Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ПРОДУЖЕН РОК: Јавни позив ОЦД за пружање менторске подршке у припреми предлога пројеката за конкурс UN Women – „Унапређење положаја жена на тржишту рада” (рок: 7.5.2021)

Објављено 04.05.2021.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва - SIPRU - logoВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије ПРОДУЖАВА РОК за подношење пријава на Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке женским организацијама цивилног друштва у припреми предлога пројеката за конкурс „Унапређење положаја жена на тржишту рада”, који је објавила Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у Србији. Нови рок за пријављивање је петак, 7. мај 2021. године, до 16h.

Информације о UN Women јавном позиву за подношење предлога пројеката

UN Women позива женске организације цивилног друштва из Србије да се пријаве на позив за подношење предлога пројеката који има за циљ унапређење положаја жена на тржишту рада. Овај позив је расписан у оквиру трогодишњег пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности у Србији, фаза II”, који се реализује уз финансијску подршку Европске уније (ЕУ). Пројекат пружа подршку Влади Републике Србије у усклађивању са правим тековинама ЕУ у области родне равноправности кроз припрему и спровођење правног и стратешког оквира у овој области, јачање институционалних капацитета и механизама на националном и поднационалном нивоу, подршку увођењу родне перспективе у документе јавних политика и IPA програмска документа и подршку организацијама цивилног друштва (ОЦД).

Организације цивилног друштва добиће подршку за реализацију мера и активности које ће омогућити подршку укључивању жена на тржиште рада, допринети креирању нових и повећању доступности услуга у заједници у циљу већег учешћа жена на тржишту рада и бољег усклађивања приватног и пословног живота и подржати самозапошљавање жена и женско предузетништво. Овај позив има за циљ и да допринесе отклањању негативних последица које криза изазвана вирусом Covid-19 има на запосленост и услове рада жена у Србији.

Право учешћа на конкурсу имају женске организације цивилног друштва основане на територији Републике Србије, које у Статуту као један од циљева имају наведену родну равноправност, остваривање права жена и антидискриминацију и које имају знања и доказано искуство у областима родне равноправности и економског оснаживања жена. Вредност додељеног гранта износиће најмање 25.000 а највише 30.000 евра, а предвиђено је да спровођење траје минимум 12, а максимум 18 месеци.

Од одабране организације се очекује да:

  1. развије и спроведе пилот мере које доприносе побољшању положаја жена на тржишту рада. Те активности могу укључивати, али се не ограничавају на следеће:
    • подршка активацији и приступу тржишту рада за жене: повећање мотивације и подстицаја за тражење запослења; менторска подршка и индивидуално саветовање у циљу проналажења одговарајућег запослења; организација стручног усавршавања за стицање вештина у складу са потребама тржишта рада; размена информација о могућностима запошљавања и повезивање са потенцијалним послодавцима (повезивање потражње и понуде);
    • подршка економији бриге и неге: (иновативне) услуге и иницијативе у складу са потребама заједнице у областима образовања, социјалне и здравствене заштите, јавног превоза, итд. које ће омогућити женама приступ тржишту рада и бољу равнотежу између пословног и приватног живота; мере за повећање свести и доступности постојећих јавних услуга женама; мере за побољшање прерасподеле кућних послова и неге и бриге о деци између партнера; мотивација и подстицаји за жене да стекну неопходне компетенције (нпр. дигиталне компетенције жена које се баве економијом бриге и неге (нпр. у образовању, социјалној заштити);
    • подршка самозапошљавању и женском предузетништву: организација обука и менторске подршке за подстицање самозапошљавања (нпр. унапређење предузетничких и дигиталних вештина, разумевање процеса регистрације и опорезивања, подршка унапређењу приступа финансијским ресурсима); помоћ у даљем развоју већ постојећих предузећа, укључујући обезбеђивање опреме и предмета мале вредности, подршка поновном запошљавању жена које су отпуштене због Covid-19 кризе, подршка увођењу иновација у посао, трансфер знања од постојећих ка новим и малим предузетницима/цама;
  2. повећа видљивост и свест у локалним заједницама о предностима пилот мера и да успостави партнерства за умножавање и ширење пилот мера (са локалним самоуправама, приватним сектором, медијима, итд.);
  3. обезбеди да најмање 200 жена буде укључено и оствари погодности од реализованих активности.

Све информације о условима конкурса и пратећа документација доступни су на веб-сајту UN Women, као и веб-сајту UNDP (CFP 2021-01 GEF II Enhancement of Women’s Position in the Labour Market), где се налазе детаљна упутства и обрасци које је потребно поднети.

Предлог пројекта са свим документима се доставља агенцији UN Women на имејл адресу: grants.serbia@unwomen.org, најкасније до понедељка 17. маја 2021. године у 23:30 h.

Менторска и саветодавна подршка Тима организацијама цивилног друштва у припреми предлога пројекта

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије жели да пружи менторску и саветодавну подршку организацијама цивилног друштва у припреми предлога пројекта за конкурс „Унапређење положаја жена на тржишту рада”.

Менторска и саветодавна подршка Тима подразумева давање коментара и предлога за измене и допуне припремљених предлога пројеката, односно усмеравање њиховог даљег развоја у циљу што ефикаснијег и делотворнијег утицаја на крајње кориснике/це. Подршка ће бити пружена у свим сегментима предлога пројекта, од дефинисања циљева и очекиваних резултата у односу на идентификоване изазове и проблеме са којима се циљна група(е) суочава(ју), формулисања јасних и мерљивих индикатора, дефинисања активности и временског оквира односно плана њихове реализације, идентификовања фактора ризика у спровођењу активности до подршке у припреми предлога буџета за реализацију пројекта.

Организације цивилног друштва своје предлоге пројекта могу проследити Тиму најкасније до петка, 7. маја 2021. године, до 16 h. Пријаве ће бити разматране под следећим условима:

  • Организација цивилног друштва испуњава све критеријуме који се налазе у табели Обавезни услови/претквалификациони критеријуми (прилог B-1). Потребно је послати попуњену табелу.
  • Организација цивилног друштва је послала Тиму потпун предлог пројекта, попуњен на одговарајућем формулару за пријаву (Прилог B-2: Template for proposal submission). Напомена: предлог пројекта може да буде написан на српском или енглеском језику и треба да испуњава тражене формалне критеријуме конкурса UN Women.

Важна напомена: Оганизације цивилног друштва које доставе Тиму предлоге пројеката на српском језику у обавези су да финалну верзију формулара самостално преведу на енглески језик, пре достављања UN Women у траженом року.

  • Пријаве које не задовољавају наведене услове неће бити разматране за пружање менторске и саветодавне подршке. Тим ће покушати да обезбеди саветодавну подршку свима који поднесу предлоге пројекта, а најмање за првих 5 организација цивилног друштва који буду поднели горе наведену документацију у складу са наведеним условима Позива.

Предвиђена динамика Тима у пружању саветодавне и менторске подршке:

  • заинтересоване организације цивилног друштва које испуњавају горе наведене критеријуме треба да пошаљу пријаве и пратећу документацију најкасније до петка, 7. маја 2021. године, до 16 h на имејл адресу: jovana.ilic@gov.rs,
  • Тим ће обавестити подносиоце пријава да ли су испунили све услове за пружање саветодавне и менторске подршке и да ли су ушли у првих 5 ОЦД којима ће подршка бити пружена, најкасније до среде, 5. маја 2021. године,
  • Тим доставља коментаре и сугестије на предлоге пројеката најкасније до понедељка, 10. маја 2021. године до краја дана,
  • Кандидати обавештавају Тим о усвојеним коментарима/сугестијама уз образложење уколико неке сугестије Тима не желе да уваже најкасније до 13. маја 2021. године.

НАПОМЕНА: Услед продужетка рока за слање пријава, динамика пружања менторске и саветодавне подршке ће бити промењена за пријаве које буду поднете у новом року.

За све информације или појашњења можете се обратити Јовани Илић, координаторки за родну равноправност и људска права у Тиму, на имејл адресу: jovana.ilic@gov.rs.

Преузмите документацију:

Инфо сесија

UN WOMEN обавештава женске организације цивилног друштва заинтересоване да се пријаве на позив за унапређење положаја жена на тржишту рада да ће у четвртак, 22. априла 2021. године, од 10 часова бити организована online инфо сесија преко Zoom платформе.

Циљ инфо сесије је да пружи више информација о Јавном позиву, са акцентом на услове и критеријуме позива и документацију коју је потребно попунити.

Агенда инфо сесије је следећа:

  • 10:00-10:10 – Увод и кратка презентација пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности II“, UN Women
  • 10:10-10:30 – Презентација Позива за достављање предлога пројеката за унапређење положаја жена на тржишту рада, UN Women
  • 10:30-11:00 – Питања учесника и одговори
  • 11:00-11:10 – Информисање о SIPRU јавном позиву за менторску и саветодавну подршку ОЦД у припреми предлога пројеката за UN Women poziv, SIPRU
  • 11:10-11:20 – Питања учесника и одговори
  • 11:20:11:30 – Затварање инфо сесије

Подаци за приступ инфо сесији:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]