Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан први секторски састанак на тему унапређења положаја интерсекс особа у Републици Србији

Објављено 19.07.2019.

Intersex flag - ilustracijaУ заједничкој организацији Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и Министарства здравља, 3. јула 2019. године је у Палати Србија одржан је први секторски састанак на тему унапређења положаја интерсекс особа у Републици Србији. Састанку су присуствовали представници/е организација цивилног друштва која се активно баве питањима везаним за унапређење положаја и права интерсекс особа, као и бројни представници/е органа државне управе и институција здравственог система у чији делокруг спада поменута тема.

Циљ састанка био је иницирање дијалога између ресорног министарства и других државних органа са организацијама цивилног друштва, успостављање координације и механизама сарадње у области унапређивања положаја интерсекс особа у здравственом систему, односно дефинисање плана даљих активности на пољу решавања изазова са којима се интерсекс заједница, односно државне институције у овој области суочавају.

Жарко Степановић, в. д. директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, отворио је састанак уводним излагањем о значају теме која је недовољно препозната у Републици Србији и улози Канцеларије као механизма за сарадњу цивилног и јавног сектора. Степановић је посебно истакао да ће Канцеларија у наредном периоду наставити са активностима у правцу бољег препознавања потреба цивилног друштва и усклађеног деловања свих релевантних актера са циљем побољшања положаја мањинских и рањивих група, укључујући свакако и припаднике интерсекс заједнице, те изразио наду да је одржани састанак само први корак у унапређењу квалитета њиховог живота.

Скупу се у уводном делу обратила и др Весна Књегињић, помоћница министра здравља у Сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту, истичући значај сарадње државних органа са организацијама цивилног друштва, односно спремност ресорног министарства да саслуша и уважи потребе цивилног сектора у вези са поменутом темом, како са нормативног, тако и са практичног аспекта, уз предлог да сам сектор да активни допринос дефинисањем предлога, односно предузимањем конкретних мера из свог делокруга за решавање спорних питања у оквиру ове области.

Кристиан Ранђеловић, представник организације XY Spectrum и један од иницијатора идеје о састанку, изнео је податке и информације из перспективе цивилног друштва и указао на многоструке изазове са којима се интерсекс особе и њихова околина суочавају.

Највећи број присутних, како представника/ца организација цивилног друштва и њихових сарадника/ца, тако и представника/ца државних институција, учествовао је у конструктивној дискусији, а као резултат исте постигнут је широк консензус о будућим активностима. Учесници/е су се сагласили да наредни кораци обухвате активан рад на нормативном оквиру, установљавање протокола поступања здравствених радника/ца, информисање јавности, али и континуирано унапређивање информисања и едукацију родитеља, а све у циљу како би се кроз ангажовање свих актера интерсекс заједница у Републици Србији учинила видљивијом, а њеним припадницима обезбедили услови за друштвану интеграцију уз пуно уживање људских права и слобода гарантованих Уставом, потврђеним међународним уговорима и законима.

Извор: www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]