Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Улажимо у младе и оне којима је потребна помоћ – добро се увек добрим враћа!

Објављено 28.08.2020.

Željko Mitkovski - Beogradski IgniteТранскрипт говора Жељка Митковског на 43. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 8” (8. јун 2020. године)

Долазим из Фондације „Ана и Владе Дивац“, у којој радим као координатор пројекта. Вечерас ћу говорити о борби против последица коронавируса, с освртом на важно учешће младих људи у развоју наше заједнице.

Фондација „Ана и Владе Дивац“ у Србији постоји већ 12 година и бави се подршком у ванредним ситуацијама, економским оснаживањем, развојем демократије и подршке локалним заједницама и младима и развојем филантропије. До сада, уз подршку више од пола милиона људи, многобројних компанија и донатора, ова фондација помогла је више од 700.000 становника наше земље.

Фондација „Ана и Владе Дивац“ је одмах по појављивању коронавируса у Србији све своје капацитете преусмерила на обезбеђивање неопходне помоћи. До сада смо, захваљујући сарадњи с многобројним локалним партнерима, поделили 10.000 пакета хране и средстава за хигијену и обезбедили 1.000 пакета средстава за хигијену за кориснике народне кухиње у Француској улици у Београду. Уз то, подржали смо 17 иницијатива цивилног друштва, неформалних група грађана и медија, кроз које се наши суграђани боре и, рецимо, израђују интересантне еколошке играчке за децу, промовишу причу о солидарности, помажу локалним предузетницима, особама с инвалидитетом и, наравно, пружају подршку када је у питању ментално здравље. Фондација „Ана и Владе Дивац“ такође је обезбедила и неопходна средства за набавку респиратора и прекопотребна средства за хигијену за коришћење у прихватним и азилним центрима у Србији, као и пакете с играчкама и материјалом за радионицу за децу која бораве у овим центрима.

Када се догоди нека криза, често се бавимо решавањем оних видљивих проблема и занемарујемо чињеницу да велики број младих људи у позадини већ ради на решавању проблема које је сама криза и изазвала. Фондација „Ана и Владе Дивац“ у претходних осам година подржала је више од 500 пројеката младих људи у више од 100 заједница. Био сам укључен у подршку 90% ових пројеката и не могу да опишем с којом енергијом млади људи раде на развоју ових заједница. Ми им обезбедимо одређене материјале, које они онда користе за унапређење квалитета живота у својим заједницама. Оно што нас је занимало јесте њихова мотивација. Једном приликом окупили смо 40 младих лидера из Босне и Србије и замолили их да сортирају вредности које су њима важне. Више од 95% младих одабрало је исту вредност, а то је породица. Закључили смо да ови млади људи који вредно раде и развијају своје локалне заједнице заправо те заједнице виде као своју проширену породицу.

Željko Mitkovski - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"Управо из тог разлога је Фондација „Ана и Владе Дивац“ пре три године покренула пројекат „Дивац стипендије“, верујући да је, поред тога што улаже у локалне заједнице, важно да улаже у младе и талентоване људе. Ова стипендија износи 10.000 динара и намењена је талентованим ученицима који похађају средње школе и имају отежане услове одрастања и велико срце. Сви ови млади људи током ванредног стања вредно су радили шијући маске, помажући старим суграђанима одласком у набавку или у куповину лекова, кроз волонтирање у Црвеном крсту или некој другој локалној организацији која се борила против последица коронавируса. Такође, они су вредно држали онлајн часове за своје вршњаке. Иначе, ми смо поносни на њих што и у редовним околностима организују хуманитарне представе и брину о онима којима је помоћ потребна.

Коалиција за доброчинство коју Фондација „Ана и Владе Дивац“ предводи, заједно са Саветом за филантропију председнице Владе, такође је иницирала и повећање неопорезивог износа стипендија. Овај износ је био 11.741 динар а од 1. јануара ове године неопорезиви износ стипендије подигнут је на 30.570 динара, што омогућава министарствима, локалним самоуправама и компанијама или да повећају износ који дају за стипендије или да повећају број стипендија. Према подацима Фондације „Catalyst Balkans“ и наших партнера током ванредног стања, до данас је у Србији донирано 16,5 милиона евра за борбу против кризе изазване коронавирусом. То значи да је велики број компанија и донатора практично већ искористио своје годишње буџете, те бих овом приликом апеловао на све појединце, донаторе и компаније да средства наставе да улажу у младе, у стипендисте, али и у све друге категорије становништва којима је помоћ потребна.

Сва ова сјајна дела младих људи подсећају нас на једну истину, а то је да се добро увек добрим враћа. У своје лично име и у име Фондације хвала вам што смо вечерас заједно и што чинимо добра дела. Будимо добро и останимо одговорни.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“ који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ одржан је 8. јуна и то је први догађај овог типа који је одржан на online платформи. Организацију Београдског Ignite-а о социјалном укључивању подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја, који је организован у складу са препорукама о дистанцирању током пандемије, био је да осветли различите аспекте социјалног укључивања током пандемије COVID-19, те да на тај начин укаже на тренутну ситуацију о положају рањивих група у овим условима, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Жељко Митковски је део тима Фондације „Ана и Владе Дивац“. Координирао је велики број хуманитарних и развојних пројеката, а посвећен је развоју филантропије и координира рад Коалиције за доброчинство. Мотивише га жеља да подсети људе како се добро добрим враћа и да су удруживање и улагање у стипендисте најбољи потенцијал за бољу будућност.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]