Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Током ванредног стања послали смо поруку да жртве насиља нису саме

Објављено 31.07.2020.

Tamara Savović - BG IgniteТранскрипт говора Тамаре Савовић на 43. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 8” (8. јун 2020. године)

Вечерас ћу представити Сигурну кућу у Сомбору и жене хероје. Пет година сам део Сигурне куће и имам велико искуство у раду са жртвама насиља. Током свог вишегодишњег рада препознала сам могућност за унапређење нашег сервиса. Прошле године обратила сам се Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) и предложила да се уради анализа стања наше услуге. Урађено је анкетирање 14 представника сигурних кућа у Србији и извештај нам је указао на то да постоји огроман простор за унапређење. Од сигурних кућа, као пружалаца специфичне социјалне услуге, очекује се да једном руком заштите животе жртава породичног насиља и пруже адекватну психосоцијалну и правну подршку, а другом руком да их успешно економски реинтегришу. Међутим, очигледан је недостатак континуираних програма стручног оспособљавања и субвенционисаног запошљавања код познатог послодавца. То доприноси неповерењу жртава у системске услуге, беспотребно се продужује и поскупљује боравак у смештају у сигурним кућама и као директну последицу има висок проценат враћања жртава насилнику или назад на сервис. Програм економског оснаживања значајно би допринео превенцији и смањењу фемицида, јер женама пружа адекватну алтернативу у оквиру сигурних кућа.

Моја сигурна кућа је иницирала формирање мреже сигурних кућа, која је убрзо почела да заступа наше заједничке потребе на националном нивоу. Прве резултате остварили смо на састанцима са SIPRU и Координационим телом за родну равноправност. Мапиран је пут за лиценцирање услуге и опредељена су средства за унапређење физичке доступности наших објеката за особе с инвалидитетом, слабије покретне кориснице и децу. У ишчекивању повећања броја пријава породичног насиља, који је забележен у свету, током ванредног стања дефинисали смо процедуре и послали поруку да жртве насиља нису саме. Заједничке активности мреже биће настављене у том правцу.

Tamara Savović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"Ванредно стање дотакло је све сегменте друштва. Изазови и ризици, међутим, нису подједнако утицали на све кориснике социјалних услуга. Корисници новчане социјалне помоћи остваривали су своја права у континуитету, а на удару су се нашле жртве насиља. У време кад смо бринули о сопственом здрављу и здрављу својих најближих, бивше и садашње кориснице Сигурне куће у Сомбору започеле су несебичну акцију у корист свих нас. Професионалне шиваће машине, које смо добили као донацију пре неколико година, оспособили смо захваљујући средњој текстилној школи, а добра сарадња с приватним сектором омогућила нам је довољне количине материјала да почнемо акцију шивења заштитних маски. Наше маске стигле су до здравствених установа, центара за социјални рад, сигурних кућа, полиције, канцеларија и грађана широм Србије. Ова акција подстакла је бројне појединце и фирме да нам се придруже, док је локална заједница одреаговала изузетно позитивно. Сада су наше кориснице стекле самопоуздање и почеле да траже свој идентитет у социјалном предузетништву. Тако смо формирали „Сомборске шнајдерке“, женско социјално предузеће које ће директно упошљавати жртве породичног насиља на изради постељина, сувенира, играчака, а вишак прихода улагаћемо у подршку жена у осетљивом тренутку непосредно након изласка из сервиса сигурних кућа.

Вечерас сам вам причала о томе како се систем сам од себе унапређује и учи, о недостатку програма економског оснаживања за жртве насиља, али и о решењу које смо пронашле у социјалном предузетништву. На нама, актерима заинтересованим за добробит жртава породичног насиља, јесте да осмислимо нове и ефикасне моделе за успешну интеграцију жртава јер хуманост нашег друштва зависи искључиво од тога колико смо спремни да учимо и сарађујемо у том правцу.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“ који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ одржан је 8. јуна и то је први догађај овог типа који је одржан на online платформи. Организацију Београдског Ignite-а о социјалном укључивању подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја, који је организован у складу са препорукама о дистанцирању током пандемије, био је да осветли различите аспекте социјалног укључивања током пандемије COVID-19, те да на тај начин укаже на тренутну ситуацију о положају рањивих група у овим условима, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Тамара Савовић је руководитељка Сигурне куће у Сомбору. У свом раду активно се залаже за борбу против насиља над женама, женско лидерство, родну равноправност, економско оснаживање жена и социјално предузетништво. Тренутно је на докторским студијама на Факултету за културу и медије, смер – комуниколошке науке, а такође је стипендисткиња немачке фондације „Конрад Аденауер”. Тамара пише за Блог о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]