Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Особе с инвалидитетом могу да се изразе и остваре у области информационих технологија

Објављено 12.12.2017.

Dobrosav VlaškovićТранскрипт наступа Добросава Влашковића (уз помоћ Љубислава Влашковића) на 39. Београдском Ignite-у „Укључи се бр. 5” (24. октобар 2017. године, Impact Hub, Београд)

Добросав је пореклом из Зубиног Потока, а 2006. године је дошао у Београд ради школовања и лечења. У школи је добро напредовао и био је најбољи, а чак је ишао и на своје прво такмичење – на Градском такмичењу из историје заузео је треће место. Школу је завршио као ђак генерације. Затим је уследио прави проблем: куда даље?

Након темељног разматрања, Добросав је одлучио да упише смер Информационе технологије и да се укључи у нови начин школовања – инклузивно образовање. Уписао се у Електротехничку школу „Раде Кончар” и већ у првом полугодишту заузео своје место међу одличним ученицима, а тако је и наставио, са просеком 5,0. Учествовао је у разним школским и ваншколским такмичењима, као и у републичким такмичењима из електротехнике, математике, информатике и програмирања. Међутим, то није било лако постићи, јер је постојао јаз између школских рачунара, инвентара и Добросава. Убрзо смо нашли решење у виду асистивног сточића за лаптоп, монтираног на колица, који је Добросаву помогао да постигне брзину довољну за праћење наставе.

Добросав је заволео програмирање и почео је да се бави веб-сајтовима. Схватио је да су информационо-комуникационе технологије област у којој се особе с инвалидитетом могу истаћи и остварити. Размишљајући о томе како да то прошири на заједницу, дошао је на идеју да оснује удружење, па је са групом особа с инвалидитетом формирао „Shift”.

Dobrosav i Ljubislav Vlašković - 39. Beogradski IgniteЧланови удружења су разумели колики проблем представљају неинформисаност и јаз између информационо-комуникационих средстава и корисника, па су одлучили да у оквиру организације оформе Асистивни центар, који ће бесплатно, на реверс, изнајмљивати асистивна средства школама у којима наставу похађају ученици с инвалидитетом. Имајући у виду да је породица кључна подршка ученицима с инвалидитетом и особама с инвалидитетом уопште, почели смо да реализујемо и курс веб-дизајна и веб програмирања за породице и особе с инвалидитетом. Поред тога, у основним школама „др Драган Херцог” и „Миодраг Матић”, као и у Електротехничкој школи „Раде Кончар”, одржали смо презентације о значају и могућностима асистивних технологија, а Добросав је својим примером настојао да код ученика с инвалидитетом пробуди жељу и интересовање за упис информационих технологија у формалном образовању.

У догледно време, кад више особа с инвалидитетом савлада веб-програмирање и објектно оријентисано програмирање, удружење „Shift”ће се трансформисати у социјално предузеће за производњу софтвера. Оно ће запошљавати искључиво особе с инвалидитетом, а развијаће софтвер у складу са потребама заједнице и захтевима тржишта.

До сада смо развили више софтверских решења, међу којима је софтвер који конвертује текст у глас. Он је case sensitive, ради на свим језицима, а намењен је особама са говорном маном. Такође, са нашег сајта се може преузети и Комуникатор, софтвер намењен особама са тешкоћама при учењу (…), као и Софтвер за забаву, који се може користити током слободног времена и промовише наше удружење.

Позивамо вас да пратите наш рад на нашем сајту и Фејсбук страници.

***

39. Beogradski Ignite - prezenteri39. Београдски Ignite под називом „Укључи се бр. 5”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у уторак, 24. октобра 2017. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету” – на тај начин су, већ пету годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци Београдског Ignite-а су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: како активно старење продужава младост; на који начин треба развијати вештине деце без родитељског старања; како изгледа дан продавца часописа Лицеулице; како живе и школују се деца мигранти; да ли девојчице могу да буду рокерке; има ли слободе после одслужене затворске казне; ко су особе које пружају подршку женама са инвалидитетом; који су проблеми свакодневице транс* особе у Србији; како оснажити особе са инвалидитетом кроз програмирање; како је једна млада жена постала успешна предузетница.

Добросав Влашковић има 18 година и болује од церебралне парализе, али редовно похађа Електротехничку школу „Раде Кончар” и има све петице. Добросав води пројекте намењене младима, припрема курсеве о информационо-комуникационим технологијама, планира оснивање социјалног предузећа за израду софтвера, ужива у боћању и одличан је шахиста (све то уз подршку свог тате Љубислава, који је помогао и у припреми Ignite презентације). У оквиру свог Ignite наступа, Добросав је указао на које начине информационе технологије могу да помогну особама с инвалидитетом, а представио се јединственом презентацијом у оквиру које је аутоматизоване слајдове пратио снимљени глас из off­-a, показавши како уз помоћ асистивних технологија особа са тешкоћама у говору може да се изрази и представи свој рад.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]