Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Увек смо ту да активно и спремно одговоримо на сваку кризу

Објављено 29.07.2020.

Ajša Bahović Latifović - BG IgniteТранскрипт говора Ајше Баховић Латифовић на 43. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 8” (8. јун 2020. године)

Чланица сам тима Муслиманског хуманитарног друштва „Мерхамет Санџак“ из Новог Пазара. „Мерхамет“ постоји још од 1992. и имао је већи низ трансформација док није дошао до организације каква је сада. Што се тиче Новог Пазара, то је град солидарности и филантропије, познат је по томе, и то је посебно дошло до изражаја током пандемије изазване коронавирусом. Град Нови Пазар успоставио је први кол-центар у Србији када је наступило ванредно стање. Градоначелник је окупио представнике хуманитарних организација и осталих организација цивилног друштва, успоставио оперативни тим кол-центра, који је био у служби својих суграђана. Када је реч о самом „Мерхамету“, уз осталих 14 организација деловао је највише као помоћ за старија лица, у смислу одласка у апотеку, у куповину, по пензију и тако даље. Да није фалило инспирације, показао је лого „Седи, сави се“ (локализам који значи „смири се”), а има функцију да наше суграђане упути на то да остану код куће. Што се тиче „бројки“ у периоду ванредног стања, током месеца рамазана, који се с тим поклопио, на дневном нивоу дељено је 270 оброка, преко 1.500 пакета хуманитарне помоћи, а у рад оперативног тима пријавило се више од 250 волонтера.

„Мерхамет“ тренутно спроводи пет пројекта, који се не би могли реализовати без свесрдне подршке наших великих и значајних стратешких партнера и донатора. Највећи партнер „Мерхамета“ јесте град Нови Пазар, затим Регионална развојна агенција SEDA, Иницијатива за развој и сарадњу IDC, Радничко-самарићански покрет ASB из Србије. Донатори су Европска унија, Министарство за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке, Немачка организација за међународну сарадњу GIZ и Аустријска развојна агенција. Први у низу пројеката које „Мерхамет“ спроводи јесте пројекат реинтеграције који се састоји из три мере подршке: социјалне, економске и оснаживање локалне заједнице.

Док је трајало ванредно стање сви смо знали да су наши најмлађи морали да похађају наставу на даљину, па су часови, који су организовани у склопу радионица у оквиру пројекта реинтеграције, били онлајн. Тако су наши корисници, деца повратника, могли добијати помоћ у савладавању градива све време током трајања наставе на даљину. Поред тога, отворен је добросуседски клуб у Тутину, који је одмах започео с радом након укидања ванредног стања, и сада се ту организују радионице и организују дружења младих у самом клубу.

Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"Пројекат „Нови Пазар за боље услове живота интерно расељених лица и повратника“ усмерен је ка пружању подршке у обезбеђивању стамбених решења, али и економском оснаживању наших корисника. Одмах након ванредног стања настављено је с активностима око изградње кућа, али и доделе грађевинског материјала за наше кориснике.

Пројекат „Од мере до каријере“ посвећен је младима, али и повратницима. Њиме се омогућавају запошљавање и самозапошљавање наших корисника на подручју Новог Пазара и Тутина.

Пројекат који је посвећен руралном становништву, али и женама, јесте „Социјално предузетништво као модел за смањење сиромаштва“, којим ћемо оснажити 100 малих пољопривредних газдинстава и 20 жена из руралних подручја око Новог Пазара, тако што се унапређују њихове компетенције, гради се хладњача и отварају социјална предузећа.

Још један пројекат, не мање значајан, јесте „Економски активизам Рома“, који се реализује у оквиру програма подршке ЕУ инклузији Рома, а њиме се унапређују и оснажују ромске заједнице да активно учествују на тржишту рада.

Важно је да на крају споменем да је „Мерхамет“ члан мреже IRIS и да се у наредном периоду, након главног таласа пандемије који је прошао, планира лиценцирање за пружање социјалних услуга.

„Мерхамет“ је увек ту да активно и спремно одговори на сваку кризу.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“ који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ одржан је 8. јуна и то је први догађај овог типа који је одржан на online платформи. Организацију Београдског Ignite-а о социјалном укључивању подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја, који је организован у складу са препорукама о дистанцирању током пандемије, био је да осветли различите аспекте социјалног укључивања током пандемије COVID-19, те да на тај начин укаже на тренутну ситуацију о положају рањивих група у овим условима, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Ајша Баховић Латифовић има дугогодишње искуство у цивилном сектору, где је прешла пут од волонтерке до водећих позиција на пројектима. За њу је најважније што је део тима Муслиманског хуманитарног друштва „Мерхамет Санџак” које пружа подршку људима из разних осетљивих група у тежњи ка инклузији.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]