Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Swiss PRO: Бољи живот за више од 3.000 људи из рањивих група

Објављено 04.11.2019.

Swiss PRO: Bolji život za više od 3.000 ljudi iz ranjivih grupaПоложај више од 3.000 грађана и грађанки из рањивих група, међу којима су најзаступљеније жене, припадници и припаднице ромске националне мањине и млади, побољшан је кроз економско оснаживање и бољу доступност услуга у областима социјалне заштите, образовања и здравства. Ово су главни резултати 26 социјално иновативних пројеката које су спровеле локалне организације цивилног друштва у оквиру програма Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске, истакнуто је на догађају који је одржан 31. октобра 2019. године у Крагујевцу.

„Свакако треба подржати локалне самоуправе и невладин сектор да развијају нове и иновативне услуге у што већем броју како бисмо налазили заједничке моделе да олакшамо живот и побољшамо положај корисницима социјалне заштите. Јако је важно да водимо рачуна о стандарду квалитета услуга у социјалној заштити“, рекла је помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Слађана Чабрић.

Више од 1.200 грађана и грађанки је добило подршку кроз различите услуге социјалне заштите, више од 1.100 додатну здравствену подршку, обуке за различита занимања успешно је завршила 321 особа, а њих 133 је стекло и запослење, док је 152 деце из рањивих породица остварило додатну подршку у образовању.

„Највећа вредност ових пројеката је стварање промене на локалном нивоу која има ефекат на бољи квалитет живота корисника, било у економском, друштвеном или културном смислу. Влада Швајцарске ће наставити да подржава иницијативе социјалног укључивања рањивих група“, истакао је Петар Василев, национални службеник програма Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

Шеф програма Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у Србији Марко Вујачић је навео да је у оквиру досадашњих развојних програма UNOPS-а преко 30.000 особа из различитих рањивих група добило директну подршку и остварило непосредну корист у циљу боље социјалне укључености.

„Ови пројекти пружају подршку онима којима је најпотребнија, рањивим друштвеним групама. Организације цивилног друштва могу и треба да буду партнер и ресурс локалних самоуправа, јер поседују значајне капацитете који понекад нису довољно искоришћени. Треба да наставимо са иновацијама како бисмо на још боље начине изашли у сусрет потребама грађана, а посебно оним из најрањивијих група“, истакао је Вујачић.

Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма Swiss PRO, истакла је да подршка социјалној укључености на локалном нивоу представља један од три стуба програма, уз добро управљање и родну равноправност.

„У наредне две године очекујемо додатне резултате пројеката који ће директно унапредити животе преко 5.000 људи кроз саветодавне службе за грађане и услуге социјалне заштите“, рекла је Недељковић Беља.

Подршка рањивим групама заснована је на анализи потреба локалних заједница и њихових приоритета, рекла је Наташа Ивановић, службеница за социјално укључивање програма Swiss PRO.

„Профил подржаних корисника и корисница је разноврстан, а највише су заступљене жене, припадници ромске националне мањине и млади. Међу корисницима пројекта су и старији људи, особе са инвалидитетом, оболели од малигних болести, деца, самохрани родитељи, корисници социјалне новчане помоћи и радници без квалификација“, навела је Ивановић.

Током догађаја су додељени сертификати за успешну реализацију 26 социјално иновативних пројеката које су спровеле организације цивилног друштва уз подршку програма Swiss PRO са скоро 350.000 евра. Поред пројеката цивилног друштва, у оквиру јавног позива под слоганом „Нове идеје по мери заједнице” програм Swiss PRO подржао је и осам партнерских пројеката локалних самоуправа и организација цивилног друштва са преко 100.000 евра. Реализација ових пројеката је у току и пружиће подршку за најмање 650 људи из рањивих група у Власотицу, Ивањици, Смедереву, Рашки, Ћуприји, Новом Пазару, Неготину и Зајечару.

Извор: www.swisspro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]