредни развојни фонд Феномена – Development Agriculture Fund Fenomena) постоји две и по године, као подршка развоју одрживе пољопривреде Србији, али и као социјално предузетничка иницијатива.

DAFF„Размишљале смо о одрживости нашег програма и увиделе да без младих ту нема приче – једноставно боље прихватају нове моделе сарадње. Тако смо осмислиле и агробизнис start-up образовни програм за младе, који је сам по себи сложен, јер обухвата доста партнера и више округа. У питању је теоријско-практична обука: три модула по три дана, при чему је у оквиру сваког модула минимум један дан намењен бизнис плану. Полазници су лоцирани на газдинству, тако да могу да виде како све фукционише. Имају предаваче из Регионалне развојне агенције, који им помажу да обликују своју идеју у бизнис план“, објашњава Анета Дукић из DAFF-a.

Уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу, другу годину заредом организују обуке, првенствено за младе људе, до 30 година, из тешко запошљивих категорија. Више је бизнис планова него прве године, а циљна група се испрофилисала, па се више јављају људи који имају везе са пољопривредом – или су завршили школе и факултете или живе на газдинствима и желе да раде.

DAFF„Када добијемо пријаву попут Драгишине, то нам је идеалан кандидат. Не само неко ко хоће да живи на селу, јер је слаба запошљивост у граду, већ неко ко зна шта тај посао доноси. Увек се издвоје они који стварно знају и стварно хоће да се баве послом. Ево, корисница пројекта из прве фазе, која има козарску фарму, одличан је пример. У овој фази смо је укључиле као сарадницу која тај свој пример добре праксе показује новој групи полазника“, истиче Марија Петронијевић из DAFF-a.

Да ли су млади заинтересовани да се баве пољопривредом?

“Пољопривреда међу младима у Србији није популарна делатност, али полако постаје препозната. Наш циљ је подстицање предузетништва за агробизнис међу младима и зато нам је учешће у пројекту ‘Иницијатива за запошљавање младих’ омогућило развој у различитим сегментима: 40 младих људи је прошло обуку, ми у DAFF-у смо много научиле, упознале смо нове партнере, имамо додатна средства у фонду.

Код нас се тешко дешавају иновације, посебно у селима, док то не буде пример који неко из села већ ради. Осим тога, ако нема младих у селу, нико неће улагати ни у интернет, ни у путеве, ни у инфраструктуру. Зато нам је важно да кроз DAFF обуке створимо групу од десетак младих који су стварно примери добре праксе и који даље могу да се обраћају својој генерацији и кажу: ‘Ми се бавимо пољопривредом, живимо од тога и лепо нам је. Српска села су добро место за живот’“, закључује Марија.

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]