Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција “Припреме за Европски социјални фонд”

Објављено 13.12.2014.

konferencija_Pripreme_za_Evropski_socijalni_fondПомоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Бранка Гајић поручила је 11. децембра 2014. године да ће нашој земљи уласком у ЕУ на располагању бити значајна средства у оквиру Европског социјалног фонда.

Гајић је на конференцији „Припреме за Европски социјални фонд“ указала на важност ране припреме администрације, односно оних који ће та средства користити и учествовати у пројектима, како би се новац искористио на најбољи могући начин.

Она је најавила да ће убудуће пажња бити посвећена свеобухватним реформама и усклађивању законодавног и институционалног система Србије са правним тековинама ЕУ, посебно са областима које су садржане у Поглављу 19.

Европска унија и њена администрација су наши партнери кроз финансијску и техничку помоћ и на тај начин су нам олакшали реформе на путу ка Унији, истакла је Гајић и подсетила на то да су и IPA фондови од великог значаја за Србију.

У области социјалне политике потребно је дугорочно и континуирано улагање које ће дати ефекте након одређеног временског периода, поручила је она и додала да претприступни фондови који су нам на располагању пружају нашој земљи релативно мала средства у односу на оно што Србију очекује уласком у ЕУ.

Према њеним речима, на основу искустава других држава чланица, Србија може да очекује да ће приступањем ЕУ средства из фонда која ће јој бити на располагању за развој људских ресурса бити увећана можда чак и десет пута.

Она је поновила да је потребно да се администрација и корисници тих средстава благовремено припреме за њихово коришћење и спровођење пројеката, како би се финансијска средства искористила на најбољи могући начин.

Србија ће, како је навела, настојати да ради на подизању нивоа образовања радне снаге, повећању стопе запослености, посебно за категорије које су мање заступљене на тржишту рада, као и на забрани дискриминације по било којој основи у циљу потпуног социјалног укључивања.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Жељко Ожеговић нагласио је да је успостављање институционалних механизама кључно за управљање и имплементацију Европских структуралних фондова, чији је саставни део фонд који је и тема данашње радионице.

Ожеговић је истакао да је изузетно значајно постићи компатибилност између секторских политика, како регионалних тако и локалних, исто као и координацију између централних власти и јединица локалне самоуправе.

У припреми је нови акциони план реформе јавне управе, који у потпуности препознаје политику квалитетних кадрова, њиховог задржавања и усавршавања, а све то као део сврсисходног управљања људским ресурсима, навео је он.

Шеф операција II Делегације Европске уније Хозе Антонио Гомез Гомез објаснио је да структурални фондови ЕУ имају за циљ, између осталог, запошљавање што већег броја људи и обезбеђивање бољих услова за раднике.

Гомез је, осврћући се на кохезиону политику ЕУ за период од 2014. до 2020. године, рекао да су њени главни циљеви да се улаже у све регионе подједнако, да се пажња усмери на секторе раста, економске и инфраструктурне пројекте и да се пружи подстицај запошљавању, као и социјалним иновацијама.

Европски социјални фонд, како је најавио, настојаће да помогне и одговори на све проблеме младих, социјалне изазове и решавање социјалне неравнотеже.

Он је, када је реч о Србији, истакао да је важно да постоје релевантни национални планови и стратегије за смањење социјалне искључености и сиромаштва, као и да се обезбеди њихова имплементација.

Конференцију је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у оквиру TAIEX програма Европске комисије, а у склопу преговора о приступању Србије ЕУ.

Извор: www.srbija.gov.rs

***

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић обратио се у Клубу посланика учесницима радионице „Припрема за Европски социјални фонд“, коју организује Министарство рада, запошљавања борачке и социјалне политике у сарадњи са Европском комисијом.

Након уводног поздрава учесницима скупа, Ожеговић је истакао да је Министарство државне управе и локалне самоуправе свесно да су пред њим озбиљни изазови и задаци изражени првенствено кроз реформу јавне управе која је од стране ЕК окарактерисана као трећи стуб по важности на путу ка прикључењу Европској Унији.

„То подразумева јачање капацитета свих државних институција и локалних самоуправа, у циљу обезбеђивања квалитетних услуга и за грађане и за привреду, а све у функцији економског и привредног раста као примарног циља“, надовезао се Ожеговић.

Државни секретар је нагласио да је успостављање институционалних механизама кључно за управљање и имплементацију Европских структуралних фондова, чији је саставни део фонд који је и тема данашње радионице. Он је додао да је изузетно значајно постићи компатибилност између секторских политика, како регионалних тако и локалних, исто као и координацију између централних власти и јединица локалне самоуправе.

„У припреми је нови акциони план реформе јавне управе који у потпуности препознаје политику квалитетних кадрова, њиховог задржавања и усавршавања, а све то као део сврсисходног управљања људским ресурсима.“, подвукао је Ожеговић.

Он је истакао значајну улогу јединица локалне самоуправе у процесу реформи, што је и препознато у изменама законских решења која се тичу локала. „Циљ нам је“, закључио је Ожеговић, „да кроз децентрализацију и успостављање јавно-службеничког система заснованог на заслугама и професионализму, подигнемо административне капацитете јединица локалне самоуправе“.

Извор: www.mduls.gov.rs

***

Уласком у ЕУ, Србији ће на располагању бити значајна средства у оквиру Европског социјалног фонда, а важно је да се администрација, они који ће користити та средства и учествовати у пројектима на време припреме како би се она искористила на најбољи могући начин, речено је на конференцији организованој у оквиру TAIEX програма Европске комисије, а у склопу преговора о приступању Србије ЕУ.

Структурални фондови ЕУ, укључујући Европски социјални фонд, имају за циљ, између осталог и да утичу на развој привреде једне земље, рекао је шеф II сектора операција Делегације Европске уније у Србији Хозе Антонио Гомес Гомес на  конференцији “Припреме за Европски социјални фонд”.

Циљ Европског социјалног фонда до сада је био запошљавање што већег броја људи и обезбеђивање бољих услова за раднике, рекао је Гомес Гомес.

Према његовим речима главни циљеви овог фонда у периоду од 2014-2020 су улагање у све регионе подједнако, да се пажња усмери на секторе раста, економске и инфраструктурне пројекте, подстакне запошљавање и социјалне иновације.

Европски социјални фонд ће настојати да помогне и одговори на све проблеме младих, социјалне изазове и решавање социјалне неравнотеже, а међу његовим циљевима биће и утицај на мобилност радне снаге, унапређење здравља на раду, сузбијање и борбу против сиромаштва.

Што се тиче Србије, важно је да постоје релевантни национални планови и стратегије за смањење социјалне искључености и сиромаштва, као и да се обезбеди њихова имплементација, рекао је Гомес Гомес.

Конференција је организована у оквиру TAIEX програма Европске комисије, а у склопу преговора о приступању Србије ЕУ.

Извор: www.europa.rs

Преузмите презентације које су говорници користили:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]