Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Јачање положаја жена у селима златиборског краја

Објављено 05.02.2021.

Zimnica - ilustracijaПроблема на селу нажалост има доста, али је одговорност и на нама. Потребно је да будемо активније у борби за своје место на трзишту, а и у животу. Сматрам да је отварање једне овакве Канцеларије шанса да уз помоћ људи из струке нађемо своје место на тржишту и остваримо профит. Наравно, удружене, јер саме не можемо ништа постићи. Кроз жиг квалитета ‘Добро са Златибора’ и уз помоћ запослених из Канцеларије заштитићемо своје аутентичне златиборске производе и наћи им бржи пут до тржишта“, уверена је и одлучна Ана Дабовић из села Сирогојно, која се бави прерадом воћа и лековитог биља.

Жене златиборског краја важе за сналажљиве и прилагодљиве, чврстог духа и карактера и изузетне радне способности. Уважавајући све ове „јаке стране“ својих суграђанки, Општина Чајетина је кроз реализацију овог пројекта имала намеру да сагледа на који начин би њихова предузимљивост могла да буде ојачана, односно које су то „слабе стране“ на којима треба надаље радити и подржати жене предузетнице са села.

И поред великог рада и труда, економски положај жена овог краја још увек је тежак, а приступ неопходним услугама које би допринеле оснаживању веће економске укључености изузетно је ограничен, пре свега због специфичног начина поделе посла у домаћинствима. Знатан број жена обавља радне активности у оквиру ниско продуктивне пољопривредне производње у домаћинству. Оне се најчешће налазе у статусу помоћних чланова у породичном послу, због чега не остварују личне приходе и суочавају се са низом препрека у остваривању економских права.

Како би ове потешкоће ублажила или чак у потпуности отклонила, Општина Чајетина је основала ново локално тело које се бави искључиво оснаживањем жена са територије општине Чајетина – Пољопривредно едукативну канцеларију „Златиборка“ у оквиру „Златиборског еко аграра“ д.о.о, предузећа које је 2011. године основала Општина Чајетина. Канцеларија је доступна корисницама кроз стручно-едукативну и информативну службу која ће им поред подршке за отпочињање или усавршавање сопствене производње, било примарне или прерађивачке на пољопривредном газдинству и њено прилагођавање потребама савременог потрошача, бити подршка и у умрежавању, брендирању и заједничком изласку на тржиште, што ће допринети достизању њихове економске независности.

Катарина Мурић, координаторка пројекта у име једнице локалне самоураве и запослена у Канцеларији за подршку женама из руралних крајева општине Чајетина, каже да је идеја за формирање Пољопривредно-едукативне канцеларије за сарадњу са женама проистекла из непосредње сарадње са женама са села, кроз ослушкивање њихових потреба. „Циљ Канцеларије је да повеже локалну самоуправу са сеоским женама и да ову сарадњу, без које нема даљег развоја, учини једноставном. Канцеларија има три запослена који су упознати са ситуацијом на терену и у које кориснице имају пуно поверење“, појашњава Катарина.

„Отварање Канцеларије за сарадњу са женама била је одлична вест за мене, јер ће се коначно неко бавити комплексном проблематиком живота и пословања жена на селу. Прошла сам обуке за самостално писање бизнис плана, безбедност производње хране као и за маркетинг и промоцију. Предавања су била прилагођена баш за сеоске жене, научила сам како да у оквиру свог пољопривредног газдинства покренем нову делатност и побољшам постојећу“, објашњава своје искуство Гордана Меловић из села Рожанство, која се бави сеоским туризмом и производњом домаће зимнице. Она посебно истиче предавања о рекламирању на друштвеним мрежама, која су јој посебно помогла у условима пандемије Covid-19. „Добила сам бесповратна средства за куповину неопходне опреме уз помоћ које сам у могућности да својим гостима понудим здраве сокове од домаћег воћа и поврћа“, каже Гордана, која у будућности очекује сарадњу са Канцеларијом у смислу административне помоћи за добијање жига „Добро са Златибора“, као и помоћи при следећим конкурсима и позивима.

Е-обуке у организацији Пољопривредно-едукативне канцеларије „Златиборка“

Е-обуке у организацији Пољопривредно-едукативне канцеларије „Златиборка“

У овом процесу од изузетног је значаја сарадња са широком мрежом локалних организација цивилног друштва, а посебно је важна улога партнера на пројекту – Савеза сеоских жена Чајетине, чији је највећи број чланица међу корисницама Канцеларије, затим, удружења „Златиборски плодови“, чији чланови пружају константну подршку у реализацији планираних активности. У удружењу „Златиборски плодови“ су углавном мушкарци, а некада су то чланови породице корисница пројекта. Њихово укључивање у ову иницијативу посебно доприноси повећању родне равноправности у златиборској локалној заједници, где је проблем неједнакости наслеђе традиције која се тешко и споро мења.

Координаторка пројекта указује да је, без обзира на степен механизације и аутоматизације послова на газдинству, главни терет и даље на жени. „Жене у нашој средини морају да се удружују, јер је то једина шанса да постану видљиве на тржишту. Жиг квалитета ‘Добро са Златибора’ омогућиће да се постојећи финални производи брендирају и као такви пласирају на тржиште. У самој Канцеларији свако може да добије помоћ и идеју о надоградњи својих производа“, каже Катарина и наглашава да је то један процес, те да значајна промена не може да се очекује преко ноћи.

Како би се лакше информисале о актуелностима и едукативном плану рада Канцеларије, формиран је систем циркуларних SMS порука са базом од 75 жена. Током спровођења пројекта постало је приметно да су жене временом постале све отвореније за сарадњу и да све чешће исказују велико поверење према запосленима из Канцеларије, које виде као своје партнере у промовисању производа.

Пројекат је подржао јачање капацитета запослених у Канцеларији у правцу писања пројеката, органске производње, израде бизнис плана и обука за HACCP, како би знање и вештине пренели даље, а првенствено женама предузетницама у пољопривреди.

Координаторка пројекта каже да је, с обзиром да је реч о сточарском крају, предвиђено и покретање поступка заштите географског порекла златиборског кајмака и златиборског сира као бренда овог краја. „Нажалост, због епидемиолошке ситуације нисмо били у могућности да организујемо посете примерима добре праксе, а и обуке смо морали да прилагодимо тренутној ситуацији, али мислим да смо се добро снашли и да наше кориснице за сада могу да буду задовољне“, појашњава Катарина актуелне изазове. У оквиру Канцеларије подељено је и шест грантова за кориснице у виду неопходне опреме у вредности око 1.000.000 динара и та пракса ће бити настављена и наредних година.

Препознате на овај начин од стране локалне самоуправе, жене из златиборских села добиле су ветар у леђа и нове идеје које ће развијати и реализовати кроз међусобну сарадњу и умрежавање.

***

Ова успешна прича настала је у оквиру пројекта „Пољопривредно-едукативна канцеларија – Златиборка“, који спроводи Општина Чајетина у сарадњи са Удружењем „Златиборски плодови“, ПД “Златиборски еко аграр“ доо и Удружењем „Савез сеоских жена Чајетине“ у Златиборском округу у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Влада Швајцарске.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]