Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљени резултати истраживања „Људска права у очима грађана и грађанки Србије”

Објављено 13.12.2019.

Beogradski centar za ljudska prava - logoБеоградски центар за људска права у сарадњи са Тимом Уједињених нација за људска права у Србији и Ipsos Strategic Маркетингом спровео је, поводом међународног Дана људских права, истраживање јавног мњења о ставовима и перцепцији грађана/ки о главним питањима људских права у Србији.

Истраживање је дало веома упозоравајуће резултате када је у питању генерални утисак грађана/ки о томе у којој мери се поштују људска права у земљи, али и када је у питању степен познавања сопствених права као и видовима њихове заштите.

Чињеница да 63% грађана/ки сматра да се, у већој или мањој мери, људска права не поштују могући је показатељ да је Србија земља у којој грађани/ке перцепирају да су кршења људских права честа појава. Такође, већина грађана/ки сматра да управо они државни органи чија је основна надлежност заштита људских права, тужилаштво и судови, у свом раду нису самостални и независни и да поступци у којима могу да заштите своја права трају неоправдано дуго. Тиме се губи сврха заштите права и доводи до неповерења грађана и грађанки у државне органе чија је основна надлежност заштита људских права.

У прилог томе да институционална заштита и промоција људских права у очима грађана/ки не допире до свих сегмената друштва говори и податак да чак 72% грађана и грађанки не зна да наведе ниједну независну институцију која се бави заштитом људских права, као на пример Заштитника грађана.

Када су у питању конкретна права, грађани/ке су као најугроженија из свог угла навели право на рад и слободу изражавања/медија. Од испитаника/ца који су навели да су у последњих 10 година били жртве кршења људских права, скоро 30% је навело да су у питању права из радних односа. Посебно забрињава да само 29% испитаника/ца сматра да у Србији има независних медија док са друге стране чак 74% испитаника/ца верује да постоји цензура штампе.

Резултати показују да постоји значајно неразумевање грађана/ки када је у питању положај појединих друштвених група. Тако, веома је изражена разлика у ставовима  испитаника и испитаница о положају жена у друштву и њиховог учешћа у јавном животу. Када су у питању права националних мањина, 64% испитаника/ца сматра да се њихова посебна права поштују, међутим, чак 54% није знало да наведе ниједно право које се гарантује националним мањинама у циљу очувања идентитета и културне посебности у Републици Србији. Уочљива је и неусаглашеност у ставовима грађана/ки када је у питању положај ЛГБТИ особа. Тако само 23% грађана/ки сматра да се људска права ове друштвене групе крше, док је са друге стране чак 44% испитаника/ца истакло да у Србији постоји дискриминација ЛГБТИ особа.

Резултати овог истраживања отворила су бројна питања када је у питању положај рањивих друштвених група и остваривање људских права грађана/ки Србије. Такође, ови резултати шаљу јасан сигнал доносиоцима одлука да се људска права не смеју свести само на процесе реформи и пуко испуњавање индикатора у различитим процесима у којима се Србија тренутно налази, већ да су она свакодневни живот свих грађана и грађанки Србије, а да у овом тренутку грађани и грађанке Србије своја и права других чланова/ица друштва перцепирају као недовољно заштићена. Такође је важно узети у обзир донекле низак степен свести и знања о сопственим правима, што такође јесте позив на даље улагање у овом погледу.

Преузмите документа:

Извор: www.bgcentar.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]