Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављена интерактивна платформа посвећена младима у NEET ситуацији

Објављено 10.09.2020.

Naša zajednica - naša budućnostУ оквиру пројекта „Наша заједница, наша будућност – већа сарадња и запошљавање младих” недавно је објављена интерактивна платформа посвећена младина у NEET ситуацији.

Према анкети Републичког завода за статистику, у 2019. години стопа младих у NEET ситуацији је износила 15.3%, што је 2.8% мање у односу на претходну годину. Ово се односи само на младе од 15 до 24 година старости, те не обухвата младе у целини, до 30 година како их дефинише Закон о младима. COVID-19 криза је додатно продубила неједнакости маргинализованих младих у NEET ситуацији. NEET је скраћеница позајмљена из енглеског језика и обухвата младе које нису у систему образовања, радном односу или систему обучавања.

Транзиција од образовања до запослења, а тиме и до осамостаљења младих, кључни је јаз када је реч о младима у NEET ситуацији. Према истраживању о NEET младима, које спроведено у оквиру пројекта „Наша заједница, наша будућност – већа сарадња и запошљавање младих”, фактори који утичу на то су неинформисаност и друштвена изолованост, мањак прилика за почетно запослење што даље води до недостатка компетенција и радног искуства за даље запошљавање.

Прилике за запослење које су на располагању младим људима често су ограничене на прекарне послове који не воде ка сталном запослењу. У питању су привремена ангажовања или послови са непуним радним временом, који иако јесу излаз из NEET ситуације држе младе у сталном ризику повратка у њу. Не сме се заборавити и на додатне економске изазове и права на рад који ће бити условљени последицама изазваним пандемијом COVID-19 и који ће још теже погодити маргинализоване младе.

Пројекат „Наша заједница, наша будућност – већа сарадња и запошљавање младих” тежи да осигура континуирану и системску подршку младима у NEET ситуацији. Кроз рад са организацијама цивилног друштва и институцијама реализатори пројекта развијају и заговарају услуге које пружају подршку младима у складу са њиховим специфичним потребама.

Интерактивна платформа neetmladi.info објављена је 12. августа, на Међународни дан младих, а на њој ће се наћи ресурси који до сада нису постојали, а намењени су раду са младима у NEET ситуацији. У наредном периоду у оквиру платформе биће доступно прво свеобухватно истраживање о младима у NEET ситуацији које ће допринети разумевању друштвених и економских фактора који доводе до NEET ситуације и потреба младих на основу којих се даље развијају услуге и политике.

Платформа ће такође садржати и практични водич за организовање квалитетних радних пракси и теренски омладински рад, као и истраживање о младима и предузетништву.

Кроз текстове, доступност информација и услуга, као и интерактвне дискусије платформа ће покрити велики број тема од значаја за NEET младе.

Иако се бележи напредак у проценту запослености младих, њихово додатно активирање, посебно оних у NEEET ситуацији, осим индивидуалног, има и посебан друштвени значај. На тај начин осигурава се њихов останак у земљи, и учешће на тржишту рада које је неопходно за даљи развој економије. Још увек нису доступни подаци колико је глобална пандемија COVID-19 вируса утицала на положај младих у NEET ситуацији, али се са сигурношћу може закључити да је смањење несигурности младих од изузетног значаја у неизвесном периоду који предстоји. Стога је неопходно увек увек и стално причати о младима и са младима, али и радити на креирању конкретних политика за младе у NEET статусу, како би се унапредила системска брига о младима.

Интерактивна платформа посвећена младима у NEET ситуацији доступна је на адреси neetmladi.info.

Више информација на koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]