Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ускоро 8. Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом – Босифест

Објављено 05.09.2017.

Bosifest 2017Осмо издање Београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом – Босифест, одржаће се под слоганом „Покрени промену“ од 10. до 12. октобра у Сава центру.

Босифест је јединствен филмски фестивал у нашој земљи, али и у светским оквирима, јер је његов комплетан програм посвећен темама живота особа са инвалидитетом, а филмови који се приказују релевантна су и запажена остварења документарног жанра.

„У свету у коме се солидарност и емпатија све више потискују и губе, филмови које ћемо имати прилике да видимо на овогодишњем Босифесту нас, пре свега, упућују да размислимо о тим базичним вредностима хуманог друштва. Видећемо посебне филмове са посебним личностима, које нису другачије због свог инвалидитета већ због перманентне борбе и слављења живота. То их свакако чини посебним и изразитим у друштву које је запало у апатију. У таквом друштву често доминира површни поглед који особе са инвалидитетом искључиво види као оне који не корачају. Ови филмови откривају да они заправо корачају и то по пространствима које често већина у друштву не може ни да замисли. Храброст у изразу, теми, поступку, дотицању ирационалног, отвореност погледа тамо где је друштво хендикепирано слепим местима, све то одликује филмове овогодишње селекције. Они ће вас потрести, покренути, погодити, натерати да се замислите, насмејати, изненадити. Дођите да заједно искусимо ове емоције од 10. до 12 октобра у Сава центру“, каже Дарко Ивић, директор Београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом – Босифест. Кликните да прочитате интервју са Дарком Ивићем.

Ове године владало је веома велико интересовање – пријављено чак 90 филмова из свих делова света: Канаде, Италије, Чешке, Пољске, Грузије, Израела, Француске, Холандије, Русије, Ирана, Енглеске, Бугарске, Индије… Селектор 8. Босифеста, наш прослављени редитељ Горан Радовановић, одабрао је 18 документарних филмова од којих ће 10 бити приказано у такмичарском, а 8 у ревијалном делу програма.

Између осталих, организатори издвајају одличан израелски документарац “Мој брат херој” (Yonatan Nir, Enosh Cassel), чија ће светска претпремијера бити одржана управо на Босифесту. Ово остварење прати групу младих људи са Дауновим синдромом на захтевном путу кроз индијске Хималаје, у пратњи својих браћа и сестара. Биће приказан и руски документарни филм „Одлазак на плес“ о људима коју се баве спортским плесом у колицима, као и италијански „50 X Рио“ који прати Алекса Занардија који се спрема за Параолимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Жири овогодишњег Босифеста радиће у саставу: Предраг Гага Антонијевић, редитељ, Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке, и Аница Добра, једна од најзначајнијих домаћих глумица. Жири ће доделити следеће награде: Grand Prix за најбољи филм, награду за најбољу режију, награду за најбољи сценарио, као и специјалне награде.

Ове године пратећи програм чини конференција “Покрени  промену”, која ће се одржати током сва три фестивалска дана у преподневним часовима (11-16h) пре пројекција филмова. На конференцији ће учествовати стручњаци који ће одржати интерактивна предавања на теме:

  • Медијска извештавања о особама са инвалидитетом;
  • Утицај медија-филма на креирање става према особама са инвалидитетом;
  • Примена и значај медија у инклузивном образовању;
  • Култура, толеранција, различитост.

Мисија Босифеста је да укаже на стваралачки рад и могућности учесника на јавној културној сцени и ширење поруке да би особе са инвалидитетом требало да имају иста права и обавезе као и други грађани. На тај начин, овај фестивал даје снажан подстицај доношењу мера за равноправно учешће и интегрисање особа са инвалидитетом у друштво.

Суштински показатељ да постоји простор за овакав фестивал у Србији, јесте управо велико интересовање за учешће у програмима Босифеста. Овај фестивал придружује се светским фестивалима, који се дужи низ година баве филмовима о особама са инвалидитетом, као и филмовима чији су аутори особе са инвалидитетом. Мрежа тих фестивала пружа ауторима излазак на светско тржиште, али и могућност да представе нове, иновативне филмове који се баве тематиком везаном за живот особа са инвалидитетом.

Више информација о Босифесту можете пронаћи на званичном сајту – www.bosifest.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]