Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Студенти из Сремских Карловаца спремаће јефтине оброке за пензионере

Објављено 25.11.2016.

Проглашење националних победника у оквиру студентског такмичења за друштвено предузетништво „Social Impact Award” (Фото: Миодраг Јевтић)

Проглашење националних победника у оквиру студентског такмичења за друштвено предузетништво „Social Impact Award” (Фото: Миодраг Јевтић)

Идеја зачета на студентским вежбама омогућила је студентима Више струковне школе за менаџмент и пословне комуникације из Сремских Карловаца да се упознају са социјалним предузетништвом, победе на националном такмичењу и отпутују у Беч где су поделили искуства са колегама из Европе.

Горан Остојић, предавач три предмета на Вишој струковној школи за менаџмент и пословне комуникације из Сремских Карловаца признаје да о социјалном предузетништву и друштвеном ангажовању није знао пуно.

– Ја нисам знао готово ништа, а моји студенти још мање, признаје уз осмех.

Све док се није укључио у такмичење „Social Impact Award” о коме су прве информације стигле од представника студентског парламента.

У оквиру вежби студије случаја – пројектовања угоститељског објекта на основу локалних карактеристика, градића на обронцима Фрушке горе, што је уобичајена метода – Горан је од академаца тражио да конкретније испитају потребе тржишта. Током 15 недеља зимског семестра осмишљавали су какав би локал могао да буде отворен. Истовремено су установили да је  све више старог становништва у граду, а да млади због посла одлазе у оближње Нови Сад и Београд, па баке и деке остају сами. Ту је препозната копча, понајвише заслугом студенткиње Наташе Миленковски, па се искристалисала идеја о експрес ресторану са доставом хране за стара лица на територији Сремских Карловаца и околине. Пријавили на такмичење друштвеног предузетништва, назвавши пројекат „Студенти заједници” . У тиму су Ђорђе Петровић, Војин Јовичић, Душан Убипарип и Јован Блануша, Наташа и професор Горан.

Професор Горан Остојић испред зграде Високе струковне школе за менаџмент и пословне комуникације у Сремским Карловцима

Професор Горан Остојић испред зграде Високе струковне школе за менаџмент и пословне комуникације у Сремским Карловцима

– Прво смо се обратили службама општине, организацијама која раде са пензионерима: Црвеном крсту, удружењима пензионера, слепих и слабовидих, особа са дијабетесом, Савезу инвалида рада. Потом смо анализирали податке са пописа, прича Горан Остојић.

У време летњег распуста, када већина студената након испитног рока и стеченог услова оде на одмор или на професионалну праксу, петоро младих Карловчана је анкетирало старије суграђане. Редовно су се састајали да размене информације, ишли на састанке са менторима…

Позитивни одговори више од 200 анкетираних пензионера и чланова њихових породица, који су изјавили да би радо куповали домаћа јела, били су мотив да у новој школској 2015/2016. години чланови тима још озбиљније раде.

– Одредили смо јеловник базиран на поврћу и месу, одабрали смо да амбалажа буде по стандардима HACCP-а, одлучили да цене не буду високе. Изненадио нас је, међутим, одговор већине пензионера да желе сами да долазе у објекат, а не да им се храна испоручује, каже Горан и открива да би одмах могли почну спремање хране у кухињама Факултета или Црвеног крста. Међутим, желе да сачекају. У фази су регистровања удружења и потрудиће се да прикупе средстава и опреме сопствену кухињу. План је да то остваре до маја или јуна 2017.

У Бечу су победници из Србије размењивали искуства са колегама из десет држава Европе

У Бечу су победници из Србије размењивали искуства са колегама из десет држава Европе

Двадесетогодишња Наташа признаје да јој је најдражи тренутак био када су крајем септембра на националном финалу у Београду проглашени једним од три равноправна победника.

– Тек нам је награда показала да смо све време били на правом  путу.

Награђени су са 1.500 евра почетног капитала и вишедневним боравком у Бечу, на међународној конференцији овог највећег европског студентског такмичења за друштвено предузетништво. Признају да им је помогло и то што су упознали људе који су пионири социјалног предузетништва у Србији. Препознавали су у њиховим примерима недоумице и страхове које су и сами имали. У Бечу су видели да потешкоћа има и у богатијим државама, али да су воља и решеност да се дође до циља кључни за успех.

Како је време одмицало, све више студената се распитивало како да се прикључи. Због пропозиција, међутим, то није било могуће. Зато ће једна од активности удружења бити упознавање студената са социјалним предузетништвом.

– Угоститељство нам је струка и о тој области највише знамо, а кроз ово такмичење добили смо нова сазнања. Сада на потпуно другачији начин размишљамо о старијим суграђанима, искрен је професор Остојић.

Било је времена и за обилазак главног града Аустрије

Било је времена и за обилазак главног града Аустрије

Наташа Миленковски додаје да чак и ако је посао одведе из Карловаца, остаје укључена у тиму „Студенти заједници”.

– Користићемо све погодности савремене комуникације, одговара.

„Social Impact Award” је такмичење студентских идеја које се претварају у прави бизнис, а основано је од стране Универзитета за бизнис и економију из Беча и Impact HUB-а, 2009. године. Од свих пријављених пројеката 60% буде реализовано, а 35% у одређеном временском року почне да остварује приходе. Циклусом из 2016. године обухваћено је 460 идеја, у чијем формулисању је учествовало више од 3.800 студената из десет земаља. У Србији је „Social Impact Award” присутан од 2014. године, а спроводи га Удружење „Разливалиште” у сарадњи са Министарством омладине и спорта и  партнерима („Кока Кола Хеленик Србија”, Ерсте банка, Impact Hub, Смарт колектив.)

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]