Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

SIPRU РЕТРОСПЕКТИВА: Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP)

Објављено 27.12.2017.

2015У оквиру ретроспективе осам година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, данас се подсећамо на постигнућа из 2015. године.

Ове године, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва подржао је Владу Републике Србије у изради ESRP-a, који је један од главних механизама за дијалог о приоритетима у областима социјалне политике и запошљавања у процесу европских интеграција.

У 2015. години, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва иницирао је израду Индекса друштвеног развоја. Ова методологија пружа могућност поређења квалитета живота по градовима и општинама у односу на девет области: демографија, економска активност, образовање, социјална заштита, здравствена заштита, услови становања, сигурност, друштвена партиципација и осетљиве групе и људска права.

Србија у покрету и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва организовали су у априлу 2015. године 31. Београдски Ignite “Моје друштво воли разлике”. У оквиру овог Ignite-a, Милкица Димитријевић говорила је о томе како се „Младице“ боре против предрасуда.

Следећи, 32. по реду, Београдски Ignite “Укључи се 3” организован је у октобру 2015. године. Том приликом, Александар Марковић је говорио о изазовима, али и срећи коју му је донела промена пола.

У оквиру 32. Београдског Ignite-a, Ђурица Станков, који годинама живи са HIV-ом, говорио је о својим напорима да утиче на промену свести у друштву и скрене пажњу младима на важност одговорног понашања.

Блогери и блогерке Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва указују на изазове са којима се суочавају грађани и грађанке из осетљивих група, као и на најбоље начине за њихово превазилажење у сарадњи са релевантним институцијама, организацијама и појединцима/кама. Блогерка Лана Николић, поделила је своја сећања на протекле дочеке Нових година, али и своје жеље и надања за будућност.

У оквиру Блога о социјалном укључивању, Драгана Јовановић Аријас се осврнула на Декаду за инклузију Рома и Ромкиња од 2005. до 2015. године.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва прати и промовише успешне примере који доприносе равноправности свих грађана/ки и остваривању свих њихових потенцијала. У 2015. години, један од таквих примера је свакако и програм „Европски Прогрес”, који је подржао 15 организација цивилног друштва и јединица локалних самоуправа на југу Србије да унапреде положај својих грађана и грађанки.

Исте године, НВО Атина је добила награду “Са девојкама и за девојке” (With and For Girls Award) као једна од двадесет хуманитарних организација из целог света. Ова награда, додељена НВО Атини на свечаној церемонији у Лондону, део је глобалне иницијативе чија је мисија да идентификује и подржи јаке локалне организације које раде са девојкама и за девојке.

Публикације које препоручујемо:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]