Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Позив на размену младих и обуку „Мој свет зависи од нас” (рок: 26.7.2020)

Објављено 17.07.2020.

Poziv za razmenu mladih u okviru projekta "Kultura dijaloga"Кровна организација младих Србије и Вијеће младих Федерације Босне и Херцеговине позивају најмлађе младе, узраста од 15 до 20 година, да се пријаве и учествују у реализацији размене младих из Србије и Босне и Херцеговине и обуке Мој свет зависи од нас. Обука се реализује у оквиру пројекта Култура дијалога, као део Заједничког регионалног програма Дијалог за будућност, који спроводе агенције Уједињених нација.

Организатори обуке младе виде као покретаче промена у својим заједницама, енергију која је неопходна за развој и унапређење друштва, иницијаторе и иницијаторке, предводнике и предводнице акције и оне које доносе одлуке о својој будућности. Млади нису украс, већ грађани и грађанке, па организатори трагају за 24 младих активиста и активисткиња из Србије и Босне и Херцеговине који су спремни да развијају своја знања и вештине како би од свог локалног окружења створили боље место за себе и своје вршњаке.

Шта учесници и учеснице добијају учешћем у овој размени и обуци?

  • Пре свега, имаће прилику да упознају друге инспиративне младе људе, да разговарају и да друже се са својим вршњацима из различитих заједница из Србије и Босне и Херцеговине. Кроз радионице, креативне методе и дружење научиће како да реализују своје идеје.
  • Научиће шта је то активизам и који облици активизма постоје, како да препознају проблеме различитих група младих, који су кључни актери у заједници који раде на побољшању положаја младих у најразличитијим областима. Имаће прилику и да непосредно обиђу најуспешније локалне омладинске заједнице у Србији и Босни и Херцеговини.
  • Сазнаће из прве руке и који су то начини за решавање проблема на која могу утицати, јер ће у одређеним деловима обуке са њима радити и доносиоци одлука из различитих локалних заједница. Уз њихово менторство моћи ће касније да допринесу својој локалној заједници, покрену друштвене промене и постану прави млади хероји.

Када се размена организује и на који начин ће се програм реализовати?

Размена Мој свет зависи од нас одржаће се у периоду од 5. до 16. августа 2020. године и биће организована на више места како би се учесници и учеснице непосредно упознали/е са што више локалних заједница и младима из њих:

  • 1. део обуке: од 5. до 10. августа у Врњачкој Бањи;
  • У једном дану, 10. августа биће организована студијска посета локалним заједницама које су добар пример омладинског активизма;
  • 2. део обуке: од 10. до 16. августа у Тузли.

Учесници/е ће на различите локације путовати организованим превозом.

Такође, организаторима ће бити најважније да, спроводећи ову активност, не доведу у ризик здравље учесница/ка, тренерског тима, као и запослених, те ће предузети све препоручене мере заштите како би се обука одржала у безбедним условима. Уколико дође до пооштравања мера држава услед пандемије вируса COVID-19 које онемогућавају организацију физичке размене, организатори ће одржати обуку преко онлајн платформи.

Ко може да се пријави?

За учешће могу да се пријаве млади који још увек нису напунили 21 годину. Пријаве су отворене и за оне кандидате/киње који немају много много волонтерског искуства и нису до сада радили/е ништа слично – важна је њихова мотивација и жеља да уче и развијају себе и своју локалну заједницу. Посебно се охрабрују на пријављивање они млади који у претходном периоду нису имали прилику да путују и они који припадају осетљивим групама младих. За учешће млађих од 18 година неопходна је сагласност родитеља или старатеља, на обрасцу који ће селектованим учесницима/ама бити достављен накнадно.

Начин пријављивања

Пријављивање се врши попуњавањем пријавног формулара који се налази овде.

Пријаве трају до 26. јула 2020. године. О резултатима селекције кандидати ће бити обавештени најкасније до 31. јула.

Учешће на овом догађају је бесплатно, а све трошкове, укључујући превоз, смештај, храну и радионичарски материјал током трајања тренинга покривају организатори.

Кровна организација младих Србије и Вијеће младих Федерације Босне и Херцеговине спроводе пројекат Култура дијалога у оквиру Заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност: унапријеђење дијалога и друштвене кохезије у, и између, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије“, који проводе UNDP, UNICEF и UNESCO, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира (UN PBF).​

Више информација о позиву потражите на koms.rs.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]