Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Позив на обуку „Како препознати злоупотребе непрофитног сектора у сврхе финансирања тероризма и како се заштитити”

Објављено 11.04.2019.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom - logoКанцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, у сарадњи са Министарством финансија – Управом за спречавање прања новца, позива организације цивилног друштва да пријаве своје представнике/це за учешће на обуци „Како препознати злоупотребе непрофитног сектора у сврхе финансирања тероризма и како се заштитити”.

Обука ће бити одржана 18. априла 2019. године са почетком у 11:00 часова, у Београду (Палата Србија, Булевар Михајла Пупина 2, источни улаз, сала 233).

Ова обука се организује у оквиру пројекта „Унапређење квалитета и ефикасности извештавања о сумњивим трансакцијама и кључних функција Управе за спречавање прања новца“ који финансира Европска унија. Корисник пројекта је Министарство финансија – Управа за спречавање прања новца, а пројекат спроводи конзорцијум који предводи КПМГ.

Циљ обуке је унапређење знања и подизање капацитета организација цивилног друштва у вези са потенцијалним ризицима од злоупотребе непрофитног сектора за финансирања тероризма кроз приказивање конкретних механизама и алата који могу помоћи организацијама цивилног друштва да се заштите од потенцијалних злоупотреба. На обуци ће такође бити представљени и индикатори за процену претњи и рањивости НПО сектора као и студије случаја који ће приближити учесницима потенцијалне претње.

Међународна заједница борбу против тероризма и спречавање његовог финансирања кроз непрофитни сектор оцењује како значајан изазов. Приликом оцене делотворности система једне државе, међународна организација FATF (The Financial Action Task Force) у својим препорукама прописује јасне критеријуме који се односе на непрофитни сектор. Од државе се очекује да на ове критеријуме одговори, како би показала ефикасност у систему за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Процена ризика од прања новца и финансирања тероризма, коју је Влада Републике Србије усвојила 31. маја 2018. године, представља документ у коме су процењене претње и рањивост од прања новца и финансирања тероризма на националном нивоу. Акциони план за спровођење препорука из процене ризика од прања новца и процене ризика од финансирања тероризма усвојила је Влада Србије и објављен је у Службеном гласнику (број 55/18) 16. јула 2018. године.

Процена ризика од финансирања тероризма донета је, поред осталог, и сагледавањем и анализом непрофитног (НПО) сектора са аспекта рањивости од финансирања тероризма. Сам ризик на бази критеријума Рањивост од финансирања тероризма оцењен је као средњи, а сагледан је и кроз недовољно ефикасну примену правног оквира која се односи на надзор НПО сектора и делимичну неадекватност ресурса потребних за борбу против финансирања тероризма, као и географско-демографске факторе.

У складу са индентификованим недостацима и слабостима дефинисане су активностима које је неопходно спровести у наредном периоду у циљу смањења рањивости непрофитног сектора од ризика финансирања тероризма.

Пријављивање за учешће врши се искључиво електронским путем на адресу: jelena.todorovic@civilnodrustvo.gov.rs, најкасније до уторка, 16. априла 2019. године у 15 часова.

Организатори нису у могућности да покрију путне трошкове учесника/ца.

Позивно писмо и Агенду обуке преузмите на www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]